Monday, July 27, 2009

NIK AZIZ - SAYA DAH KATA JANGAN TERPEDAYA…

Ha..ha..ha…ramai pemimpin UMNO yang terperangkap dengan kenyataan Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Aziz Nik Mat.

Itulah yang dikatakan sebagai ‘hidung tak mancung, pipi tersorong-sorong”. Kalau PAS kata padan dengan muka tak malu.

Ada di kalangan pemimpin UMNO yang kata hingga nak bawa perbincangan hingga ke Majlis Tertinggi Jumaat ini.

Yang nyata Nik Aziz sebut kerjasama bukan dalam konteks PAS-Umno tapi kerajaan negeri dan Pusat.

Saya dah kata, Nik Aziz ini jenis memancing kemudian tarik. Ikan-ikan yang bodoh akan memakan pancingnya, bagi yang berhati-hati, mereka akan lihat dulu, tidak payah terus makan umpan itu.

Nik Aziz kan jenis political animal.

Hari ini, di Kota Bharu Nik Aziz ketika menjelaskan kenyataannya yang menyatakan kesediaan beliau menghulur tangan untuk berbaik-baik bukanlah dalam konteks Pas dan Umno tetapi antara kerajaan Kelantan dan Kerajaan Pusat.

Katanya, laporan akhbar yang menyatakan beliau Pas dan Umno bekerjasama adalah tidak tepat dan di luar maksud kenyataan beliau.

"Saya cakap antara kerajaan (negeri) dengan kerajaan (pusat). Untuk apa nak bekerjasama dengan Umno," katanya selepas melawat Karnival Peladang, Penternak dan Nelayan Kelantan 2009 di Padang Perdana di Kota Bharu hari ini.

Nik Aziz, yang juga Mursyidul Am Pas, berkata hubungan antara kerajaan negeri dan kerajaan pusat perlu ditingkatkan berdasarkan kepada perlembagaan yang ada.

"Kerajaan pusat ada kewajipan membantu kerajaan negeri. Kita bukan minta tetapi ini hak perlembagaan yang menetapkan peruntukan itu disalurkan," katanya.

Beliau berkata Pas tidak bercadang untuk mengadakan hubungan peringkat parti dengan parti sebagaimana berlaku semasa zaman Allahyarham Tun Abdul Razak "kerana kesan daripada hubungan itu masih terasa".

Nik Aziz menegaskan, apa yang beliau mahukan ialah Barisan Nasional menjunjung semangat federalisme seperti yang diterima pakai dalam Perlembagaan Persekutuan, yang dipersetujui dengan penubuhan Persekutuan Tanah Melayu dan kemudiannya Persekutuan Malaysia.

"Kelantan adalah salah satu negeri yang membentuk persekutuan tersebut dan hak Kelantan terjamin dalam perlembagaan.

"Bagaimanapun sejak Kelantan kembali ditadbir oleh PAS bermula 1990, Barisan Nasional sebagai kerajaan persekutuan telah menyekat hak-hak negeri Kelantan dalam banyak aspek.

"Tindakan diskriminasi dan pelbagai tekanan bersikap politik ke atas negeri-negeri yang tidak ditadbir oleh Barisan Nasional adalah sama sekali tidak mengikut semangat federalisme," katanya.

Tindakan sebegini telah berjaya menumbangkan kerajaan PBS di Sabah tetapi tidak di Kelantan, kata beliau.

Saya sebutkan semalam bahawa Nik Aziz hanya akan membuka mulut mengenai kesediaan menghulurkan tangan apabila mempunyai kepentingan atau memenuhi kehendakknya.

Dalam konteks ini dia mahu bekerjasama kerana mahu menjamin kejayaan dalam konteks Fiesta Kelantan 2009 kerana akan memberikan kesan besar bagi tujuan industry pelancongan dan sebagainya.

Beliau mengatakan untuk melupakan sengketa politik antara kerajaan negeri di bawah pemerintahan PAS dan kerajaan pusat dalam usaha menjaga kepetingan rakyat dan perpaduan Islam tanpa menyebut Kerajaan Pusat itu siapa.

