Wednesday, July 20, 2011

DEDAH PEMBUNUHAN ALTANTUYA UNTUK “MENGGANYANG NAJIB’

Inilah wajah peguam Perancis yang akan membantu 'menggayang dan mencemarkan nama' Perdana Menteri bermula esok.

Siri dan misi ‘mengganyang’ Mohd Najib Razak dijangka bermula malam esok.

Tujuannya adalah menganggu ‘ketengangan Najib’ ketika berdepan dengan suasana yang semakin hampir pilihan raya sambil misi juga untuk menanam kepercayaan bahawa pembelian dua kapal selam memang ada perkara yang tidak kena.

Peguam hak asasi manusia Perancis, William Bourdon, yang juga peguam anjuran Suara Rakyat Malaysia (Suaram) bagi kes pembelian dua kapal selam Scorpene yang penuh kontroversi itu akan menceritakan perkembangan terkini kes itu di sebuah hotel malam esok di Pulau Pinang.

Keesokan harinya pula, Jumaat mulai jam 8 malam, beliau dengan disertai sama oleh Timbalan Presiden PAS, Haji Mohamad Sabu, akan berucap di majlis kutipan dana untuk membiayai kes ini di Dewan Sivik MPPJ, Petaling Jaya.

Hari Sabtu pula, Bourdon akan ke Ipoh dan akan berucap di satu majlis forum di sebuah tokong Cina di sana.

Malam esok, Bourdon dikatakan akan memaklumkan kepada rakyat Malaysia apakah status kes ini sekarang. Malah, menurut Harakahdaily, kes ini dijangka akan dibawa ke mahkamah terbuka Perancis seawalnya bulan Ogos tahun ini.

Di samping Mohamad Sabu, Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar dan Setiausaha Publisiti DAP, Tony Pua juga akan berucap di samping kartunis Zunar akan membuat lakaran kartun secara langsung malam itu.

"Semua kutipan dari jualan meja dan lelongan kartun ini adalah untuk membiayai kes ini," kata wakil Suaran itu.

Harakahdaily dijangka menyiarkan berita ‘siri pendedahan’ dan dijangka menghangatkan lagi politik Malaysia apabila Bourdon akan memberikan ucapan utama di tiga majlis anjuran Suaram bermula malam esok di Pulau Pinang.

Bourdon dijangka akan mendedahkan maklumat terkini perkembangan siasatan mahkamah Perancis terhadap pembelian Scorpene itu.

Kedua-dua kapal kapal selam ini yang melibatkan wang rakyat sebanyak RM7.3 bilion dinamakan KD Tuanku Abdul Rahman dan KD Tun Razak.

Beberapa persoalan perlu dijawab kerajaan termasuk.

1. Kedua-duanya mempunyai masalah tersendiri termasuk tidak boleh menyelam di lautan tropika.
(Menurut Harakahdaily, dilaporkan, pada 23 Disember 2009, Suaram melalui rangkaian mereka di Perancis telah melantik sekumpulan peguam hak asasi manusia di sana untuk memfailkan aduan kepada sistem keadilan Perancis dengan harapan satu siasatan awal dibuat mengenai pembelian Scorpene ini. Langkah ini dibuat untuk membolehkan mereka menyiasat bukan sahaja kematian wanita Monggolia, Altantuya Shariibuu yang dibunuh dengan kejam di Puncak Alam tetapi juga amalan rasuah yang berlaku dan peranannya dalam pembelian kapal selam itu sehingga membawa kepada pembunuhannya.

2. Mempertikaikan keputusan Mahkamah yang membebaskan Razak Baginda yang dikaitkan dengan pembunuhan kejam Altantuya mengguna peledak C4 oleh dua pegawai polis pengiring yang bertugas dengan Datuk Seri Najib.
(Pada bulan April 2010, peguam yang mewakili Suaram memaklumkan, mahkamah Perancis telah menerima permohonan penyiasatan aduan rasuah yang melibatkan pembayaran sebanyak Euro114 juta (USD151.1 juta) yang dibayar oleh syarikat Perancis, DCNS kepada Perimekar, syarikat yang dimiliki rakan Perdana Menteri, Abdul Razak Baginda. Peguam Perancis berkenaan telah datang ke Malaysia April lepas untuk mengumpulkan bukti. Isteri kepada Abdul Razak Baginda, Mazlinda, adalah antara yang tersenarai sebagai pengarah syarikat yang dimiliki kawan baik Perdana Menteri ini. Perimekar adalah syarikat Malaysia yang dipercayai dibuka pada tahun 2001, iaitu sebelum kontrak pembelian kapal selam itu ditandatangani. Ia dibuka hanya untuk menerima komisyen dari Malaysia dan juga Perancis Pasukan peguam Perancis membuat tuduhan bahawa wang dari dalam akaun Perimekar telah dipindah ke akaun lain yang tidak diketahui ke mana lagi sehingga kini..)

3. Siri ‘menganyang’ Perdana Menteri juga bertujuan mengutip dana pada majlis-majlis itu untuk membiaya kes ini. Bermakna kedatangan peguam Perancis itu bukan sekadar berceramah tetapi menggunakan pentas ‘mengutuk Perdana Menteri’ untuk mengutip derma dan membawa kes ke mahkamah antarabangsa.

Amat nyata pembangkang akan menggunakan apa saja kes mengikut selera mereka asalkan dapat mengelirukan rakyat walaupun mahkamah di negara memutuskan untuk membebaskan Razak Baginda!

Sasaran kini kepada Najib dan kes ini dianggap penting untuk mencemarkan maruah Perdana Menteri, isterinya serta juga mereka yang ada kaitan dengan Najib dalam kes ini.

Kita tunggu sejauh mana kesannya! Yang pasti Suaram, sebuah NGO turut serta dalam usaha 'mengayang Perdana Menteri'.