Tuesday, July 16, 2013

PEMIMPIN PAS ‘CUCI TANGAN’, AHMAD SAID KENA CARI SEKURANG-KURANGNYA RM1,000 JUTA…ADILKAH?

 "Apakah pemimpin PAS tidak merasa BERDOSA dan MALU untuk bertemu rakyat dan pada ketika yang sama mendakwa pemimpin UMNO rasuah, melakukan salah laku, mementingkan kroni dan ‘baham balak’?"

 
Pemimpin PAS dan penyokong membantah tanpa melihat pemimpin mereka yang terpalit dengan 'baham duit balak..."

Bahagian Kedua – sambungan WAJAH HODOH PEMIMPIN PAS TERENGGANU : CUBA SELINDUNGKAN DOSA ‘BAHAM BALAK’…

Pemimpin PAS Terengganu sering mendabik dada kononnya mereka adalah pemimpin Islam yang bebas rasuah, salah laku dan mengamalkan ajaran Islam yang melebihi pemimpin UMNO.

Namun ternyata perisytiharan kononnya ‘mereka pemimpin terpilih dan terbaik’ terpalit dengan pelbagai dosa, rasuah dan salah laku.

Jika sebelum ini dalam ceramah pada Pilihan Raya Umum ke-13 mereka menuduh pemimpin UMNO Terengganu melakukan salah laku dengan mementingkan kroni, terjebak dengan rasuah dan ‘baham balak’, pada pilihan raya kecil Kuala Besut, irama itu tetap berkumandang.

Namun, apakah mereka melihat dan mencermin diri sendiri? Apa yang sudah dilakukan oleh Kerajaan PAS Terengganu ketika berkuasa antara 1999 hingga 2004?

Harapkan Ayah Chik?...mungkin banyak tidak tahu permainan di belakangnya.
Pemimpin PAS ketika itu dan masih hidup dan aktif berkempen ketika ini cuba menutup kelemahan diri, kemungkaran dan perbuatan salah laku, selain gagal mentadbir negeri dengan baik telah dengan sengaja membazirkan wang negeri.

Maksud di sini ialah dengan membatalkan konsesi dua syarikat balak menyebabkan mahkamah memutuskan Kerajaan Negeri (kini ditanggung bebannya oleh Kerajaan Barisan Nasional) supaya membayar balik tuntutan syarikat berkenaan yang melebihi RM1.5 bilion.

Adilkah perbuatan mereka itu? Selepas melakukan kesalahan, orang lain terpaksa menanggung kesilapan terbut. Bak kata sesetengah orang, “Orang lain BERAK, orang lain TUKANG CUCI”. Ternyata kini Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said dibebankan dengan usaha mencari dana untuk membayar gantirugi yang dibenarkan mahkamah kepada dua syarikat konsesi iaitu Riyapadu Sdn Bhd dan sebuah lagi syarikat yang sedang melakukan perundingan jumlah sebenar yang perlu dibayar kepada mereka. 
 
Ahmad Said bersumpah dengan nama Allah tidak terbabit dengan rasuah balak pada satu majlis pada April 2013.

 Benar, setiap pihak yang mengambil alih kerajaan terpaksa menanggung secara ‘Lock, Stock & Barrel’.
 
Namun dalam konteks membabitkan ganti rugi melebihi RM1 bilion seperti ini ia sudah melampau dan tidak wajar Kerajaan PAS dibenarkan ‘cuci tangan’ begitu sahaja.

Rakyat Terengganu wajar mempersoalkan kredibiliti, integriti dan keikhlasan pemimpin PAS yang mentadbir Terengganu antara 1999 hingga 2004.

Kesan bukan dirasai ketika itu tetapi selepas 10 tahun kemudian. Apakah pemimpin PAS tidak merasa TIDAK BERDOSA dan TIDAK MALU untuk bertemu rakyat dan pada ketika yang sama mendakwa pemimpin UMNO rasuah, melakukan salah laku, mementingkan kroni dan ‘baham balak’?

Sedangkan mereka terlebih dahulu melakukan salah laku dan ‘baham duit balik’ walaupun dalam apa cara sekali pun!

Memang HODOH wajah pemimpin PAS yang berselindung di sebalik jubah, ketayap, berlagak alim dan sebagainya tetapi LEGASI RASUAH KEPIMPINAN PAS yang melekat di dahi mereka menceritakan segala-galanya.

Memang benar tidak semua pemimpin PAS berwajah demikian, namun PAS Terengganu perlu bertanggungjawab secara kolektif kerana mereka masih menerima pembesar Terengganu itu sebagai pemimpin mereka ketika ini.


Tidakkah mereka merasa simpati walau sedikit pun kepada Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said yang terpaksa mencari dana – tidak kiralah sama ada daripada hasil balak, petroleum dan gas, cukai atau apa juga pendapatan negeri – untuk mengumpul dana sebanyak kira-kira RM1.5 bilion (RM1,500 juta) bagi membayar ganti rugi kepada dua syarikat berkenaan?

Malah, syarikat kedua selepas Riyapadu dikatakan bersedia untuk berunding, namun dengan jangkaan pendapatan mereka sebelum ini sebanyak RM2.1 bilion (RM2,100 juta), mereka akan berlembut atau menerima apa sahaja cadangan Kerajaan Negeri?

