Thursday, December 4, 2008

RUPA-RUPANYA SUDAH ADA ‘MAIN BELAKANG’

Laku betul Datuk Zaid Ibrahim. Macam ‘goreng pisang panas’ lagaknya Pas tawar, Parti Keadilan pun tawar kemasukannya ke dalam parti mereka.

Cuma PAS bersyarat sedikit. Zaid kena ‘jadi Islam’ sebelum masukl PAS.

Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata semalam, PAS sedia menerima dan memberi tempat kepada bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim dengan syarat beliau insaf dan ikhlas untuk berjuang di dalam sebuah parti yang mendokong dasar politik Islam.

Pas sentiasa mengamalkan dasar pintu terbuka untuk menerima sesiapa sahaja termasuk Zaid dan kaum lain berjuang bersama dengan parti itu, katanya.

"Kami terbuka, usahkan Zaid, orang Cina dan India pun kami terima. Cuma yang tinggal kini ialah mekanisme penerimaan itu (sebagai ahli) terpulang kepada jawatankuasa teknikal parti, saya hanya bercakap mengenai dasarnya sahaja.

"Saya lebih suka begini, mana-mana pemimpin UMNO yang telah lama berjuang dalam parti itu dengan menyerang Pas dan Islam. Kalau bolehlah biar dia pula puji Islam, marah balik kepada sekular yang dia pertahan sebelum ini, lepas tu barulah isi borang Pas," katanya menurut Utusan Malaysia.

Datuk Seri Anwar Ibrahim pula turut mengakui pernah mengadakan beberapa pertemuan sulit dengan Datuk Zaid Ibrahim dan secara terbuka mengalu-alukan penyertaan bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu ke dalam Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Kata Anwar, pertemuan antara mereka berdua itu diadakan pada hari Zaid meletakkan jawatan beliau daripada Kabinet lagi.

Mmm, jadi sudah lama juga mereka ‘intim’. Dua musuh duduk bersama bagi merangka untuk menyerang satu musuh – UMNO.

Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu berkata, pakatan pembangkang yang terdiri daripada PKR, DAP dan Pas selesa dengan prinsip Zaid yang dilihat sebagai seorang yang berpendirian tegas dalam menentang undang-undang zalim termasuk Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).
Kini hanya keputusan Zaid sahaja memilih yang mana.

Rasa saya Zaid dalam pilihan ini dia lebih berminat dengan Keadilan kerana dua tiga sebab.
Sebab pertama perjuangan Keadilan rasanya lebih sesuai untuk Zaid, khususnya dalam isu-isu yang menyebabkan beliau kena pecat, khususnya Akta Keselamatan Dalam Negeri; kedua, ‘cara kehidupan Zaid’ mungkin kurang sesuai dengan pemimpin PAS dan ketiga budaya politik PAS yang lebih tertutup mungkin kurang selesa bagi Zaid., lebih-lebih jika mahu duduk semeja dengan mereka.

Rasanya Zahid lebih selesa duduk dengan Anwar, Lim Kit Siang serta Lim Guan Eng daripada dengan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Ketua Dewan Ulama Pas, Mohamad Iraq.

Lagipun, jelas Zaid sebelum ini sudahpun ‘main belakang’ dengan UMNO seperti yang diakui oleh Anwar bahawa mereka pernah bertemu banyak kali secara sulit sejak Zaid meletakkan jawatan.

Kesian kat Majlis Tertinggi UMNO, bincang pasalnya dan berbagai-bagai lagi. Kalau tahu awal ada permainan di belakang, rasanya lebih mudah untuk memecat beliau.

Mungkin Tan Sri Muhyiddin tahu fasal Zaid ini kerana itu bersungguh-sungguh mahu UMNO memecat beliau.

Tetapi tidak tahulah kalau-kalau selepas ini Zaid mungkin mengubah cara politik dan pergaulannya selepas dipecat oleh UMNO Selasa lalu memilih PAS.

Hakikatnya, apabila Zaid digugurkan daripada bertanding dalam pilihan raya umum lalu apabila dikatakan akan menyertai PAS, beliau menolaknya.

MALAYSIA, SHAFIE DI PERSADA DUNIA

Pada ketika Parlimen Malaysia, lebih-lebih lagi Dewan Rakyat dituduh sebagai tidak berfungsi sewajarnya, kedudukan Parlimen Malaysia di mata negara-negara Komanwel (bekas jajahan British), sebaliknya sangat dihormati.

Buat kali pertamanya, Malaysia yang mencalonkan wakil bagi jawatan Pengerusi Jawatan Eksekutif Pertubuhan Parlimen Komanwel (CPA) - dengan satu harapan besar dipertaruhkan - Datuk Seri Mohd Shafie Apdal memenangi jawatan itu pada Persidangan Parlimen Komanwel Ke-54 di Kuala Lumpur, 9 Ogos lalu.

