Tuesday, July 21, 2009

APABILA PEGAWAI KERJAAN MENJATUHKAN MARUAH NEGARA

Jika ada negara Barat menuduh kita dalam sesuatu perkara, pemimpin kita khususnya Menteri cuba menidakkannya.

Tujuannya tidak lebih daripada menjamin maruah negara tidak tercemar.

Contohnya, Jun lalu, Amerika Syarikat (AS) memasukkan semula Malaysia dalam senarai hitam negara yang menyeludup manusia, selain Afrika iaitu Chad, Eritrea, Niger, Mauritania, Swaziland dan Zimbabwe.

Menurut laporan itu, Malaysia didapati tidak mematuhi sepenuhnya standard minimum untuk menghapuskan penyeludupan manusia bersungguh-sungguh.

Tiba-tiba sahaja ada berita semalam mengatakan sembilan kakitangan Jabatan Imigresen Johor termasuk lima pegawai kanan ditahan setelah didapati terlibat dalam sindiket antarabangsa penyeludupan manusia di negara ini.
Mereka bukan sahaja mengambil bahagian dalam penyeludupan tetapi juga peras ugut pelarian Myanmar.

Kesemua mereka yang berusia antara 25 dan 40 tahun itu bersekongkol dengan sindiket terbabit dengan menggunakan laluan tikus di sempadan utara negara.

Kakitangan kerajaan sepatutnya menjaga maruah dan menaikkan nama kerajaan dan negara.
Tetapi mereka ternyata menyulitkan negara bukan sekadar diri dan keluarganya semata-mata.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Mohd. Bakri Mohd. Zinin berkata, kesemua mereka ditahan dalam beberapa serbuan di Johor Bahru, Jumaat lalu.

Memalukan dan di mana mahu diletakkan muka Menteri berkenaan dan maruh kerjaan seluruhnya?

Yang pasti siasatan mendapati, lima pegawai kanan itu menjadi orang tengah untuk membawa masuk pendatang asing tanpa izin (PATI) dari utara tanah air.

Menjadi orang tengah – apa tujuan? Mendapat habuan?

Kata Mohd Bakri: ''Mereka akan membawa masuk PATI ini yang kebanyakannya adalah warga Myanmar dengan menggunakan laluan tikus.

''Setiap mereka (PATI) akan dikenakan bayaran antara RM300 dengan RM600 seorang,". Duit atas angin melalui ‘darah manusia’.

Yang empat lagi rakan mereka pula bertindak menjadi barua dan kuli penghantar warga asing terbabit ke lokasi ditetapkan.

''Sebaik tiba, warga asing itu akan diserahkan kepada sindiket yang sedia menerima mereka. Setiap warga asing perlu membayar RM2,000 seorang kepada sindiket terbabit," katanya.

Mohd. Bakri menambah, sekiranya warga asing terbabit tidak membayar wang itu, mereka akan dijual kepada pengusaha ikan di negara jiran sebagai buruh paksa sehingga hutang selesai.

Ini menggambarkan betapa kejamnya mereka ini turut terlibat dalam perdagangan dan perhambaan manusia.

''Segala kerja-kerja pengurusan membabitkan ahli-ahli sindiket itu dilakukan melalui perhubungan telefon bagi mengelakkan kegiatan mereka dihidu polis.

''Malah urusan pembayaran wang juga dilakukan melalui bank," ujar beliau.

Beliau berkata, pihaknya masih menyiasat jumlah mereka yang pernah menjadi mangsa oleh sindiket tersebut.

Katanya, pihaknya turut menyiasat sama ada pegawai kanan itu turut terlibat dalam aktiviti pemalsuan dokumen.

''Berdasarkan siasatan awal, kita dapati sindiket itu aktif sejak setahun lalu. Dengan penahanan sembilan suspek ini, kita percaya memecahkan rangkaian mereka," ujarnya.

Jelasnya, kesemua mereka kini ditahan reman sehingga Jumaat ini bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 13 Akta Anti Pemerdagangan Orang 2007.

''Kita akan memantau dan terus mengesan saki-baki kumpulan berkenaan yang dipercayai masih bebas," tegas beliau.

RESTORAN BERAHI SEBENARNYA HANYA REBAN AYAM?

