Monday, February 8, 2010

BILA KENA BATANG HIDUNG SENDIRI

Masalah dengan pemimpin pembangkang ialah bila kena batang hidung sendiri mereka mula gelabah.

Sejak 1999, pemimpin UMNO - daripada Tun Dr Mahathir Mohamad, Tun Abdullah Badawi dan sehingga Datuk Seri Mohd Najib Razak - pelbagai gelaran, kartun, karikatur dan sebagainya sangat dibangga-banggakan oleh pembangkang.

Bagi pemimpin pembangkang, cara penyokong mereka merendah-rendahka martabat, mencaci dan menghina pemimpin kerajaan bagaikan taktik berkesan mereka untuk menang pilihan raya.

Saya sendiri beberapa kali menulis menolak cara pembangkang memperlekehkan pemimpin negara, khususnya UMNO melalui media mereka – khususnya media baru.

Dr Mahathir adalah yang paling teruk dihina, sehinggakan beliau disamakan dengan Firaun dan karikator mengenainya begitu mengaibkan.

Namun, apakah ulama PAS mengeluarkan fatwa mengenai kartun dan karikator yang menghina sedemikian? Apakah wajar seorang Islam digambarkan sebegitu rupa?
Bukan sekadar tidak melarang tetapi pada majlis tertentu pemimpin PAS memuja pelukis dan mereka yang menerbitkan kartun-kartun sedemikian disamping bersekongkol menghina mereka itu.

Dan apabila semalam, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat melahirkan rasa kesal terhadap seorang penulis blog membuat lakaran begitu mengaibkan membabitkan dirinya dan Datuk Seri Anwar Ibrahim, ia bagaikan meludah ke langit, jatuh ke batang hidung sendiri.

“Reti marah” bila sendiri kena? Kenapa kalau orang kena buat diam, seolah-olah perbuatan sedemikian halal.

Nik Aziz berkata beliau tidak akan teragak-agak untuk membuat laporan polis mengenai perlaku sedemikian.

Sebuah blog menyiarkan gambar yang telah diubahsuai mempamerkan aksi melampau terhadap Tuan Guru Nik Abdul Aziz dan Anwar dengan aksi liwat.

Amat pelik dan aneh pemimpin pembangkang dan parti mereka tiba-tiba menjadi sensitif.

Mereka mudah tersentuh dan akan meracau jika mereka diserang,walhal selama lebih 12 tahun mereka menghina,fitnah dan caci maki para pemimpin UMNO dan BN melalui lakaran dan imej kartun.

Berikutan itu, semalam PAS Kelantan membuat laporan polis berhubung ilustrasi grafik yang bersifat provokatif membabitkan Menteri Besar Kelantan dan Penasihat Parti Keadilan Rakyat dalam sebuah laman blog.

Setiausaha Keselamatannya Mejar (B), Mohamad Ibrahim membuat laporan itu di Ibu Pejabat Polis Daerah Kota Bharu pukul 12 tengah hari.

Beliau diiringi 20 anggota PAS termasuk Naib Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Hisham Fauzi.

Mohamad berkata beliau membuat laporan itu kerana berpendapat tindakan penulis blog itu adalah bersifat provokatif dan bertentangan dengan undang-undang.
Ekoran itu seorang bekas pegawai tentera membuat satu laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Kota Bharu (IPD) di Pengkalan Chepa berhubung penghinaan tersebut.

Mejar (B) Mohamad Ibrahim, 57 yang juga Setiausaha Keselamatan PAS Kelantan membuat laporan polis dan mendesak pihak polis menyiasat bloger terbabit serta mengambil tindakan sewajarnya.

“Tindakan bloger terbabit bercanggah dengan undang-undang dan boleh mencetuskan provokasi melampau,” katanya dalam laporan berkenaan.

Amat pelik dan aneh pemimpin pembangkang dan parti mereka tiba-tiba menjadi sensitif,” katanya.

PISANG AKAN BERBUAH DUA KALI?


Yang mana satu ni?

PAS mula nak klu-klek semula dengan UMNO?

Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang semalam berkata PAS bersedia berbincang dengan UMNO dalam perkara yang parti pembangkang tersebut dapat bekerjasama.

Ini termasuklah isu-isu yang berkaitan dengan keselamatan negara, ekonomi, agama dan politik.

