Wednesday, October 14, 2015

1MDB- ‘PERANG MAKLUMAT’ PEGUAM NEGARA, BANK NEGARA SEMAKIN PANAZZ?


"Jika BNM tidak meminta maklumat tertentu atau khusus, bagaimana 1MDB dipersalahkan kerana ia sudah mengisi borang seperti yang diperlukan dan memberi maklum balas kepada pertanyaan yang dibuat...pegawai 1MDB mematuhi arahan yang diberikan dan oleh itu, kelulusan bank pusat diberikan...."
Tan Sri Mohamed Apandi Ali

Amat jelas kini, tumpuan adalah kepada BNM Malaysia (BNM) atau lebih tepat Gabenornya, Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz

Ini berikutan kenyataan Peguam Negara, Tan Sri Mohamed Apandi Ali hari ini bahawa '1MDB tak bolehdipersalah jika BNM tak jalankan tugas'.

Apakah ‘perang maklumat’ antara 1MDB Dan Jabatan Peguam Negara akan mendedahkan banyak perkara yang tersimpan selama ini dan semakin ‘mencerahkan’ kemelut 1MDB yang setakat ini belum dapat dipastikan bila akan selesai.

Dengan kenyataan bahawa BNM ‘tak jalankan tugas’ pastinya akan memanaskan lagi suasana atau pergolakan berkaitan 1MDB. Jawapan BNM Jumaat lalu sudah menyebabkan ada pihak ‘panas bontot.. (Baca di sini).

Mohamed Apandi mengatakan BNM ‘tak jalankan tugas’ merujuk kepada tiga kebenaran yang diperoleh oleh 1Malaysia Development Bhd (1MDB) daripada BNM untuk membuat kiriman wang pada 29 September, 2009, 6 September 2010 dan 20 Mei 2011.

Khamis lalu, Mohamed Apandi mengumumkan keputusan Jabatan Peguam Negara untuk tidak mengambil tindakan lanjut terhadap 1MDB berkaitan tindakannya membuat pendedahan tidak tepat bagi mendapatkan kebenaran pelaburan.

Beliau berkata, keputusan itu dibuat walaupun bank pusat membuat rayuan untuk semakan semula, kerana tidak wujud sebarang bukti tambahan.

Susulan itu, BNM telah membatalkan tiga kebenaran kepada 1MDB di bawah Akta Kawalan Pertukaran Wang 1953 (ECA) terhadap pelaburan di luar negeri bernilai US$1.83 bilion (RM7.52 bilion).

Dalam satu kenyataan, BNM berkata ia juga telah mengeluarkan arahan di bawah Akta Perkhidmatan Kewangan 2013 kepada 1MDB untuk membawa balik jumlah tersebut ke Malaysia dan mengemukakan satu perancangan kepada bank pusat itu berhubung perkara tersebut.

Selepas siasatan, bank tersebut merumuskan bahawa kebenaran yang diberikan di bawah ECA bagi pelaburan 1MDB di luar negeri adalah berdasarkan penilaian terhadap permohonan 1MDB itu.

Bagaimanapun, didapati bahawa maklumat yang diberikan adalah sama ada tidak tepat atau tidak lengkap.

Ia berkata keputusan itu "berkait dengan saranan bank itu supaya pendakwaan jenayah dibuat terhadap 1MDB atas pelanggaran di bawah ECA."

Berikutan itu, kenyataan Mohamed Apandi itu  menerima kritikan, dengan pengkritik utama 1MDB, Tun Dr Mahathir Mohamad turut menuduh peguam negara kini berkelakuan seperti seorang hakim.

Semalam, Mohamed Apandi menjelaskan, BNM tidak mengambil lebih tiga (3) hari untuk memberikan keizinan tersebut dalam ketiga-tiga keadaan, katanya, membaca satu kenyataan media.

Katanya, borang berkaitan bagi tujuan kiriman wang dalam kes ini tidak memerlukan pemohon menyatakan nombor akaun bank dan benefisiari.

Setakat pengetahuan 1MDB, ia hanya perlu mengisi borang berkaitan dan bertindak balas kepada pertanyaan yang dibuat bank pusat itu.

"Jika BNM tidak meminta maklumat tertentu atau khusus, bagaimana 1MDB dipersalahkan kerana ia sudah mengisi borang seperti yang diperlukan dan memberi maklum balas kepada pertanyaan yang dibuat," kata Mohamed Apandi.

Beliau berkata, pegawai 1MDB ketika dalam proses mendapatkan kebenaran itu, mematuhi arahan yang diberikan, dan oleh itu, kelulusan bank pusat diberikan.

Mohamed Apandi berkata, melainkan sekiranya boleh ditunjukkan yang pegawai itu sengaja atau secara melulu memberikan maklumat palsu dalam butiran tersebut, mereka tidak melakukan sebarang kesalahan di bawah Akta Kawalan Pertukaran Wang.