Ternyata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin memberikan reaksi terlalu cepat dengan berkata ia akan membuka lembaran baru dalam kerjasama antara kedua-dua pihak.

Muhyiddin yang menyambut baik kesediaan Nik Aziz untuk berbaik-baik dan melupakan sengketa politik kerajaan negeri PAS itu dengan kerajaan pusat berkata, senario tersebut akan membuka satu lembaran baru dalam hubungan antara kerajaan pusat dengan kerajaan negeri Kelantan dan parti PAS.

Pertanyaan saya ialah bila masa pula Kerajaan Pusat mensisihkan Kelantan?

Apakah Kelantan tidak mendapat geran tahunan?

Nak tahu apa yang Kelantan terima sejak 20 tahun lepas, tanyalah Pengerusi-Pengerusi Perhunungan UMNO Kelantan yang lalu seperti Datuk Mustapa Mohamed sendiri selain Tan Sri Annuar Musa, Tengku Razaleih Hamzah dan Tun Dr Mahathir sendiri.

Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menyifatkan kesediaan PAS untuk bekerjasama dengan kerajaan pusat sebagai tidak ikhlas dan bermotifkan politik.

Beliau berkata ini kerana pemimpin mereka hanya berusaha untuk memperkukuhkan Pas dan bukan memantapkan Barisan Nasional (BN).

"Saya tahu kerana saya sudah melalui pengalaman ini. Dalam skim Felda kita masukkan orang UMNO, dan selepas pemimpin PAS (allahyarham Tan Sri Asri Muda) jadi menteri yang bertanggungjawab hal ehwal Felda, semua orang Felda cenderung menentang kita.

"Sebabnya mereka kempen untuk PAS dan bukan untuk kerajaan," katanya selepas menghadiri sesi hari pertama Dialog Perkongsian Pintar di Munyonyo (Uganda), semalam.

Benar nasihat Dr Mahathir yang mahu Umno berhati-hati menerima kerjasama itu bagi mengelak daripada terjerat permainan politik PAS.

Hakikatnya Nik Aziz senang duduk semeja dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim atau Lim Kit Siang berbanding Datuk Seri Mohd Najib, hatta Dr Mahathir sendiri.

PEMUDA UMNO PENGECUT?

Setahu saya melalui kajian untuk tesis M.Soc.Sc dan kemudian diterbitkan sebagai buku – Putera Mahkota UMNO – Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia selalunya menjadi pendinding dan pelindung UMNO serta kerajaan persekutuan yang didokongnya.

UMNO atau pemudanya selama ini tidak pernah menentang Akta Keselamatan Dalam Negeri, apa lagi bersikap berkecuali yang menunjukkan pergerakan itu kini berada dalam limbo dan yo-yo.

Sudah tidak jelas apa sebenarnya peranan Pemuda UMNO kalau ia bersikap berkecuali dalam isu penting seperti ini.

Malah, Pemuda UMNO mempertahankan akta ini bukan dalam tempoh sedekad atau dua dekad.

Pemuda UMNO bersama kerajaan dalam isu ISA ini sejak sebelum merdeka dan ramai juga bekas pemimpinnya yang ditahan melalui akta ini.

Yang saya ingat hanya tiga iaitu Datuk Seri Ahmad Zaid Hamidi, Datuk Ibrahim Ali dan juga Datuk Tajuddin Rahman.

Malah baru-baru ini Tajuddin mengakui akta ini penting.

Kenyataan Ketua Pemudanya, Khairy Jamaluddin supaya ahli pergerakan itu berkecuali menjadikan UMNO sebagai parti tulang belakang Barisan Nasional akan merasa rimas.

Apakah Khairy mengikut pendapat bapa mertuanya, Tun Abdullah Ahmad Badawi atau beliau di belakang Abdullah yang baru-baru ini menyatakan akta itu wajar dihapuskan.

Kenyataan Abdullah mengejutkan kerana beliau ternyata berubah pendirian selepas tidak lagi menjadi Perdana Menteri.

Sebagai Menteri Dalam Negeri, beliau mempertahankan ISA dan perubahan sikapnya dilihat selari dengan pendirian menantunya Khairy.

