Tuesday, April 13, 2010

HULU SELANGOR - PERTEMBUNGAN ZAID-PALANIVEL TIDAK BERLAKU?

Pada 2 April lalu Timbalan Presiden MIC Datuk G Palanivel berkata dialah satu-satunya pemimpin yang dinamakan oleh MIC untuk dinilai oleh Perdana Menteri sebagai calon pilihan raya kecil Hulu Selangor.

Menurutnya, beliau yang satu-satunya dinamakan oleh MIC kerana beliau adalah Ketua Bahagian MIC Hulu Selangor, selain Pengerusi MIC Selangor disamping Timbalan Presiden MIC.

Beliau juga adalah bekas Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) selama empat penggal di situ sehingga dikalahkan pada pilihan raya umum Mac 2008.

Lagi pun pada pilihan raya lalu Palanivel kalah tipis iaitu 198 undi sahaja.

Hampir 53 peratus atau 34,020 daripada 64,500 pemilih berdaftar adalah pengundi Melayu manakala kaum Cina dan India masing-masing terdiri 16,964 pengundi (26.3 peratus) dan 12,453 pengundi (19.3 peratus).

Semua kata-kata ini untuk menyokong beliau sebagai paling layak untuk diumumkan sebagai calon yang akan dibuat lusa (Khamis).

Sementara bagi pembangkang, hari ini adalah pengumuman calon mereka untuk bertanding yang akan diadakan pada satu majlis yang akan berlangsung di pusat komuniti Serendah jam 8.30 malam ini.

Ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim akan hadir pada pengumuman itu selain Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail, presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan setiausaha agung DAP, Lim Guan Eng. Turut dijadualkan hadir ialah Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, naib presiden PKR Azmin Ali, setiausaha agung PKR, Saifuddin Nasution dan ahli parlimem Bukit Gantang dari PAS, Datuk Seri Nizar Jamaluddin.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah menetapkan hari penamaan calon pada 17 April dan pengundian pada 25 April.

Teka-teki siapa akan menjadi calon BN dan pembangkan pada pilihan raya kecil bagi kerusi Parlimen Hulu Selangor semakin menarik.

Cuma aneh sedikit pembangkang mengatakan mereka akan meletakkan Datuk Zaid Ibrahim untuk bertanding jika Palanivel bertanding.

Masalahnnya, pengumuman oleh BN akan hanya dibuat lusa.

Persoalannya juga apakah Zaid akan berputih mata jika BN umumkan orang lain selain Palanivel?

Rasa-rasanya hasrat Zaid untuk bertanding pilihan raya kecil Hulu Selangor akan berkecai.
Berasaskan kenyataan Parti Keadilan Rakyat bahawa Zaid akan diturunkan jika Palanivel bertanding jelas tidak akan mendatangkan berita baik untuk Zaid.

Ini kerana Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin sudah menegaskan bahawa calon BN yang akan bertanding pada pilihan raya kecil bagi kerusi Parlimen Hulu Selangor 25 April ini adalah anak tempatan.

Selain Palanivel, nama lain yang disebut-sebut ialah Naib Pengerusi MIC Hulu Selangor K. Balasundram, Setiausaha Agung MIC S. Murugesan, Ketua Pemuda MIC bahagian itu V. Mugilan, Anggota Jawatankuasa MIC Hulu Selangor, K. Arunasalam, Ketua Penerangan MIC kebangsaan P. Kamalanathan dan bekas Timbalan Presiden MIC Datuk S. Subramaniam.

Mugilan dan Subramaniam dikatakan calon popular kerana kedua-duanya merupakan anak tempatan, masing-masing berasal dari Ladang Kerling dan Ladang Lima Belas, Hulu Selangor.

Apa yang pasti, seperti kata Muhyiddin, individu yang terpilih adalah terjemahan "denyut nadi" rakyat di kawasan itu bagi memastikan kerusi itu kembali ke tangan BN.

