Sunday, February 22, 2009

APABILA PKR KENA SERANG

(Sembang Ahad)

Majlis makan malam ulang tahun pertama kemenangan Pakatan Rakyat, yang sepatutnya diadakan dalam suasana kemesraan dan ceria bertukar menjadi medan melepaskan geram dan kemarahan.

Pemimpin utama mereka ‘naik angin’ dan padang berdepan dengan bangunan Amcorp Mall, Petaling Jaya, malam semalam menjadi medan ceramah ‘mempertahankan diri’ dan ‘silat-menyilat’.

Seronok melihat air muka pemimpin PKR yang selama ini hidung tinggi dan melihat orang lain sahaja yang salah.

Suasan ini menunjukkan kini Pakatan Rakyat khususnya PKR mulai merasan bahan ‘serangan’ dan terpaksa mempertahankan diri.


Jika sebelum ini PKR juara membuat serangan terhadap UMNO dan BN, ia kini bagaikan sudah terhimpit ke dinding.

Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim berikrar, beliau bersama dengan pemimpin Pakatan Rakyat tidak akan menyerah kalah dengan serangan dan gangguan daripada kerajaan BN.

"Kamu boleh mengganggu kami, tetapi tidak sesekali untuk kami mengaku kalah," katanya disambut sorakan dan tepukan gemuruh hadirin.

Jelas apabila mula terkena batang hidung sendiri, pemimpin Pakatan Rakyat yang ‘disanjung’, Anwar jadi ‘hilang akal’ dan marah-marah.

Kerana tidak ada modal mempertahankan diri Anwar membuat kenyataanb: “Mereka merompak wang anda. Mereka rampas tanah anda. Mereka mencuri kontrak-kontrak. Tetapi apabila kita beri lembu kepada orang miskin, mereka mahu mendakwa kita.”

Itulah kata-kata dengan nada marah pada majlis makan malam berkenaan. Kenapa jadi marah?

Mana senyum Anwar yang sering berucap buat kelakar sambil menyindir dan menjatuhkan air muka dan maruah pemimpin UMNO dan BN?

Kenapa tiba-tiba jadi takut dan begitu defensif?

Siasat pun tidak boleh? Apakah pemimpin PKR ‘malaikat’ yang tidak pernah melakukan walau setitik kesilapan?

Apakah pemimpin UMNO sahaja yang berdosa dan buat perkara jahat dan maksiat?

Anwar marah kerana SPRM segera mengambil tindakan terhadap Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang didakwa menyalahgunakan kuasanya menggunakan wang kerajaan untuk penyelenggaraan kereta miliknya selain menggunakan wang kerajaan Selangor untuk membeli 46 ekor lembu untuk diserahkan kepada penduduk di Bandar Tun Razak.

Pengerusi SPRM, Datuk Seri Ahmad Said Hamdan semalam mendakwa suruhanjaya itu, mempunyai bukti yang kukuh bahawa menteri besar Selangor menyelewang wang kerajaan negeri.

Mengulas dakwaan tersebut, Khalid menyifatkan BN cemburu dan dengki dengan kejayaan kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor yang mentadbir dengan baik dengan program merakyatkan ekonomi rakyat.

"Pentadbiran PR lebih baik BN yang sudah memerintah negara selama 51 tahun. Kita bekerja dengan baik daripada meraka (BN). Kita lebih baik daripada mereka," katanya.

Katanya, BN hanya bermimpi untuk menguasai Selangor kerana mimpi mereka itu "hanya satu igauan atau tinggal mimpi sahaja".

"Apa ingat rakyat ini lembu?" kata Anwar - yang memakai baju batik merah - dengan nada marah pada ,majlis makan malam semalam.

Persoalannya, apabila SPRM mahu menyiasat kes ini bermakna ia tidak mahu rakyat jadi lembu dan terima sahaja apa yang diberikan oleh Kerajaan Selangor. Jika ada unsur salahguna kuasa atau rasuah, rakyat perlu dielakkan menerima habuan sedemikian di masa hadapan.

Lantas Anwar mendakwa tiada siasatan lanjutan terhadap penerimaan komisen pembelian kapal selam yang didakwanya membabitkan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan siasatan terhadap bekas menteri besar Selangor Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo.

Bukan sekadar itu saja, malah Anwar turut menempelak Umno dan BN yang menjuarai untuk bercakap soal moral.

"Poorah!... Bagi wakil rakyat yang menipu rakyat, ingat hari ini kamu selamat, (suatu hari) nanti rakyat akan tanam dan kuburkan kamu," katanya

Bukan itu sahaja, Anwar, Khalid dan Tian Chua juga menyalahkan BN kerana isu gambar bogel Elizabeth Wong.
Hmm...apabila meneliti kesemua ini, amat jelas, banyak perkara yang perlu dijawab boleh PKR yang selama ini mendakwa merekalah pemimpin bersih, parti bersih dan adil untuk semua.
Tetapi jelas kini, apabila berkuasa mereka jadi pelahap malah mementing penyokong sendiri sahaja.

Malah, dalam banyak perkara, kepentingan siapakah PKR jaga?

Juga siapa sebenarnya yang dapat untung daripada kerajaan PKR Selangor?

Apabila marah dan menuduh BN mahu menjatuhkannya dan kerajaan Pakatan Rakyat, khususnya PKR , demi kepentingan siapa Anwar cuba pertahankan?

Nota- terima kasih kepada Malaysiakini kerana gambar-gambarnya.