Wednesday, August 17, 2011

MEMFITNAH UMNO - TAHNIAH Ir. ZIN, UMNO SELANGOR

Tahniah Datuk Seri Ir. Mohd Zin.

Pada ketika Ibu Pejabat UMNO semacam khayal dan melihat isu murtad seperti tidak penting, anda mencabar PAS supaya meminta maaf kerana mengait dan menyalahkan UMNO dalam isu pemeriksaan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) ke atas sebuah gereja di Petaling Jaya baru-baru ini.

Hingga hari ini, kita tidak jelas apa pendekatan Penerangan UMNO bagi isu yang penting ini.

Kenyataan-kenyataan hambar oleh sesetengah pemimpin UMNO menjadikan seolah-olah serangan terhadap Jabatan Agama islam Selangor atau JAIS itu hanya isu di Selangor.

Sedangkan PAS mula menuding jari kepada UMNO (baca juga ulasan berikut) kononnya ada unsu
r campurtangan UMNO dalam siasatan yang dijalankan oleh JAIS terhadap sebuah gereja di Petaling Jaya yang dikatakan cuba memurtadkan umat Islam.

UMNO yang berjuang demi agama Islam, bangsa dan tanah air seharusnya melakukan gerakan bersepadu mendekati permasalahan ini hanya jelas merugikan PAS dan boleh menimbulkan persoalan kepada PAS di mana perjuangan Islam mereka sebenarnya.

Dengan memberikan tempoh tiga hari, sehingga esok kepada Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali untuk memohon maaf kepada UMNO berhubung kenyataannya yang menyalahkan UMNO adalah tindakan yang memang patut dilakukan bukan sahaja oleh Zin tetapi seluruh warga UMNO.

Setiausaha Perhubungan UMNO Selangor itu semalam berkata kenyataan Mustafa itu jelas berniat jahat dan bertujuan memburuk-burukkan UMNO sebagai salah sebuah parti pemerintah dalam komponen Barisan Nasional (BN).

Mustafa turut mengatakan UMNO memainkan peranan dalam mempolitikkan isu itu ekoran tindakan JAIS yang sehingga kini belum mendedahkan hasil siasatan mereka ke atas gereja tersebut.

Hakikatnya, rakyat khususnya umat islam di negara ini sedang memerhati dengan penuh prihatin kegagalan demi kegagalan yang dibuat oleh kerajaan DAP, Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan PAS Selangor dalam menangani pelbagai masalah dan kepentingan rakyat.

Namun, apakah UMNO menggunakan pe;luang seperti ini untuk menonjolkan bahawa ia parti yang memperjuangkan kebaikan untuk rakyat dan tidak gagal seperti pakatan pembangkang di Selangor itu?

Zin menambah, tuduhan tidak berasas Mustafa ke atas UMNO itu sangat dikesali kerana ia dilakukan dalam bulan Ramadan yang sepatutnya dihormati dan dihayati oleh semua umat Islam.

Walaupun beliau bercakap bagi pihak UMNO Selangor yang memberi masa tiga hari kepada PAS dan Mustafa Ali supaya memohon maaf, seharusnya ia mewakili UMNO seluruh negeri – kecuali Sarawak

Zin mahu PAS dan Mustafai dikenakan tindakan undang-undang kerana tuduhan tidak berasas itu.

Biar Mustafa sedar dan jangan mengaitkan segala perkara dengan UMNO kerana pemeriksaan JAIS ke atas Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC) di Petaling Jaya pada 3 Ogos lalu adalah berasaskan kepada kepentingan islam dan tidak ada kena mengena dengan UMNO.

Dengan tindakan UMNO Selangor ini juga akan membuktikan kepada rakyat bahawa PAS adalah parti yang hilang arah dan melihat politik dan kuasa adalah segala-galanya dan sanggup menggadai perjuangannya hanya kerana mahu mendapat pengiktirafan DAP dan PKR, bukannya Allah s.w.t.