Wednesday, June 1, 2011

YANG DI-PERTUAN AGONG DIHINA, DICACI…

(Berita Awal)Menggemparkan. Siapakah manusia kurang ajar itu?

Ada tanda-tanda dia dari negara seberang dan mungkin juga rakyat Terengganu yang berselindung dengan menggunakan bahasa negara tetangga.

Sebuah laman sosial digunakan oleh seseorang memfitnah Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Rabu lalu (25 Mei 2011).

Bukan sahaja gambar Tuanku Mizan Zainal Abidin diconteng malah berikut adalah kata-kata menghina dan mencaci Yang di-Pertuan Agong:

mizan bin babidin adalah raja malaysia ato nama barunya MALAINGSIA,...mizan bisa di kategorikan sebagai species gorilla yg sangat langka dan di lindungi di malaysia sehingga sampai sekarang masih di angkat sebagai raja,.........para ilmuwan telah menyepakati di dalam tubuh mizan bin babidin terdapat virus yg bisa menyebarkan penyakit MAHO alias manusia homo keseluruh umat manusia yg berada di bumi,.....oleh karena itu badan kesehatan dunia atao WHO menyetujui spesies ini harus di bunuh.

prof. michael de joung

Berikutan itu keesokannya (26 Mei 2011) pada jam jam 1.00 tengahari sebelas orang pemimpin badan bukan kerajaan telah membuat laporan polis mengenai laman berkenaan.

Mereka terdiri daripada pimpinan Kelab SS78 dan pemimpin-pemimpin kelab yang bernaung di bawah Majlis Sukan Negeri Terengganu.

Selain itu, satu laman sosial yang dihantar ke facebook “Terengganu City Night Game’ sebagaimana berikut :-

Menurut kenyataan daripada seorang yang ditemui menyatakan berdasarkan kepada alamat email di laman sosial tersebut, adalah dari Terengganu

Kajian selidik seterusnya mengenai latarbelakang pemilik facebook hina Yang di-Pertuan Agong itu adalah seperti berikut,

Nama group Facebook - Bunuh mizan bin babidin

Di tubuhkan Pada 21 May 2011 jam 5.34PM, Url group: http://www.facebook.com/home.php?sk=group_157076457692424

Pemilik Facebook - Rakai Arya Santoso, Has worked at cinggarong

Studied at University Teknikal Malaysia Melaka (UTeM)

Oleh kerana laporan polis sudah dibuat, diharapkan siasatan dilakukan segera dan manusia kurang ajar itu di bawa ke muka pengadilan.

HADIAH LAWATAN KE EROPAH JIKA TERENGGANU JUARAI PIALA FA DAN LIGA SUPER

Pemain bola sepak Terengganu dijanjikan hadiah lawatan ke Eropah jika berjaya menjadi juara berganda dalam perlawanan akhir Piala FA dan Liga Super nanti.

Perkara itu diumumkan oleh Menteri Besar Terengganu Datuk Seri Ahmad Said sebagai dorongan kepada Skuad Penyu beraksi dengan baik dalam perlawanan akhir Piala FA yang akan berlangsung di Stadium Nasional Bukit Jalil pada 11 Jun ini selain berusaha menempah tiket untuk melangkah ke peringkat akhir Liga Super.

Katanya sebagai tanda sokongan, kerajaan negeri dan Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu akan menghantar seberapa ramai rombongan untuk menyaksikan perlawanan akhir Piala FA.

Beliau berkata, demikian pada majlis penyerahan bendera kontinjen Terengganu yang akan mengambil bahagian dalam Sukan Malaysia ke-14 kepada Ketua Kontinjen, Datuk Wan Ahamad Wan Muda di Pusat Konvensyen Taman Tamadun Islam, di Kuala Terengganu, malam kelmarin.

Sementara itu, Ahmad berkata, kerajaan negeri Terengganu akan mengekalkan ganjaran wang tunai seperti sebelum ini kepada atlet yang berjaya memenangi pingat pada Kejohanan Sukan Malaysia di Kuala Lumpur bulan depan.