"Memandangkan tidak ada keperluan, tindakan pegawai 1MDB tidak memasukkan maklumat itu bukan satu kesalahan di bawah Akta Kawalan Pertukaran. Ia juga menyatakan, borang ECM berkaitan, iaitu 09A dan 06B, tidak memerlukan pemohon memberikan nama-nama pemilik benefisiari, atau nombor akaun bank penerima, atau cara bagaimana dana itu akan disalurkan."

Beliau berkata apabila 1MDB meminta Deutsche Bank membuat kiriman wang ke satu akaun lain, bank itu meminta penjelasan daripada BNM.

Bank pusat itu kemudiannya memberitahu Deutsche Bank yang kiriman wang itu adalah keputusan perniagaan dan ia tidak menyimpang dari tujuan asalnya, kata Mohamed Apandi.

Bank pusat itu tidak membuat sebarang pertanyaan lanjut pada masa tersebut, katanya.

Dengan kedudukan ini, 1MDB tidak boleh dipersalahkan terhadap sebarang dakwaan salah laku yang disiasat oleh BNM jika bank pusat itu gagal mendapatkan penjelasan yang diperlukan.

"Jika BNM Malaysia tidak memohon maklumat tertentu atau khusus, bagaimana 1MDB harus dipersalahkan apabila mereka telah mengisi borang dan menjawab soalan yang diperlukan?" soal Apandi.

Sebab-sebab inilah yang membuatkan Jabatan Peguam Negara memutuskan untuk menutup siasatan BNM ke atas 1MDB mengikut Bahagian 1 (4) (b) Jadual Kelima Akta Kawalan Pertukaran Wang.

Menurut Mohamed Apandi, Jabatan Peguam Negara tidak melihat sebarang keperluan untuk menyemak semula keputusannya itu. Tambahnya, tidak ada kewajipan juga untuk 1MDB memberi maklumat kecuali diminta oleh BNM sebelum itu, selain tidak ada bukti baru.

Menarik dalam kenyataan Peguam Negara semalam ialah keputusannya untuk membersihkan 1MDB yang membuat pengisytiharan tidak tepat berkaitan dengan pelaburan di luar negara, menyatakan BNM tidak mendapatkan maklumat yang cukup dari firma tersebut untuk menunjukkan ia melanggar undang-undang.

Begitu juga, BNM tidak mengarahkan Deutsche Bank Malaysia Bhd menasihati 1MDB untuk kembali kepada bank pusat itu bagi mengkaji semula kebenaran yang diberikan untuk pengiriman wang itu.

 "1MDB, dengan cara yang sah, memberikan maklumat yang diperlukan bagi maksud pengiriman wang," katanya.

"Dalam hubungan ini dan hakikat yang tidak ada bukti baru disediakan, kami tidak melihat keperluan untuk mengkaji semula (keputusan kami)," kata Apandi, yang enggan menjawab sebarang soalan daripada media.

"Pegawai di 1MDB pada masa material, iaitu semasa proses mendapatkan kebenaran telah mematuhi arahan yang diberikan, maka kebenaran diberikan," kata Mohamed Apandi.

Mohamed Apandi menegaskan bahawa 1MDB tidak melakukan sebarang kesalahan di bawah Akta Kawalan Pertukaran Wang 1953.

Katanya, 1MDB memperoleh tiga kebenaran daripada Bank Negara untuk membuat kiriman wang, pada 29 September 2009 , 6 September 2010 dan 20 Mei 2011.


Kita tunggu reaksi BNM khususnya Dr Zeti dalam isu ini dan mungkin akan terpercik isu lain yang membabitkan BNM dan 1MDB selepas ini.

Yang pasti, Dr Zeti dan BNM semakin tidak disenangi oleh 1MDB. Contoh jelas ialah apabila 1MDB menyuarakan rasa kesalnya ke atas kenyataan  Dr Zeti yang seolah-olah menyebut syarikat pembangunan strategik itu sebagai penyebab ringgit lemah.

Penyusutan nilai ringgit dan mata wang lain disebabkan oleh kejatuhan mendadak minyak mentah, unjuran kadar peningkatan kadar faedah AS serta kelembapan ekonomi dunia dalam pasaran pesat membangun, katanya.

"Berdasarkan fakta sejarah, belum ada satu syarikat pun yang dikaitkan sebegitu rupa kepada nilai ringgit. Kami yakin fakta yang dikongsi oleh 1MDB dan penjelasan segera yang dikeluarkan setakat ini, akan memberikan penjelasan dan jaminan kepada semua pihak berkepentingan," kata MDB1 dalam satu kenyataan.

Tambahan pula, Dr Zeti menyedari bahawa 1MDB sentiasa memenuhi, tanpa ingkar, obligasi pembayaran asas dan kadar faedah, kepada peminjam domestik dan asing.

Dan pastinya, 1MDB akan terus mengulangi  kunci kata yang tersohor baginya: “Bukan syarikat sarat hutang kerana nilai aset syarikat kami adalah melebihi hutang.”