"Kita tidak berperang. Kita berhujah, berdebat dan berbincang namum kita akan tegur kerajaan dalam perkara yang kita tidak bekerjasama,” katanya di Kuching semalam.

Semalam Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Aziz Nik Mat mahu UMNO dan PAS menghentikan pertelagahan mengenai politik, sebaliknya duduk semeja bagi membincangkan isu-isu berkaitan agama Islam.

Nik Aziz boleh berubah seperti cuaca – sekejab cerah, sekejab mendung. Kemudian mungkin hujan dan petir terus. Yang basah kelak ialah UMNO!

Lagipun, semalam Nik Aziz awal-awal lagi sudah menetapkan syarat, iaitu tidak melampaui isu-isu yang hanya berkaitan Islam.

Maksudnya, isu lain tidak ada dan tidak boleh!

Walaupun Hadi membuka ruang, pengalaman lalu sudah jelas menunjukkan Hadi terpaksa tunduk dengan kehendak Nik Aziz.

Kata-kata Nik Aziz bahawa UMNO menghabiskan masa lebih 50 tahun untuk menyerang pergerakan Islam seperti PAS, menunjukkan sikap Nik Aziz yang marahkan UMNO.

Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Najib menafikannya dan berkata UMNO adalah parti sebenar yang membangunkan Islam di negara ini.

Umum tahu UMNO pernah menyatakan kesediaan berbincang dengan PAS mengenai kepentingan umat Islam selepas idea mengenainya dicetuskan oleh Hadi Awang pada muktamar parti itu tahun lePAS.

Bagaimanapun cadangan itu mendapat tentangan Nik Aziz.

UMNO pastinya masih ingat bagaimana Hadi dan beberapa pemimpin PAS yang menyokong kerajaan perpaduan terpaksa berpusing 360 darjah daripada menyokong Hadi – akhirnya tutup mulut.

Mungkin kerana inilah Najib mengatakan PAS perlu lebih tegas dalam pendiriannya sebelum membuat tawaran untuk berbincang dengan UMNO mengenai sebarang isu.

Kenapa Najib katakan demikian?

Presiden UMNO itu sebenarnya sudah masak dengan sikap PAS. Kerana itulah bagi Najib, pendirian tegas PAS amat diperlukan sebelum sebarang keputusan dibuat kerana pengalaman sebelum ini membuktikan PAS tidak konsisten dan selalu berdolak-dalik.

"Saya tak tau nak kata apa sebab pendirian dia (Mursyidul Am PAS yang juga Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat) ni bertukar macam cuaca, ada masa dia setuju, ada masa tak setuju.

"Saya nak tunggu pendirian yang tegas oleh PAS, jadi bila dia bersikap dolak-dalik ni susah nak cerita," katanya semalam.

Najib berkata, pendirian tidak tegas dan sikap berdolak-dalik pemimpin PAS membuatkan UMNO tidak boleh membuat keputusan atas pelawaan itu ketika ini.

Melihat kepada sikap Nik Aziz semalam dan kenyataan Hadi yang terlalu terbuka, rasanya apa yang diperkatakan ini akan hanya tinggal kaa-kata.

Benar juga kata Najib, PAS yang mencadangkan dan dialah sepatutnya menentukan pendirian dan apa yang patut dibincangkan.

UMNO sebagai parti yang menerima pelawaan sepatutnya boleh menentukan tajuk atau bidang apa tetapi sebaliknya PAS melalui Nik Aziz sudah menetap awal-awal tajuknya.

Jika Nik Aziz tidak berganjak, rasanya UMNO tidak usahlah membuang masa, nanti kelak pisang akan berbuah dua kali!

ANWAR KAKI PENIPU?

Benarkah Anwar Ibrahim kaki penipu atau kelentong?

“Ya...” kata Ezam Mohd Nor. Bukan orang lain yang kata Anwar kaki kelentong. Bekas orang kuatnya.

Sudah berapa lama Anwar kaki penipu?

Apabila Ezam Mohd Nor mengatakan ‘Anwar jangan tipu rakyat lagi’, apakah bermaksud selama ini Anwar kaki penipu?

“Dulu saya merupakan orang yang berada di barisan hadapan menyokong dan membela beliau.
Tetapi hari ini, ramai yang semakin sedar, nampak kebenaran dan tahu siapa sebenarnya Anwar.