Apakah tanda-tanda bahawa Pemuda UMNO yang selama ini dilihat sebagai kumpulan pendesak akan hanya menjadi sebuah pertubuhan lemah, lebih-lebih dalam memperjuangkan kepentingan orang Melayu?

Berkaiatan ini saya ingin mengajak penjenguk membaca juga posting dibawah ini yang saya petik daripada http://parpukari.blogspot.com.

BIAR BETUL SI KJ NI?

Kumpulan penyokong Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) menyelar Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin kerana bersikap berkecuali dan menghalang ahli pergerakan itu menyertai demonstrasi besar Sabtu ini.

"Lagi baik diam daripada mengeluarkan kenyataan yang boleh menyebabkan perpecahan golongan Melayu.

"Melayu semakin lemah dan hanya berani dalam dewan," kata Timbalan Presiden II Majlis Permuafakatan Ummah (Pewaris), Rahimuddin Md Harun.

"Kilang Umno tidak lahirkan lagi singa, yang ada umpama ayam daging yang diternak dalam kandang yang menunggu diberi makan atau disembelih," tegasnya.

Menyifatkan itu hanya pandangan peribadi Khairy sahaja, Rahimuddin berkata, masih ramai ahli Pemuda Umno yang menyatakan sokongan kepada mereka – yang menganjurkan "1Malaysia, Selamatkan Malaysia, Kekalkan ISA" - untuk berdepan dengan Himpunan MANSUH anjuran penentang ISA.

"Ribuan lagi ahli Pemuda Umno yang bersama kami. Pemimpin (yang) dibeli, golongan bangsawan, memang takut disirami hujan, bom (meriam) air atau panas matahari," katanya sinis, sambil mendakwa Khairy hanya mempunyai 200 penyokong setia.

Ahli parlimen Rembau, yang juga pengerusi Pemuda BN, turut diminta mempersoalkan pendirian Pemuda Gerakan menyatakan dukungan secara terbuka terhadap perhimpunan anti-ISA.

Pada 13 Julai lalu, Pemuda Gerakan menyatakan ia telah menulis surat kepada penganjurnya Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) menyatakan sokongan terhadap – dan terbabit dalam – demonstrasi tersebut.

Pewaris dan lebih sepuluh NGO Melayu yang mendukung akta tersebut dijadual bermesyuarat tengah hari ini di ibu negara bagi membincangkan persediaan rapi menjelang perhimpunan Sabtu ini yang tinggal tidak sampai lima hari.

Ribuan penyokong pembangkang dan aktivis 83 NGO bersama GMI merancang bergerak mulai 2 petang dari tiga lokasi – kompleks membeli-belah Sogo, Masjid Jamek dan Masjid Negara – dengan berpakaian hitam dan merah.

Sementara penyokong ISA berhimpun di tiga lokasi di tengah Kuala Lumpur sebelum bergerak ke Dataran Merdeka pada 1 tengah hari.

Mulai 11 pagi, mereka yang berpakaian putih dijadual berhimpun di Pasar Seni, Masjid Negara dan Padang Merbok, sebelah Bank Negara, sebelum menurunkan tandatangan di atas kain rentang gergasi sepanjang 200 kaki di dataran tersebut dan kemudian berarak ke Istana Negara.

PARPUKARI: APA LAGI AKU NAK CAKAP? AKU RINDUKAN SEORANG PEMIMPIN YANG BETUL-BETUL BERJIWA MELAYU/ISLAM! DIMANA AKU NAK CARI PEMIMPIN SEPERTI INI?KITA PERLUKAN SEORANG PEMIMPIN YANG BERANI BUKAN JENIS KECUT TELUR DAN NAK JADI SELEBRITI JE 24 JAM!

KADANG-KADANG AKU KESIAN TENGOK NASIB UMNO NI, YANG TAK SEPATUTNYA MASIH ADA KAT DALAM PARTI KERAMAT INI!