Apa dah jadi dengan Harian Metro? Boleh Reka-Reka Begitu Sahaja?

Kredibiliti akhbar, wartawan dan pengarang akhbar itu semakin dipersoalkan.

Apa jenis wartawan ni? Buat malu wartawan lain - tidak kiralah yang lama atau yang baru.
Inikah cara mendapatkan berita? Sungguh menjijikkan jika benar apa yang dikatakan oleh polis bahawa dua wartwan Harian Metro hanya mereka-reka cerita yang sensasi tetapi hakikatnya tempat itu tidak wujud.

Lebih buruk, gambar yang disiarkan diceduk melalui internet.

Siapa mahu disalahkan? Bagi saya wartawan itu tetap salah dan salahnya ialah di Meja Pengarang Berita. Kenapa tidak diteliti sumber berita?

Apakah Meja Pengarang Berita Harian Metro sekarang begitu lemah? Juga ia menggambarkan kelemahan sidang pengarang akhbar tabloid itu sendiri?
Saya berdoa walaupun akhbar ini sudah membuat kesalahan besar, berita-beritanya yang lain masih mempunyai kredibiliti. Jika tidak ini adalah isyarat kepada ‘kejatuhannya’.

Di mana sidang pengarang, wartawan dan kakitangannya mahu meletakkan muka?

Sudah jelas, polis yang menyiasat lokasi "Restoran Berahi" seperti yang dilaporkan dua wartawan akhbar Harian Metro hanya menemui sebuah tangki air dan reban ayam di atas bumbung restoran yang dimaksudkan itu.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Kontinjen Kuala Lumpur Datuk Ku Chin Wah berkata restoran berahi yang didakwa dua wartawan itu sebenarnya tidak wujud.

“Hanya tangki air dan reban ayam saja," kata Ku.

Ku membuat pendedahan itu selepas menyiasat lokasi Restoran Berahi yang dilaporkan oleh sebuah akhbar harian tabloid itu.

Beliau berkata, restoran yang didakwa menyediakan pelayan wanita seksi untuk melayan pelanggan semasa menjamu selera sebenarnya tidak wujud.

Kes itu kata Ku, disiasat mengikut Seksyen 8A Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 kerana menyiarkan berita tidak benar dan berniat jahat.

Katanya polis sudah mengambil keterangan daripada dua wartawan itu dan mereka memberitahu tidak memasuki restoran terbabit sebaliknya hanya mereka-reka cerita.

"Dalam keterangan, mereka (dua wartawan) mendakwa kegiatan itu berlaku di atas bumbung restoran terbabit tetapi mereka tidak naik ke atas bumbung berkenaan dan hanya melawat sehingga tangga restoran.

"Jadi kita percaya mereka hanya mereka-reka cerita yang sensasi tetapi hakikatnya tempat itu tidak wujud dan mendapatkan gambar melalui internet," katanya ketika dihubungi Bernama semalam.
Beliau berkata satu laporan polis berhubung perkara itu telah dibuat oleh Ketua Balai Polis Brickfields pada hari yang sama laporan berita itu disiarkan.

Kedua-dua wartawan itu yang sering memaparkan isu-isu sensasi menulis artikel mengenai sebuah restoran yang kononnya menyediakan pelayan wanita seksi untuk melayan pelanggan semasa menjamu selera, yang disiarkan di muka hadapan akhbar tersebut Sabtu lepas.

Wartawan itu juga mendakwa perkhidmatan oleh wanita seksi hanya disediakan untuk pelanggan terpilih restoran itu pada hujung minggu tertentu sahaja.

Menurut laporan itu kedua-dua wartawan tersebut berjaya menyelinap masuk antara puluhan VIP yang mengunjungi restoran terbabit yang beroperasi dari pukul 10 pagi hingga 11 malam.

SEKS BEBAS PELAJAR DI KOTA BHARU

Terkejut beruk saya membaca ulasan dalam blog http://lawi-ayam.blogspot.com yang membawa berita bahawa seks bebas di kalangan pelajar berleluasa di Kota Bharu.

Berita ini berita sahih. Ia memetik kenyataan polis. Yang membuat kenyataan ialah Ketua Polis Daerah Kota Bharu, Asisten Komisioner Zahruddin Abdullah.