Dalam konteks MIC, jelas sekali Palanivel mempunyai ‘pengaruh’ yang besar apabila beliau mampu untuk menakut-nakutkan calon lain daripada bahagian itu.

Kenyataan Mugilan umpamanya menunjukkan beliau ‘tidak sanggup mengambil risiko’ untuk membuat kenyataan awal mengenai kemungkinan beliau dicalonkan.

Ini kerana Mugilan menafikan khabar beliau berminat menjadi calon atau mahu dicalonkan oleh MIC sebagai calon BN pada pilihan raya kecil itu.

UMNO bahagian itu dikatakan mahu Mugilan yang lahir di Ladang Kerling bertanding di situ kerana beliau disukai oleh penduduk di kawasan itu, termasuk orang-orang Melayu.

"Beliau (Mugilan) bermula dari bawah. Beliau seorang peramah dan suka membantu orang ramai pada peringkat akar umbi. Beliau juga rapat dengan budak-budak Melayu di kawasan ini," kata satu sumber UMNO.

Mengenai desakan Umno bahagian itu Mugilan berkata, "Palanivel adalah mentor saya dan saya bersetuju sekiranya Palanivel dipilih sebagai calon.”

Kata Mugilan, khabar itu sengaja disebarkan untuk menggugat mentornya, Palanivel, yang sudah dipersetujui MIC sebagai calon.

Beliau yang juga ketua MIC Hulu Selangor menegaskan beliau berdiri teguh di belakang Palanivel, yang membawanya ke dalam MIC dan menyokongnya.

“Saya penyokong setia. Tidak ada usaha melobi kerusi berkenaan, katanya.
Lebih hebat beliau berkata: “Jika Palanivel tidak mendapat kerusi itu, saya akan meletakkan jawatan sebagai Timbalan Ketua Pemuda MIC dan Ketua Pemuda Hulu Selangor.” Mugilan berkata beliau akan menjamin Palanivel memang pilihan raya itu untuk merampas kembali kerusi berkenaan.

Bagi Muhyiddin pula, senarai calon sudah hampir disenarai pendek tetapi Muhyiddin enggan mengulas mengenai bilangan calon BN itu.

"Kita ada beribu tokoh di Hulu Selangor, hampir-hampir nak shortlist. Dalam tempoh tiga hari lagi akan tahulah... (calon) dari Hulu Selangor. Insya-Allah daripada orang tempatanlah," katanya selepas menyampaikan geran permulaan prasekolah swasta Kementerian Pelajaran di Bandar Sungai Buaya di Rawang semalam.

Muhyiddin yang juga timbalan presiden UMNO dan timbalan pengerusi BN berkata banyak faktor yang diambil kira dalam menentukan calon termasuk latar belakang, kelayakan dan boleh bekerjasama dengan pemimpin.

Muhyiddin yang juga menteri pelajaran, berkata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengambil kira semua maklumat dan maklum balas yang diterima daripada penduduk Hulu Selangor sebelum memutuskan calon yang sesuai.

BN sudah mendengar pelbagai pendapat dan Muhyiddin yakin calon yang dipilih adalah terbaik yang boleh memastikan kemenangan BN. “Kita di sini pun ada input daripada pelbagai sumber, jadi kita tahu apa kehendak pengundi di sini, yang mana yang rakyat mahukan," katanya.

Soal penting ialah yang rakyat mahukan dan mampu menjalankan amanah sebagai wakil mereka, tidak ada skandal, latar belakang yang berkelayakan dan berkelulusan tinggi, yang boleh bekerjasama dengan pemimpin di bawah.

Juga penting ialah mampu melaksanakan program-program pembangunan sosio ekonomi, tegas Muhyiddin.

Berasakan kepada anak tempatan, diyakini penuh bahawa Palanivel tidak akan tersenarai dan jika Palanivel tidak tersenarai, apakah PKR akan meletakkan orang lain selain Zaid?
Seorang lagi nama yang disebut ialah pakar bedah saraf, Dr Halili Rahmat.