ADA CAHAYA DI HUJUNG TEROWONG UNTUK TOK PA

Saya tertarik dengan satu posting dalam blog http://kijang-jantan.blogspot.com yang kemudian dipetik oleh http://lawi-ayam.blogspot.com mengenai usaha Pengerusi Perhubungan UMNO Kelantan, Datuk Mustapa Mohamed memperkukuhkan UMNO di negeri Che Siti Wan Kembang itu.

Pada ketika ramai pemimpin UMNO teruja dengan keputusan undi terhadap Barisan Nasional (BN) di Manek Urai, termasuk UMNO Kelantan sendiri, tugas Tok Pa di Kelantan tetap berdepan dengan cabaran ‘menggunung’.

Ikuti ulasan berkenaan dan apa sebenarnya yang terpaksa dihadapi oleh Tok Pa.

TUGAS TOK PA DI KELANTAN BUKAN MUDAH

Jangan cepat terpengaruh dengan undi di Manek Urai.

Tahniah kepada Datuk Mustapa Mohamad kerana mahu menggerakkan jentera parti UMNO di Kelantan secepat mungkin.

Walaupun undi pada pilihan raya kecil Manek Urai membawa gambaran baru rakyat terhadap Barisan Nasional (BN) dan UMNO, PAS kalah kecil kerana berdepan jentera Persekutuan.
Kalau negeri dengan negeri, belum tentu.

Bagi Tok Pa, pilihan raya kecil Manik Urai baru-baru ini membuktikan rakyat sebenarnya tidak menolak Barisan Nasional (BN). “Untuk itu, mulai sekarang kita akan atur strategi untuk menembusi Kelantan daripada kekangan PAS," katanya selepas merasmikan persidangan perwakilan Umno Bahagian Jeli di Kompleks Umno Bahagian, semalam.

Kata Tok Pa: "Ia memberi petanda baik kepada kita... termasuk dalam usaha menawan kembali Kelantan yang telah dikuasai PAS hampir 20 tahun lalu."

Keputusan pilihan raya kecil Manek Urai 14 Julai lepas menyaksikan calon PAS, Mohd Fauzi Abdullah mendapat 5,348 undi, menang tipis 65 undi menewaskan calon BN, Tuan Aziz Tuan Mat yang memperoleh 5,283 undi.

Apapun hakikatnya, ketika itu PAS ada krisis – sementara UMNO pula krisis memanjang di Kelantan!

Hakikatnya, UMNO Kelantan kena terima hakikat bahawa sejak lepas pilihan raya umum 2008, jentera UMNO Kelantan bagaikan ‘tidak bernyawa’.

Panggung ODEON – Pejabat UMNO Kelantan sunyi sepi, tidak ada orang UMNO datang dan aktiviti pula bagaikan tiada langsung.

Nak kata makan gaji buta staf di situ tidak benar tetapi hakikatnya amat kurang kerja pada tempoh itu.

Ia berpunca daripada pucuk pimpinan UMNO Kelantan ketika itu seolah-olah ‘mati kutu’ menunggu pengumuman bakal pemimpin baru.

Jadi, apabila Tok Pa dah dapat balik jawatan itu yang disentak daripada beliau selepas kejayaan pilihan raya umum 2004, beberapa jentera UMNO yang sebelum itu tidak bergerak berfungsi kembali.

Namun Tok Pa jangan lupa bahawa jentera yang bergerak antara 2005 dan 2008 itu mungkin akan ‘mati’ pula ketika ini.

Tugas Tok Pa berat di Kelantan.

Semua orang tahu Tok Pa meletakkan Jeli lebih penting daripada Kelantan. Bagi Tok Pa mungkin kalah Kelantan tidak apa tetapi jangan kalah Jeli.

Persepsi ini Tok Pa kena buang jauh-jauh. Biar orang kata Tok Pa pemimpin UMNO Kelantan, bukan pemimpin UMNO Jeli Kelantan.

Tok Pa mungkin bersikap begini kerana pengalaman 1999 begitu menakutkan Tok Pa. Tak ‘jendera tidur’, kata orang Kelantan.

Tok Pa rasa seksanya daripada Menteri di dua portfolio hanya tinggal Majlis Tindakan Ekonomi Negara (MTEN) ketika itu. Rumah Tok Pa di atas bukit belakang The Mall sunyi sepi.