Insentif bernilai RM5,000 akan diberi kepada atlet yang berjaya memperoleh pingat emas, RM3,000 perak dan RM2,OOO gangsa sekiranya kontinjen Terengganu muncul sebagai juara keseluruhan dalam kejohanan yang akan berlangsung dari 2 hingga 12 Jun itu.

"Jika sebaliknya, ganjaran RM3,000 akan diberi kepada mereka yang meraih pingat emas, RM2,OOO perak dan RM1,OOO gangsa," katanya.

Pada kejohanan kali ini, Terengganu diwakili oleh 214 atlet yang akan beraksi dalam 15 daripada 20 acara yang dipertandingkan dengan sasaran 27 pingat emas, 18 perak dan 12 gangsa.

TARIF ELEKTRIK NAIK - RAKYAT TIDAK TERBEBAN

Hakikatnya bukan Malaysia sahaja terpaksa meningkatkan tarif elektrik.

China turut meningkatkan tarif elektrik berikutan kos yang lebih tinggi akibat kenaikan harga gas asli, arang batu dan minyak mentah, sama seperti cabaran yang dihadapi Malaysia, kata seorang pakar ekonomi semalam.

Menurutnya, pihak berkuasa China mengambil langkah pencegahan, dengan meningkatkan tarif elektrik, untuk menghalang pembekal tenaga daripada menyekat pengeluaran untuk mengurangkan kerugian.

Pakar ekonomi Affin Investment Bank, Alan Tan Chew Leong, menjelaskan, ini juga untuk mencegah situasi yang serupa, seperti pada 2004, di mana beberapa industri China berhadapan dengan kekurangan tenaga dan gangguan kepada rantaian bekalan.

Beliau berkata penyesuaian tarif oleh pihak berkuasa China bertujuan mengekang peningkatan kos yang dihadapi oleh pengeluar tenaga China, terutamanya pada harga gas asli, arang batu dan minyak.

Kebimbangan yang disuarakan oleh peserta pasaran adalah peningkatan harga mungkin menyebabkan gangguan tenaga atau elektrik di China, apabila margin pengeluar tenaga domestik ditekan oleh peningkatan kos input.

Didorong peningkatan harga gas asli dan arang batu, yang digunakan untuk menjana tenaga elektrik, Malaysia juga meningkatkan tarif elektrik dan harga gas tetapi ia hanya akan memberi kesan kepada 25 peratus pengguna domestik.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak turut memberi jaminan bahawa kerajaan akan terus memastikan kenaikan elektrik yang akan datang turut tidak akan membebankan rakyat.

Sebagai rakyat, terimalah jaminan itu secara proaktif dan jangan asyik persoalkan niat baik kerajaan.

Jaminan Najib itu berdasarkan keputusan kelmarin apabila kenaikan yang diumumkan kerajaan pada masa ini yang tidak melibatkan 75 peratus daripada isi rumah.

Kenaikan itu perlu kerana penggunaan sumber tenaga, terutama gas di negara ini yang semakin meningkat dan pengimportan adalah mengikut harga pasaran dunia yang membebankan syarikat-syarikat gas dan tenaga.

Selain itu, negara juga tidak akan mampu membangunkan bidang tenaga alternatif jika terus mengenakan tarif elektrik yang rendah.

Seperti kata Perdana Menteri, pembangunan bidang tenaga alternatif ini memerlukan kos yang tinggi dan dengan tarif yang rendah, ia tidak mampu memberi pulangan yang baik kepada pelabur pada bidang ini.

Malah, katanya, kita perlu menggalakkan pelaburan dalam bentuk carigali gas dan minyak dan kalau harga tempatan terlalu rendah, syarikat-syarikat minyak termasuk Petronas tidak ada insentif untuk mencari punca minyak dan gas yang baharu

Perdana Menteri berkata kajian dari semasa ke semasa mengenai harga bahan api akan dilaksana agar sebarang kenaikan adalah setimpal dengan bebanan rakyat.