Persoalannya, apakah yang dilakukan oleh Jabatan Pelajaran Negeri atau Daerah dalam konteks tingkah laku dan disiplin pelajar?

Apakah dasar Membangun Bersama Islam di Kelantan ada kelemahannya?

Bagi ibu bapa pula, kenapakah boleh membiarkan keadaan itu berlaku sedangkan persekitaran di Kelantan dikatakan penuh dengan ‘keIslamanannya’ termasuk sebagai Serambi Mekah dan Bandaraya Islam?

Di mana silapnya? Apa komen Exco Agama Kelantan?

Kita tunggu apa kata kerajaan PAS Kelantan mengenai masalah pelajar di Kelantan. Apakah mereka mahu cuci tangan? Apakah mereka akan kata ini diakibatkan oleh dasar Barisan Nasional?

Baca posting dalam http://lawi-ayam.blogspot.com untuk mengetahui lebih lanjut:
SEKS BEBAS PELAJAR SEKOLAH KB MEMBIMBANGKAN

Polis menyifatkan perlakuan seks bebas di kalangan pelajar di beberapa sekolah di jajahan Kota Bharu makin ketara dan membimbangkan. Ketua Polis Daerah Kota Bharu,

Asisten Komisioner Zahruddin Abdullah berkata, sekurang-kurangnya 40 kes dilaporkan sepanjang enam bulan pertama tahun ini.
Salah siapa? Salah Sekolah? Ibu bapa? Kerajaan Negeri atau Membangun Bersama Islam yang gagal?

Polis mengatakan kurang didikan agama. Hairan sungguh kerana di negeri Serambi Mekah, tak kanlah didikan agama kurang kerana di mana-mana sahaja laungan Membangun Bersama Islam menjadi agenda utama pentadbiran negeri. Sementara Kota Bharu pula ialah Bandaraya Islam.

Di manakah kejadian ini berlaku?
Sudah pasti Kerajaan PAS Kelantan akan menyalahkan ibu bapa atau pelajar kerana masalah ini. Namun, dengan slogan dan kepimpinan ulamak yang diagung-agungkan di Kelantan, apakah kerajaan negeri tidak merasa turut terpalit dengan keadaan ini.

Ini kes-kes yang dapat dikesan. Bagaimana dengan kes tidak dilaporkan? Zaharuddin mengakui tentunya banyak kes lagi tidak dilaporkan dan orang ramai juga sering memperkatakan dan merungut mengenai gejala itu.

Hasil siasatan polis mendapati, kurangnya pendidikan agama, pergaulan yang tidak terkawal serta masalah keluarga menjadi penyumbang utama gejala itu.
''Apabila berlakunya seks bebas di kalangan pelajar sekolah bawah umur, kes berkenaan akan disiasat di bawah Seksyen 376 Kanun Keseksaan kerana merogol.

"Walaupun ia dilakukan secara suka sama suka, disebabkan mereka bawah umur, polis boleh menjalankan siasatan apabila menerima sebarang laporan yang dibuat oleh mangsa," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas Majlis Pelancaran Bulan Cakna Disiplin, Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Pengkalan Chepa 2, di sini hari ini. Zahruddin memberitahu, program berkenaan bertujuan menanam dan menyemarakkan semangat sikap cakna disiplin dan prihatin guru terhadap salah laku pelajar.

Beliau berkata, selain perlakuan seks bebas, ada pelajar yang dikesan terlibat dengan penyalahgunaan dadah, lumba haram dan kutu rayau. Bagaimanapun, katanya, jumlah pelajar yang disyaki terlibat dengan penyalahgunaan dadah pada tahun ini berkurangan berbanding pada tahun lalu seramai 48 orang ditahan.

Beliau berkata, penurunan amat ketara sekali apabila pada tahun ini hanya hampir 10 orang pelajar yang ditahan kerana terlibat dengan penyalahgunaan dadah termasuk ada yang ditahan di sekolah kerana memiliki dadah jenis pil kuda.

Katanya, untuk mengatasi mengurangkan masalah sosial di kalangan pelajar, ibu bapa perlu memainkan peranan mendidik dan mengawasi pergerakan anak masing-masing, apabila mereka berada di luar sekolah. "Ibu bapa yang mempunyai sikap 'tak apa' akan memberi peluang kepada mereka melakukan jenayah atau sebaliknya.