Pilihan raya kecil kawasan itu diadakan berikutan kematian penyandangnya daripada Parti Keadilan Rakyat Datuk Zainal Abidin Ahmad akibat barah otak pada 25 Mac lepas.

Persoalannya jika benar Palanivel tidak dicalonkan, apakah beliau akan terus menyumbangkan kudratnya untuk memenangkan calon BN yang datangnya dari MIC Hulu Selangor?

Apakah jentera MIC akan berfungsi pernah pada ketika UMNO dan MIC selain komponen lain bekerja keras untuk merampas kerusi berkenaan?

DOAKAN SULTAN KELANTAN CEPAT SEMBUH

Rakyat semakin memerhati. Sesetengahnya gelisah.

Namun yang penting doakan supaya Sultan Kelantan, Sultan Ismail Petra Ibni Almarhum Sultan Yahya Petra pulih.

Mengejutkan juga membaca “Step Down: Says Ku Li - Acting Kelantan Sultan ‘must relinquish post to his father”, demikian lapor The Star semalam, 12 April 2010.

Saya tidak pasti apakah tajuk yang memetik Tengku Razaleigh Hamzah itu sesuai atau kata-kata separuh jalan.

Bahaya jika membaca tajuk sedemikian kerana ia memberikan pelbagai gambaran dan persoalan.
“Turun, kata Ku Li - Pemangku Sultan Kelantan mesti melepaskan jawatan dan menyerahkannya balik kepada ayahndanya”, lebih kurang begitulah bunyi tajuk itu.

Mambaca tajuknya ia agak keras dan memberikan gambaran seolah-olah Tengku Razalegh mahukan Tengku Muhammad Faris Petra Sultan Ismail menyerahkan kembali ‘takhta’ itu kepada ayahndanya.

Besar dan penuh makna kata-kata atau tajuk berkenaan kerana ia memberikan implikasi kepada banyak pihak.

Ini termasuklah kerajaan negeri yang kini nampaknya menjunjung segala perintah Tengku Faris.
Berlainan sedikit dengan laporan Bernama dan akhbar Melayu lain apabila Tengku Razaleigh yang juga Ahli Parlimen Gua Musang berkata, isu Istana Kelantan boleh diselesaikan apabila Sultan Kelantan, pulih sepenuhnya daripada kegeringan dan mampu memerintah semula.

"Ia bukan suatu konflik dalam istana...Jika ada konflik bermakna ada perkara-perkara baru timbul, terserah kepada Tuankulah untuk perbetulkan. Tunggulah dia sihat dulu," katanya mengulas mengenai isu Istana Kelantan itu.

Malah beliau tidak menganggap isu yang berlaku dalam Istana Kelantan sekarang sebagai suatu konflik dan beryakinan ia akan berakhir juga.

Kelmarin, Tengku Razaleigh hadir pada majlis perasmian Mesyuarat Agung Kali Ke-13, Persatuan Pegawai dan Kakitangan Masjid Kelantan yang disempurnakan oleh Tengku Bendahara, Tengku Mohammad Faiz Petra Ibni Sultan Ismail Petra, yang merangkap Yang Dipertua Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK).

Tengku Razaleigh yang juga Timbalan Yang Dipertua Majlis Perajaan Negeri (MPN) dan merupakan ayahanda saudara kepada Raja Perempuan Kelantan, Tengku Anis Tengku Abdul Hamid berkata, beliau tidak bercadang untuk campur tangan dalam isu itu.

Sehubungan itu, beliau meminta rakyat Kelantan bertenang dalam menghadapi isu berhubung istana sekarang. Beliau yakin Sultan Kelantan boleh kembali mentadbir dan memulakan tugas sebagai ketua agama negeri ini setelah sembuh sepenuhnya daripada kegeringan.

Menurut The Star, Tengku Razaleigh Hamzah berkata apabila Sultan Kelantan sudah sihat Tuanku bolehlah menentukan sama ada untuk terus memerintah dalam kedudukan sebagai Pemangku atau sebagainya.