Sebagai sebahagian daripada proses merasionlisasikan subsidi yang sedang dilaksanakan, kerajaan kelmarin mengumumkan purata tarif elektrik akan dinaikkan sebanyak 2.23 sen kilowatt sejam (kWj) atau 7.12 peratus kepada 33.54 sen/kWj daripada 31.31 sen/kWj, berkuat kuasa hari ini (1 Jun 2011).

Lebih kurang 4.4 juta daripada 5.94 juta pengguna domestik yang menggunakan elektrik kurang daripada 300 kWj sebulan dijangka tidak akan terjejas dengan kenaikan tersebut.

"Kali ini, kita tentukan 75 peratus isi rumah tidak menghadapi kenaikan bil elektrik. Kita akan kaji dari semasa ke semasa supaya apa yang dilakukan setimpal dari segi beban kepada rakyat," itu jaminan Perdana Menteri ketika ditanya mengenai kenaikan tarif elektrik, susulan dari pelan perasionalan subsidi kerajaan yang diumumkan kelmarin (30 Mei 2011).

Seorang penganalisis, yang tidak mahu dikenali, berkata perasionalan harga gas asli di Malaysia kepada RM13.70 daripada RM10.70 adalah lebih murah daripada di negara-negara jiran walaupun selepas peningkatan semalam.

Beliau berkata langkah untuk meningkatkan harga-harga gas asli adalah positif untuk Malaysia pada jangka panjang kerana ia akan menyebabkan penggunaan berkesan sumber terhad itu terutamanya rizab gas.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Nor Mohamed Yakcop, semalam disebut sebagai berkata harga di Malaysia adalah lebih rendah daripada Thailand (RM18.23), Indonesia (RM21.04), Singapura (RM43.32) dan Vietnam (RM18.70).

Tan berkata dengan pengembangan pada pemasangan kapasiti tenaga elektrik di China, serta peningkatan terkini pada tarif elektrik, risiko gangguan tenaga pada industri perkilangan dijangka boleh ditangani.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed semalam menyatakan kenaikan tarif elektrik tidak dijangka memberi kesan terhadap pembesaran syarikat di negara ini.

Ini kerana kerajaan telah menerima banyak minat dari syarikat-syarikat yang merancang membesarkan perniagaan masing-masing seperti di dalam sektor pengilangan, logistik dan penjagaan kesihatan, katanya kepada pemberita selepas sesi meja bulat dengan 20 syarikat terpilih di sini.

"Syarikat-syarikat yang saya jumpa hari ini kebanyakan perniagaan mereka berjalan dengan baik dan sesetengahnya mempunyai perancangan untuk pembesaran perniagaan yang agak menggalakkan," katanya.

Bagi tempoh Jan-Mac, pelaburan di dalam sektor pengilangan berjumlah RM12.2 bilion, manakala pelaburan di dalam sektor perkhidmatan pada 2010 dicatatkan RM36.7 bilion.

"Secara umumnya, perniagaan di Malaysia menikmati keadaan yang baik pada 2011 dan tinjauan untuk tahun hadapan juga bagus dan ini adalah maklum balas yang bagus untuk kita," katanya.

Mustapa berkata kenaikan itu diperlukan bagi meletakkan kerajaan pada kedudukan yang selesa, tetapi menekankan bahawa kenaikan itu akan dilakukan perlahan-lahan.

"Kenaikan ini perlu. Jika kita tidak buat sekarang, penyesuaian pada masa akan datang akan lebih teruk.

KERAJAAN MALAYSIA SAMA DENGAN REJIM JUNTA MYANMAR?

Jika batalkan pendaftaran Parti Keadilan Rakyat (PKR), kerajaan Malaysia boleh diibaratkan sama seperti junta tentera Myanmar.

Benarkah kerajaan Malaysia sengaja mahu batalkan pendaftaran PKR?

“Adakah Barisan Nasional telah terdesak untuk memenagi PRU? Ini adalahperkara yang sangat serius," demikian tegas perguam yang mewakili PKR dalam kes halang Pendaftar Pertubuhan Malaysia (ROS) batalkan PKR semalam.