Kini syarat sudah diletakkan kepada Kerajaan Negeri agar proses rundingan berikut dipilih untuk tujuan ganti rugi, iaitu:

1. Terima jumlah ganti rugi yang ditetapkan oleh mahkamah;

2. Menerima jumlah gantirugi tetapi berunding untuk kedua-dua pihak berpuashati; dan

3. Menolak keputusan mahkamah dan merujuk kembali ke mahkamah untuk jumlah yang lebih rendah.


Walau apa juga keputusan, Ahmad Said berada pada kedudukan yang tersepit antara membelanjakan wang yang besar itu untuk pembangunan rakyat atau membayar ganti rugi kepada syarikat konsesi.

Pada ketika beliau dihempuk dengan masalah sedemikian, pemimpin PAS yang merasakan diri mereka TIDAK BERDOSA dan TERLEPAS DARIPADA PERBUATAN SALAH LAKU, terus menerus memperkecil dan mempertikaikan keikhlasan Ahmad Said mentadbir negeri

 Dengan pelbagai isu yang diketengahkan khususnya oleh pemimpin PAS yang dua tiga hari masuk PAS seperti isu Kedai Payang, pengambilan tanah untuk pembangunan serta beberapa perkara lain, mereka seakan tidak maklum bahawa ‘TAHI PENINGGALAN PEMIMPIN PAS’ belum dicuci. Mereka ini seperti MENGAMPUNKAN segala DOSA dan KEMUNGKARAN yang dilakukan oleh pemimpin mereka sebelum ini sedangkan pemimpin berkenaan mengharapkan PAS kembali berkuasa agar segala dosa dan kemungkaran itu dapat diselindung atau disorokkan.

Logo syarikat yang menuntut ganti rugi,,,
Rakyat Terengganu, khususnya di Kuala Besut pada pilihan raya kecil ini sepatutnya diberitahu mengenai salah laku, mementingkan kroni dan perbuatan ‘baham balak’ ini. PAS tidak layak dipilih kerana pemimpinnya ‘BERMUKA DUA’ selain BERMUKA-MUKA di hadapan rakyat sedangkan di belakang, mereka memikul pelbagai perbuatan salah.

Mereka patut ditanya apakah wajar RM1.5 bilion itu ‘DIBUANGKAN KE LONGKANG’ begitu sahaja apabila gantirugi di bayar kepada dua syarikat konsesi berkenaan. Mereka juga wajar ditanya apakah PAS bertanggungjawab terhadap salah laku ini?

Jika mereka sedia bertanggungjawab, hakikatnya mereka sudah melakukan KESALAHAN BESAR tetapi setidak-tidaknya mengaku tetapi sekiranya TIDAK MENGAKU dan keputusan mahkamah ternyata BENAR SEMUANYA DAN TIADA YANG TIDAK BENAR, mereka adalah pemimpin MUNAFIK dan PERLU DITOLAK JAUH-JAUH.

Syarikat konsesi balak kedua ini sudah membayar sebahagian wang kepada kerajaan negeri dan individu tertentu walaupun tidak kesemua RM280 juta yang dituntut oleh kerajaan negeri.

Persoalannya, untuk apa dibelanjakan wang berkenaan dan individu mana yang mendapat untung daripada persetujuan konsesi ini?

Rakyat Terengganu mempunyai hak untuk bertanya dan mencari jawapan mengenai siapa pemimpin terbabit dan ke mana wang yang sudah dibayar itu dibelanjakan.

Mereka wajar dibawa ke pengadilan rakyat kerana bertindak tidak profesional, mungkin janji, berunsur rasuah dan paling penting ada yang BUNCIT PERUT kerana 'baham duit pendahuluan berkenaan'.

Rakyat Terengganu boleh menilai perbuatan keji oleh pemimpin PAS ini dan memang mereka TIDAK LAYAK untuk dikembalikan sebagai pemimpin untuk memerintah Terengganu. Kita berharap tidak ada lagi kejadian seperti yang berlaku dengan dua syarikat konsesi balak ini kerana ternyata PAS yang mendakwa ia parti Islam sebenarnya TURUT TERPALIT DENGAN RASUAH, MEMENTINGKAN KRONI dan TIDAK AMANAH DALAM PERJANJIAN.


Apa jaminan kepada rakyat Terengganu jika PAS memerintah kerana ternyata mereka bukan sahaja BERBOHONG apabila BERJANJI DENGAN manifesto PILIHAN RAYA pun tidak dianggap sebagai suatu AKUJANJI.

Jika janji yang dibuat dengan menggunakan khidmat peguam dan ‘seal’ rasmi tidak dipatuhi, janji pilihan raya atau melalui ceramah-ceramah oleh PAS terhadap rakyat bagikan ‘kacang’ dan boleh didolak-daleh sewenang-wenangnya.

Yang pasti, tiada masa depan untuk rakyat Terengganu jika membenarkan PAS berkuasa.

Malah rakyat akan turut terpalit kerana memilih PARTI YANG KONONYA ISLAM tetapi penuh dengan rasuah, perbuatan salah laku, mementingkan kroni, selain TIDAK JUJUR dengan JANJI yang sudah dimeterai seperti terbukti dengan dua syarikat konsesi balak ini.