Monday, January 13, 2014

BANTUAN BANJIR - SIAPA DI SISI RAKYAT KALAU BUKAN UMNO, BN...


"Kita fikirkan bagaimana untuk tambah bantuan. Falsafah kita, rakyat didahulukan, siapa tolong rakyat semasa susah dan senang? Kita nak buktikan sama ada masa senang atau susah, siapa yang berada di sisi rakyat, bukankah UMNO?"
 - Datuk Seri Mohd Najib Razak

Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri mengotakan janjinya apabila menyerahkan bantuan banjir kepada mangsa banjir di Kemaman semalam.

Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak sendiri menyampaikan bantuan kepada mangsa banjir di samping meraikan anggota sukarelawan peringkat negeri Terengganu.

Perdana Menteri disambut kira-kira 15,000 hadirin pada majlis penyampaian bantuan kepada 600 keluarga yang terjejas akibat banjir itu.

Mereka merupakan sebahagian daripada hampir 20,000 keluarga di Terengganu yang menerima sumbangan daripada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) serta Kelab Putera 1Malaysia (KP1M).


Walaupun cuaca mendung dan hujan renyai sekejap-sekejap namun majlis tetap meriah di Padang Astaka itu kerana turut meraikan sukarelawan banjir yang bertungkus lumus membantu mangsa banjir di Kemaman.

Tidak seperti lazimnya, suasana kawasan padang itu penuh dengan keceriaan dan kemeriahan dengan orang ramai yang berpusu-pusu datang meskipun dalam keadaan basah dan becak untuk menyambut ketibaan pemimpin nombor satu negara.

Helikopter yang membawa Perdana Menteri mendarat di Stadium Mak Chili di Chukai kira-kira pukul 9.45 pagi. Turut berada di padang itu untuk menyambut ketibaan Datuk Seri Najib ialah Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said, Anggota Parlimen Kemaman Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek yang juga Menteri Komunikasi dan Multimedia serta pemimpin parti komponen Barisan Nasional.

Kesudian Datuk Seri Najib menyampaikan bantuan kepada mangsa banjir di daerah Kemaman itu memberi semangat baharu kepada penduduk yang kehilangan harta benda dalam bencana itu bulan lalu.


Datuk Seri Ahmad Shabery berkata majlis semalam adalah bukti kerajaan sentiasa membantu rakyat ketika diperlukan. Sebanyak 19,205 keluarga mangsa banjir di Terengganu termasuk 14,000 keluarga di Kemaman diberi bantuan merangkumi produk televisyen, peti sejuk, tilam, bantal dan dapur selain wang tunai RM500 daripada kerajaan pusat dan RM1,500 daripada kerajaan negeri.

Kesemua mangsa banjir di negeri ini dan di negeri lain akan menerima bantuan banjir secara berperingkat selepas majlis pelancaran oleh Perdana Menteri semalam.

Lebih menarik, bantuan banjir ini mencatatkan sejarah apabila produk berupa televisyen, peti sejuk, dapur, tilam dan bantal bernilai RM5,000 disumbangkan kepada setiap keluarga mangsa banjir di negeri ini.

Antara produk yang diterima mangsa ialah peti sejuk yang disumbangkan Umno, televisyen sumbangan SKMM serta bantal dan tilam sumbangan Kelab Putera 1Malaysia.

Selain itu, seramai 19,205 keluarga terbabit banjir di Terengganu turut menerima bantuan wang tunai RM500 daripada kerajaan pusat dan RM1,500 daripada kerajaan negeri.

Berucap pada majlis itu Perdana Menteri berkata kerajaan BN sentiasa bersama rakyat dengan membantu mereka ketika susah dan senang.

Tidak pernah dalam sejarah sebelum ini, dalam satu majlis, pelbagai bantuan diberikan kepada rakyat. Jika mengikut pemberian biasa, sumbangan adalah RM500 kepada setiap keluarga.

Bagaimanapun, menurut Perdana Menteri, ketika beliau membuat semasa banjir, jika dikekalkan jumlah bantuan sebanyak RM500 itu, ia tidak berbaloi berbanding kerugian yang ditanggung.