Mohd Shafie berikrar akan melakukan yang terbaik untuk mengangkat martabat negara, selain tidak akan menghampakan negara dan wilayah yang diwakili.

Tanggungjawab penting dan paling berat bagi Mohd Shafie ialah membetulkan persepsi negatif negara luar terhadap Malaysia.

Jelas sekali kemenangan Mohd Shafie meletakkan Malaysia terus gagah di persada politik antarabangsa selepas ‘dingin’ seketika selepas Malaysia melepaskan jawatan Pengerusi Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) dan Pergerakan Negara Berkecuali (NAM).

Kini melalui Mohd Shafie, Malaysia ‘muncul kembali’ dan menjadi peneraju bagi 57 anggota negara CPA, sekali gus membuktikan kewibawaan dan keupayaan ahli Parlimen negara ini, di persada dunia.

Mohd Shafie membuktikan beliau mampu menerajui badan yang begitu disegani kerana melaluinya ada 17,000 ahli dari 170 parliamen dan perundangan di 52 daripada 53 negara anggota Komanwel.
Mohd. Shafie yang juga Pengerusi CPA Bahagian Malaysia dan Rantau Asia Tenggara sejak 2004, menggantikan Hashim Abdul Halim yang merupakan Speaker Dewan Perhimpunan Bengal Barat, yang tamat tempoh perkhidmatannya selama tiga tahun.

Sebagai orang penting CPA, Mohd Shafie sering ke kota London apabila ibu pejabat CPA di tempatkan di bandaraya berkenaan.

Ikuti tulisan wartawan The Star berpangkalan di London, Choi Tuck Wo berbual dengan beliau mengenai peranan dan harapan Mohd Shafie dan CPA sendiri seperti dilaporkan The Star pada 30 November lalu.

Ternyata Menteri Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan ini bukan calang-calang pemimpin – bukan sahaja membuktikan kepupayaan dalam negeri tetapi juga diterima di luar negara.

Keyakinan terhadapnya memberikan kelebihan kepada Malaysia yang sekali lagi kini megah di persada antarabangsa.

Dari the star:

Taking the bull by the horns

EUROFILE
By CHOI TUCK WO

Speaking from the heart: Shafie (second from right) with the CPA executive committee (from left) Dr Shija, treasurer Hashim Abdul Halim and vice-chairman Keith Flax. — The Star/Choi Tuck Wo

As the new elected chairman of the CPA’s executive committee, Datuk Seri Shafie Apdal has vowed to match ‘words with action’ in tackling global problems.

HEADING an almost century-old organisation as culturally, ethnically and religiously diverse as the Commonwealth Parliamentary Association (CPA) is no stroll in the park.

With 17,000 members from over 170 parliaments and legislatures across 52 of the 53 Commonwealth countries, one can easily miss the woods for the trees.

Then again, Datuk Seri Shafie Apdal had not expected a cushy job; he was elected to the post in a bitterly-fought contest against India-born British peer Lord Swraj Paul in Kuala Lumpur in August.

The Unity, Culture, Arts and Heritage Minister had polled 152 votes against his rival’s 102 amid accusations of irregularities – a charge that was promptly dismissed by the returning officer.

Shafie has hands-on experience in dealing with the needs of a 21st century multi-cultural society.

More story please click here!

Choi Tuck Wo is Editor, European Union Bureau, based in London

KUALA TERENGGANU - MAT SABU KEMBALI LAGI?

(Bahagian Pertama)

PAS sebelum ini mengatakan kekalahannya pada kerusi Parlimen Kuala Terengganu pada pilihan raya umum lepas kerana ‘calon luar’.

Namun kini rakan-rakan daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR) sudah menyatakan persetujuan mereka untuk menyokong calon yang diletakkan oleh PAS pada pilihan raya kecil yang akan diadakan nanti.

Nenek glamour Maimun Yusof, 89, sudah bercadang untuk bertanding buat kali kedua pada pilihan raya kecil untuk kerusi Parlimen Kuala Terenggan.

Bagaimana dengan Mohamad Sabu? Mahukah beliau berdepan sekali lagi dengan Maimun dan calon Barisan Nasional (BN)?

‘Abe Mat’ bukan kecil anak, beliau pernah bertanding di Kedah dan Kelantan, juga pernah menjadi AhliM Parlimen Kubang Kerian.

Maimun yang memerlukaan tajaan untuk bertanding itu berkata dia berasa bersalah jika tidak bertanding demi agama dan bangsa.

Pilihan raya kecil bagi kerusi P.36 Kuala Terengganu akan diadakan berikutan kematian Timbalan Menteri Pelajaran merangkap anggota Parlimen Kuala Terengganu Datuk Razali Ismail pada Jumaat lalu.

Pada pilhan raya umum lepas, Razali memperoleh 32,562 undi untuk mengalahkan Naib Presiden PAS Mohamad Sabu yang meraih 31,562 undi. Seorang calon bebas Maimun Yusof mendapat 685 undi.