Beliau menegaskan tidak akan campur tangan kerana Tuanku aku sembuh dan akan menentukan seterusnya.

Beliau tidak perlu campur tangan dalam masalah tersebut walaupun Tengku Muhammad Faris memecat abangnya, Tengku Aziz daripada jawatan Pengerusi MPN.

"Tidak ada sebab untuk saya campur tangan pada peringkat ini tidak ada yang kritikal.

"Itu (pemecatan) apa yang dilakukan oleh Pemangku Raja, kalau katalah benda itu betul tak timbul masalah ini. Kalau tak betul saya percaya akan diperbetulkan oleh sultan selepas sembuh nanti," katanya.

Menurut Tengku Razaleigh Sultan Kelantan sudah boleh makan dan bercakap dan akan menentukan kedudukan istana seterusnya.

“Kesihatan Sultan kini semakin memuaskan, dulu kena usung apabila hendak dirawat di Singapura, namun kini tidak lagi, sudah boleh berjumpa rakyat serta ingatan baginda begitu baik, jauh berbeza dari dulu,” katanya.

Persoalannya, dalam kedudukan sebegini kenapakah kerajaan Kelantan tidak mengumumkan dari masa ke masa tahap kesihatan Sultan Kelantan.

Malah amat mengejutkan apabila pada 28 Mac Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata Sultan Kelantan masih gering. “Kalau tuan-tuan berasa hendak ziarah atau menghadap sendiri sila lakukan, tengok sejauh mana tahap kesihatan tuanku, boleh buat kerja atau tidak," katanya.

Kenapa Nik Aziz bercakap sedemikian? Apakah beliau merasakan bahawa bagaikan ada suatu tekanan terhadap kerajaan Kelantan yang dilihat memihak?

Yang pasti, pada 7 April lalu, Sultan Kelantan yang diiringi Raja Perempuan, Tengku Anis Tengku Abdul Hamid meluangkan masa bersama kira-kira 100 anak yatim di Istana Mahkota di Kota Bharu. Pada majlis jamuan teh yang diadakan secara santai di perkarangan istana itu, baginda kelihatan berborak dan bergurau senda dengan tetamu yang hadhir, sambil turut berhibur dengan berkaraoke bersama Tengku Anis.

Turut hadhir Tengku Temenggong Kelantan, Tengku Muhammad Fakhry Petra dan bekas Pengerusi Majlis Perajaan Negeri, Tengku Abdul Aziz Tengku Hamzah di samping bekas Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Wan Hashim Wan Daud yang juga `Setiausaha Sulit' baginda.

Amat menarik kenyataan Tengku Razaleigh yang tidak mahu campur tangan dalam masalah itu walaupun Tengku Faris memecat abangnya, Tengku Aziz daripada jawatan Pengerusi MPN.
"Tidak ada sebab untuk saya campur tangan pada peringkat ini tidak ada yang kritikal. Itu (pemecatan) apa yang dilakukan oleh Pemangku Raja, kalau katalah benda itu betul tak timbul masalah ini. Kalau tak betul saya percaya akan diperbetulkan oleh sultan selepas sembuh nanti," katanya.

Kata-kata itu dalam maknanya dan rakyat menunggu dan mendoakan supaya Sultan Kelantan segera pulih dan mengatasi apa juga kemelut istana Kelantan.

Pertanyaan ialah apakah langkah pembetulan itu akan menyebabkan berlaku perkembangan baru kepada kerajaan Kelantan yang selama ini seperti berpihak dalam kemelut ini?

Kita tunggu juga apakah benar ada kumpulan tertentu yang terbabit dengan kemelut ini dan apa pula tindakan terhadap mereka.

Malah individu seperti Menteri Besar sendiri, Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Mohd Aiseri Alias, Tengku Abdul Aziz dan Datuk Wan Hashim Wan Daud akan menjadi tumpuan selepas ini.