"Sebagai contoh, apabila anak mereka keluar dan tidak balik ke rumah, sikap tak apa itu ada pada ibu bapa, ia akan merosakkan anak mereka sendiri," katanya. Zahruddin berkata, dalam usaha membantu pihak sekolah dan ibu bapa, polis sudah banyak mengadakan kempen-kempen di sekolah termasuk mengadakan ceramah atau pameran kepada pelajar agar mereka mempunyai kesedaran pada diri masing-masing.

"Kita tidak mahu melihat kejadian yang tidak diingini berlaku di rumah seperti berlakunya kes penderaan atau sumbang mahram,'' katanya. Persoalannya, apakah kerajaan PAS Kelantan akan lepas tangan dan menuding jari kepada pihak lain apabila masalah sebegini menimpa mereka?

Kita tunggulah jawapan daripada kerajaan negeri.

SERTA NYALAAN LILIN - APA KATA ULAMA PAS?

Salahkah orang Islam menyertai majlis nyalaan lilin bagi memperingati kematian seorang bukan Islam?

Apakah ia suatu kesalahan besar atau perbuatan khurafat yang bertentangan dengan ajaran Islam?

Dia hanya menyertai majlis, bukan percaya dengan amalan agama kumpulan yang menyalakan lilin berkenaan?

Kita pernah dengar dan lihat Musyridul Am PAS menyertai beberapa upacara agama Buddha di Kelantan.

Sebagai Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Aziz Nik Mat beranggapan ia tidak ada kena mengena dengan keyakinannya kepada Allah dan jauh sekali yakin terhadap ajaran agama berkenaan.

Jadi apa salahnya jika Timbalan Pesuruhjaya PAS Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin menyertai majlis nyalaan lilin bagi memperingati kematian setiausaha politik kepada Exco Selangor, Teoh Beng Hock di Ipoh, Jumaat lepas?

Lagipun, Mohd Nizar menyertai majlis menyalakan lilin anjuran DAP Perak itu sekadar memperingati kematian Teoh di Ipoh.

Gambar majlis itu dirakam dan tersiar dalam akhbar The New Straits Times pada Sabtu lepas.
Salah ke? Mana ada salah kalau orang seperti Mohd Nizar yang arif tentang hukum agama dan mampu menyampaikan khutbah melakukan demikian?

Tindakan Mohd Nizar kini dipersoalkan dan pastinya bukan daripada orang Islam dalam Parti Keadilan Rakyat, DAP, malah PAS sendiri.

Jangan pandai-pandai ‘mencerca’ atau mempersoalkan perbuatan Timbalan Pesuruhjaya PAS Perak kerana Mohd Nizar dihormati oleh pemimpin dan penyokong PAS.

Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir, bagaimanapun mempersoalkan tindakan Mohd Nizar menyertai majlis itu.

Apakah tidak ada cara lain untuk menyatakan simpati atau sokongan? Zamry juga bersimpati dengan kematian Teoh dan telahpun menyatakan pendiriannya di dalam laman blognya www.zambry.com.
Zambry berkata ulama dalam PAS patut mengeluarkan satu fatwa berhubung tindakan Timbalan Pesuruhjaya PAS Perak itu menyertai majlis nyalaan lilin berkenaan.

Katanya, sebagai parti yang mempunyai ramai ulama besar yang arif tentang hukum agama maka adalah wajar untuk golongan ulama PAS memberi penjelasan mengenai tindakan bekas Menteri Besar Perak itu menyertai majlis sedemikian.

Katanya ulama PAS seperti Mursyidul Am, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat atau Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang pastinya mempunyai penjelasan terhadap tindakan Mohammad Nizar itu.

"Saya bukan ulama nak komen tentang tindakan Nizar. Biar orang agama komen tentang ini. Biar tok guru komen. Dia banyak tok Guru (Nik Abdul Aziz dan Abdul Hadi). Dia (Mohammad Nizar) pun tok guru juga. Dia pandai baca Quran, bagi ceramah, bagi khutbah di masjid.

"Dia lagi tahu apa yang dia buat," katanya selepas majlis menandatangani Memorandum Perjanjian antara Perbadanan Kemajuan Negeri Perak (PKNP) dan The Red Solar (M) Sdn Bhd dan TCT Inc (TCTI) semalam.