Tiga daripada empat kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) di Parlimen Kuala Terengganu dikuasai Pas dan hanya satu DUN dikuasai BN. Menurut PAS, keselarasan parlimen Kuala Terengganu untuk dimenangi mampu untuk membela ma-syarakat keseluruhannya.

Soalnya apakah PAS akan sekali lagi mempertaruhkan Mohamad Sabu sebagai calon bagi pilihan raya kecil Kuala Terengganu?

Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mahu PAS terus mengekalkan Mohamad Sabu sebagai calon bagi pilihan raya kecil Parlimen Kuala Terengganu.

"Untuk menjadi Ahli Parlimen memerlukan orang seperti Mat Sabu kerana dianugerahkan dengan lidah yang lantang dan berani, isu yang dia bawa juga bukan dibuat-buat. Walaupun saya dah lama menjadi penceramah, lidah saya masih tidak sehebat dia," katanya di sini hari ini.

NIk Aziz yakin Naib Presiden Pas itu mampu membawa kemenangan kepada parti.
Beliau menyatakan rasa tertariknya dengan kewibawaan dan keperibadian Mat Sabu yang begitu lantang menyuarakan sebarang isu secara jujur dan ikhlas.

"Saya gemar kepada Mat Sabu. Oleh kerana beliau dah bertanding dulu, jadi saya rasa tiada sebab Pas tidak boleh ambilnya semula.

"Bagaimanapun ini merupakan pendapat peribadi saya, pimpinan parti masih belum bermesyuarat untuk memutuskan calon. Pas akan tetap bertanding di Kuala Terengganu yang pernah ditandingi oleh Mat Sabu. Insya-Allah akan menjadi Yang Berhormat kelak.

Ketua Dewan Pemuda Pas Terengganu Azman Shapawi Abdul Rani, berharap calon yang bakal dikemukakan oleh pucuk pimpinan parti itu untuk bertanding dalam pilihan raya kecil bagi merebut kerusi Parlimen Kuala Terengganu nanti adalah terdiri daripada orang muda.

Langkah itu perlu bagi memastikan Pas mampu menarik lebih ramai pengundi melibatkan golongan tersebut.

“Walaupun calon yang bakal bertanding itu akan diputuskan oleh Pas Pusat, namun Pemuda Pas negeri masih me-letakkan harapan agar calon tersebut dipilih daripada kalangan orang muda,” katanya.

Menurut beliau, selain itu calon yang diputuskan itu juga mestilah rakyat tempatan yang berpendidikan, berakhlak serta mempunyai komitmen tinggi terhadap parti selain mampu membawa perubahan untuk rakyat.

Menurut beliau, Pas ada peluang jika dilihat dari segi perkembangan politik semasa, permasalahan rakyat khususnya keadaan hidup mereka yang susah serta hasil pendapatan yang tidak seberapa perlu diubah.

Katanya, perjuangan yang ikhlas untuk membantu dan menegakkan hak rakyat yang diperjuangkan Pas dan Pakatan Rakyat (PR) adalah jelas dan sebarang penyelewengan dalam pentadbiran perlu diubah.

Timbalan Presiden PAS Nasaruddin Md Isa kelmarin mengesahkan parti itu akan bertanding pada pilihan raya kecil kerusi Parlimen Kuala Terengganu yang akan diadakan tidak lama lagi.

Nasaruddin berkata pemilihan calon akan melalui proses biasa iaitu berdasarkan cadangan daripada peringkat cawangan, diperhalusi di peringkat bahagian sebelum dikemukakan kepada Majlis Mesyuarat Syura Jawatankuasa Pusat.

"Majlis mesyuarat Syura Jawatankuasa Pusat dijangka akan membuat keputusan akhir berhubung calon yang akan bertanding pada mesyuarat, 21 Disember depan.

Berdasarkan kenyataan Nasaruddin itu, saya nampak peluang Mohamad sudah tertutup rapat.
Di pihak BN, Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata Barisan Nasional (BN) yakin dapat mempertahankan kerusi parlimen Kuala Terenganu pada pilihan raya kecil nanti berdasarkan kejayaannya pada pilihan raya umum Mac lepas.

Beliau yang juga Pengerusi BN, berkata tiada sebab untuk BN gagal mengekalkan kerusi itu kerana segala persiapan dan jentera parti akan digerakkan bagi menghadapi pilihan raya kecil itu.

"Kita menang dahulu dan saya tidak nampak kenapa kita tidak boleh menang kali ini," katanya kelmarin.

Mengenai ramalan sesetengah pihak bahawa BN bakal menghadapi tentangan sengit daripada pembangkang pada pilihan raya kecil itu nanti, Abdullah berkata : "Apa-apa pun, sama ada sengit atau tidak, kita kena hadapi pilihan raya dengan kekuatan."