Kenapa peguam berpendapat sedemikian? Apa kena mengena Barisan Nasional serta kerajaan dengan ROS?

Kenapa pula bila UMNO diharamkan, pemimpin mahupun peguamnya tidak pun menyatakan seperti yang dibuat peguam N. Surendran?

Semalam pada sidang media, peguam berkenaan berpendapat, adalah tidak munasabah untuk ROS membatalkan parti tersebut hanya kerana pemecatan seorang ahli sedangkan, PKR mempunyai 404,558 anggota, termasuk 26 ahli parlimen.

Berdasarkan alasan permohonan, pemohon mendakwa notis ROS bertarikh 9 Mei lalu agar PKR memberi sebab mengapa pendaftaran parti tidak boleh dibatalkan kerana didakwa memecat seorang ahli secara salah adalahtidak sah kerana perkara tersebut tidak pernah berlaku.

Pemohon juga mendakwa, tiada anggota bernama A. Rajagopal telah dipecat oleh Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) pada 1 April atau 27April 2009, selain tiada mesyuarat (MPT) diadakan pada tarikh tersebut.

Sebaliknya, pemohon mendakwa, ahli yang dipecat sebenarnya bernama A. Jayagopal dengan nombor keahlian K060000280 010 yang dipecat menerusi keputusan mesyuarat MPT yang diadakan pada 26 April 2009.

Pemecatan tersebut dilakukan atas alasan Jayagopal telah melanggar pekeliling Setiausaha Agung bertarikh 11 Mac 2009 apabila bertanding selaku calon bebas menentang calon PKR pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Selambau.

Jayagopal memperoleh 36 undi pada PRK tersebut dan berdasarkan pekeliling parti, ahli yang mendaftarkan diri sebagai calon pada mana-mana PKR akan dipecat serta-merta tanpa merujuk kepada ahli berkenaan.

Justeru itu, pemohon mendakwa keputusan ROS adalah satu perkiraan yang tidak wajar dan satu salah guna kuasa kerana ia jelas merupakan satu keputusan yang tidak mempunyai asas yang mencukupi.

Pemohon juga mendakwa, keputusan ROS dibuat berdasarkan niat jahat dan bertujuan untuk menghalang PKR daripada mengambil bahagian pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke 13 yang akan datang.

Selain itu, pemohon juga mendakwa, keputusan ROS adalah satu perkiraan yang tidak wajar kerana keputusan itu adalah bersifat menindas dan merupakan pencabulan hak sesebuah parti politik.

Menurut N. Surendran, tindakan ROS itu sebagai yang mempunyai motif tersembunyi dan cubaan untukmembantutkan perjalanan demokrasi pada PRU tidak lama lagi.

Beliau juga menambah, tindakan membatalkan pendaftaran parti adalah taktik yang digunakan oleh rejim seperti JUNTA tentera Myanmar yang mengharam Liga Kebangsaan bagi Demokrasi (NLD) yang dipimpin oleh AungSan Suu Kyi.

"Amat menyedihkan perkara ini berlaku di negara kita," katanya dan menambah pihaknya akan mendapatkan tarikh awal pendengaran permohonan.

Selain itu, beliau juga mempersoalkan mengapa ROS mengambil masa yanglama untuk menghantar notis berkenaan sedangkan pemecatan tersebutseperti yang didakwa responden berlaku pada tahun 2009.

Surendran juga mempersoalkan mengapa ROS tidak menghantar notis yang sama kepada UMNO pada tahun 1998 kerana memecat Saifuddin dan beberapa ahli lain yang dilihat berada di rumah Datuk Seri Anwar Ibrahim yangsemasa itu baru dipecat daripada jawatan Timbalan Perdana Menteri.

"Mengapa ROS tidak menghantar notis kepada UMNO yang mengancam untukmembatalkan pendaftaran parti itu? Bagaimanapun, bila ia melibatkanPKR, ROS terus menghantar notis," tambahnya.