Berbalik kepada jentera Tan Sri Annuar Musa, Tok Pa mungkin akan menghadapi masalah kerana ketaatan penyokong Annuar lain sedikit.

Orang Kelantan dapat menyaksikan bagaimana jentera itu tiba-tiba lumpuh selepas Datuk Awang Adek diumumkan sebagai bakal Menteri Besar ketika pilihan raya umum lalu.

Dengan kedudukan Awang Adek menjadi Pengarah Pilihanraya, sebaik pengumuman itu ‘cah keting’ pun berlaku.

Semua kerja tak bergerak ketika itu. Awang Adek terkial-kial – hinggakan manifesto pilihan raya pun tidak dapat dicetak dan diedar awal.

Tidak percaya tanyalah Datuk Hassan Harun, bekas Pengerusi Eksekutif KUB dan Ahli Majlis Tertinggi UMNO.

Orang Kelantan tahu siapa orang kuat Annuar. Juga orang ini tahu bagaimana mahu melemahkan kepimpinan orang lain.

Lagipun kalau sebelum ini Tok Pa Menteri Pertanian, Annuar kena hormat sikit sebab KADA yang beliau jadi Pengerusi di bawah kuasa Tok Pa.

Tapi dengan Tok Pa dok tenguk perdagangan luar, Annuar bolehlah buka langkah sikit.
Tidak seperti pengikut Tengku Razaleigh Hamzah atau panglima lain, pengikut Annuar bukan sahaja ‘keras’ tetapi boleh menyukarkan Tok Pa.

Cuma Tok Pa ada kelebihan iaitu pegawai kerajaan banyak menyokong beliau lebih-lebih lagi Pengarah Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP), Datuk Shukry Salleh yang memang ‘favour’ Tok Pa berbanding Annuar.

Rasanya sokongan kepada BN dan UMNO di kalangan kakitangan kerajaan akan berubah sikit.
Satu perkara lagi, jika masa Annuar, orang PAS termasuk Datuk Nik Aziz Nik Mat tidak mahu pandang muka orang UMNO langsung, kali ini sudah berubah.

Tetapi perubahan itu juga perlu diteliti dengan baik oleh Tok Pa.

Annuar banyak kali mengeluh apabila berdepan dengan JPP yang kadangkala nampak seperti menyusahkan Annuar. Orang Annuar juga ramai yang mengeluh apabila berdepan dengan Shukry dalam banyak hal.

Kenyataan Tok Pa bahawa Umno Kelantan kini mulai menggerakkan jentera parti dalam usaha menawan kembali Kelantan daripada PAS dengan menjadikan pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai baru-baru ini sebagai momentumnya ok tetapi banyak perkara lain lagi yang perlu dibereskan dahulu.

Soal perpaduan UMNO Kelantan, khususnya kesan pemilihan UMNO pun kena lihat juga.
Jangan lupa bahawa pihak yang terguris mungkin akan membawa diri. Mereka ini perlu dikembalikan ke dalam pasukan UMNO Kelantan.

Dengan kenyataan beliau untuk memperkemaskan pengurusan parti di semua peringkat sebagai persediaan menghadapi pilihan raya umum ke-13 kelak diharapkan UMNO Kelantan bertaut kembali dan stabil seperti ketika menghadapi pilihan raya 2004.

Lagipun beberapa panglima atau hulubalang yang tersingkir, disingkir atau menyingkirkan diri kini tiba masa untuk mereka menyokong dari belakang.

Sedarlah waktu ini bukan lagi untuk mereka. Berilah peluang sekali lagi kepada Tok Pa untuk memperbetulkan yang bengkok dalam UMNO Kelantan.

Tok Pa juga kena tenguk beberapa bahagian yang ada masalah ketika pemilihan lalu untuk diperbetulkan, khususnya Bahagian Kota Bharu, Kubang Kerian dan Bahagian Tanah Merah.

Apa dah jadi dengan kumpulan Nik Kemaruzaman Sulong, Datin Suhaini Deraman dan ramai lagi.

Perpecahan berterusan tidak baik untuk UMNO Kelantan.