Anwar adalah seorang pemimpin yang meletakkan cita-cita dan masalah peribadinya, mengatasi cita-cita, wawasan dan masalah Negara.”

Demikian tegas Ezam. Apakah juga bermakna mereka yang ‘melarikan atau menjauhkan diri” daripada Anwar kerana tidak mahu bersubahat menipu rakyat?

Semalam, Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu diberi nasihat agar tidak terus menipu atau mengheret rakyat ke dalam masalah peribadi beliau hingga menyusahkan mereka.

Siapa yang memberikan nasihat?

Beliau ialah bekas Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) sendiri.

Ezam berkata, ramai rakyat yang tertipu dengan helah Anwar sebelum ini termasuklah dirinya sendiri sehingga mempercayai segala pembohongannya.

Beliau mengulas mengenai kurangnya sokongan rakyat terhadap siri demonstrasi yang diadakan sebagai bantahan terhadap pertuduhan liwat yang dikenakan ke atas bekas Timbalan Perdana Menteri itu berbanding sewaktu Ezam mengetuai demonstrasi pada tahun 1998.

Menurut Ezam, Anwar mungkin seorang yang hebat berpidato sehingga mampu meyakinkan rakyat untuk berdemonstrasi tetapi tindakannya itu hanya untuk memenuhi kepentingan peribadinya semata-mata.

Ezam mengingatkan rakyat Malaysia supaya membiarkan masalah peribadi Anwar diselesaikan oleh beliau sendiri.

“Jangan kita rosakkan dan musnahkan masa depan hanya kerana membela pemimpin yang tidak ada ciri kenegarawan dan mempunyai moral yang tidak baik seperti itu,” katanya.

“Saya nasihatkan Anwar, jangan heret rakyat lagi. Masalah peribadi beliau, selesaikanlah sendiri. Mengapa perlu pengaruh rakyat untuk turun berdemonstrasi. Ia akhirnya akan menyusahkan rakyat.

“Apabila ditangkap, (rakyat) perlu bayar wang ikat jamin, bahkan ada yang kehilangan kerja sehingga ke hari ini sedangkan Anwar bersenang-lenang. Anwar harus hentikan semua ini,” katanya di Pelabuhan Kelang semalam.

Sebelum ini Ezam meminta umat Islam dan rakyat negara ini supaya tidak terperangkap dengan permainan politik Anwar dalam isu penggunaan kalimah Allah oleh gereja Katolik.

Beliau mendakwa, pendirian semasa Penasihat PKR itu berhubung isu itu disebabkan beliau semakin terdesak dengan tarikh perbicaraan kes tuduhan meliwat bekas pembantunya, Mohd. Saiful Bukhari Azlan.

Dalam masa sama, dakwa beliau, Anwar juga mahu menggunakan isu itu untuk meraih sokongan pada Pilihan Raya Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak yang dijangka tidak lama lagi.

"Saya menyeru umat Islam dan rakyat Malaysia tidak terperangkap dalam permainan politik Anwar yang semakin terdesak. Anwar yang terdesak kerana tuduhan meliwat itu akan melakukan apa saja untuk merosakkan keharmonian negara serta mengalihkan perhatian rakyat," katanya kepada Utusan Malaysia baru-baru ini.

Pada 5 Januari 2010, Anwar melalui laman blognya anwaribrahimblog.com menyiarkan kenyataan Pengerusi Biro Pemahaman dan Pemantapan Agama PKR, Dr. Muhd. Nur Manuty yang mewakili pendirian parti itu dalam isu penggunaan kalimah Allah oleh orang bukan Islam.

Menurut kenyataan itu, PKR berpendirian keinginan masyarakat bukan Islam menggunakan kalimah Allah adalah perkembangan positif dan perlu diterima secara terbuka dan tidak perlu pihak tertentu mengambil kesempatan menjadikannya agenda politik untuk menampakkan merekalah jaguh dalam mempertahankan Islam di negara ini.

Sementara itu, Ezam mendakwa agenda jahat Anwar itu boleh dilihat melalui kecaman Penasihat PKR itu terhadap negara Islam yang didakwanya menzalimi kelompok minoriti pada awal Disember 2009 di Australia.

Dakwa Ezam, kecaman Anwar itu disiarkan dalam media Australia termasuk The Age pada 6 Disember lalu.