Semalam, PKR memfailkan permohonan kebenaran bagi memulakan prosiding semakan kehakiman untuk menghalang tindakan ROS daripada membatalkanpendaftaran parti tersebut.

Permohonan itu difailkan oleh Presiden PKR, Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail dan setiausaha agungnya, Saifuddin Nasution Ismail di Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi (Bahagian Rayuan dan Kuasa-Kuasa Khas) di Kuala Lumpur semalam.

Turut difailkan ialah perintah larangan untuk menghalang ROS daripada membuat sebarang tindakan sehingga kes tersebut selesai.

Pemohon diwakili oleh peguam N. Surendran disamping Fadiah Nadwa Fikri, Latheefa Koya dan R. Sivarasa yang menamakan ROS selaku responden.

SKIM LATIHAN UNTUK SISWAZAH MENGGANGUR DIPERKENALKAN KEMBALI...

Datuk Seri Najib Razak mendengar wakil ketua pelajar membentangkan kertas kerja pada Forum Tindakan Belia di sebuah hotel di Petaling Jaya semalam.

Bukan perkara baru. Pendekatan ini pernah diperkenalkan kerajaan pada tahun 1980an.
Setidak-tidaknya skim Latihan 1Malaysia Untuk Siswazah Menganggur yang dilancar hari ini, akan membawa harapan baru untuk kumpulan ini.

Mereka yang terpilih akan dibimbing selama setahun, dan selepas itu, dibenarkan mencari kerja lain atau diserapkan oleh syarikat berkenaan.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata Skim Latihan 1Malaysia (SLIM) yang akan dilancar oleh beliau esok akan membantu mengurangkan kadar pengangguran dalam kalangan siswazah di negara ini.

Berdasarkan program itu, siswazah akan diberi latihan dan bimbingan di syarikat-syarikat berkaitan kerajaan (GLC).

"Kumpulan pertama 3,000 siswazah akan diambil secara beransur-ansur, dan ini bagi menentukan bahawa kita mempunyai bilangan siswazah menganggur yang paling minimum," kata Najib.

Skim Latihan 1Malaysia dikendalikan oleh Kementerian Sumber Manusia.

Beliau menyatakan perkara ini pada jamuan tengah hari sempena Forum Tindakan Belia di Petaling Jaya semalam.

Najib juga berkata Sidang Kemuncak Belia Negara dan Forum Tindakan Belia merupakan satu wadah berguna dan berkesan bagi golongan muda menyatakan pendapat dan pandangan serta bagi kerajaan dan sektor korporat mendengar cadangan mereka.

"Ia membolehkan remaja di Malaysia memberikan impak kepada masyarakat.
"Anda mahu satu platform menyuarakan pendapat kepada pembuat dasar tertinggi (Perdana Menteri)...tuan-tuan dan puan-puan, anda berjaya mendapatnya," kata beliau sambil diberi tepukan gemuruh oleh lebih 350 pemimpin belia yang hadir.

Najib berkata sidang kemuncak dan forum berkenaan adalah kaedah baru bagi mewujudkan peluang bagi menarik penyertaan lebih banyak belia.

Pada acara itu, Najib yang juga Menteri Kewangan, melancarkan Dana Makro myHarapan, yang menyediakan geran kepada belia ke arah membolehkan mereka dipertimbangkan menerima Dana Belia 1Malaysia bagi golongan muda menggunakan bakat dan tenaga mereka untuk kemajuan beliia selain menyelesaikan isu-isu sosial.

myHarapan adalah sebuah yayasan amanah yang menyokong belia dan projek-projek belia yang menyumbang kepada kemajuan sosio ekonomi negara.

Mengenai Himpunan Sejuta Belia di Putrajaya hujung minggu lepas, Perdana Menteri berkata beliau telah melawat beberapa ruang pameran dan menyertai pelbagai aktiviti bersama belia.

"Malah, lutut saya terseliuh tetapi yang memberi saya semangat ialah melihat anak-anak muda kita begitu bertenaga dan dinamik," katanya