Berikutan itu, kerajaan menerusi kerjasama dengan agensi bantuan banjir, parti politik dan badan bukan kerajaan, telah mengambil inisiatif memberikan bantuan tambahan.

Ia bagi meringankan bebanan mereka yang ditimpa musibah yang tidak dapat dielakkan itu. Amat nyata kerajaan melaksanakan dasar dan falsafah rakyat didahulukan.

Ketika berucap pada majlis itu, Najib berkata kerajaan BN sentiasa bersama rakyat dengan membantu mereka ketika susah dan senang

 "Tidak pernah dalam sejarah sebelum ini, dalam satu majlis, pelbagai bantuan diberikan kepada rakyat. Kalau ikut dasar kita, kita beri sumbangan RM500 kepada setiap keluarga. Tapi tinjauan saya semasa banjir, kalau kekal (jumlah bantuan itu), tidak berbaloi berbanding kerugian yang dipikul," katanya.

Sehubungan itu, katanya kerajaan menerusi kerjasama dengan agensi berkaitan, parti politik dan badan bukan kerajaan mengambil inisiatif memberikan bantuan tambahan bagi meringankan bebanan mereka yang ditimpa musibah itu.

"Kita fikirkan bagaimana untuk tambah bantuan. Falsafah kita, rakyat didahulukan, siapa tolong rakyat semasa susah dan senang?.

Kita nak buktikan sama ada masa senang atau susah, siapa yang berada di sisi rakyat, bukankah UMNO?," katanya.

Sehubungan itu katanya, kerajaan menerusi kerjasama dengan agensi berkaitan, parti politik dan pertubuhan bukan kerajaan mengambil inisiatif memberikan bantuan tambahan bagi meringankan bebanan mereka.

Najib berkata, pemimpin UMNO dan BN sentiasa berlaku adil kepada rakyat tanpa mengira parti dengan memastikan nilai bantuan yang dihulurkan lebih tinggi daripada kepentingan politik.

Pemimpin UMNO sanggup tinggalkan Perhimpunan Agung UMNO yang baru lalu seperti Ahmad Said dan Shabery yang sama-sama turun padang bantu mangsa banjir di Kemaman.

Sebagai pemimpin kita sentiasa bersama-sama rakyat yang dalam kesusahan. “Janganlah sekali-sekala muncul (pemimpin pembangkang) sambil kibar bendera besar tapi tak sampai tahap bantuan seperti UMNO dan BN buat," katanya.

Perdana Menteri berkata dalam memberikan bantuan kepada mangsa banjir, kerajaan BN tidak pernah membezakan fahaman politik sebaliknya membantu mereka yang tidak pernah menyokong kerajaan kerana asas kemanusiaan melebihi daripada fahaman politik.

Sebaliknya, kerajaan turut membantu mereka yang tidak pernah menyokong kerajaan kerana asas kemanusiaan melebihi daripada fahaman politik.

Kerana itu, kita berharap selepas ini janganlah ada lagi mana-mana pihak yang cuba mempolitikkan isu pemberian bantuan ini.

Tidak usahlah mempertikaikan keikhlasan kerajaan dalam membantu dan membela nasib rakyat sedangkan ada antara mereka langsung tidak berbuat apa-apa bagi meringankan beban mangsa banjir.

Apa yang diharapkan ialah bantuan yang diberikan pelbagai pihak kepada mangsa banjir di Terengganu semalam akan membantu memulihkan semula semangat mereka untuk meneruskan kehidupan selepas ditimpa musibah itu.

Selain itu, kerajaan akan melakukan pelbagai projek bagi menangani masalah banjir di masa depan.

Ini termasuk projek tebatan banjir Perdana Menteri berkata kerajaan akan melaksanakan lebih banyak projek projek tebatan banjir di seluruh negara termasuk di Terengganu dan Pahang demi memastikan keselamatan rakyat.

Najib berkata untuk melaksanakan semua prasarana itu, kerajaan memerlukan lebih banyak peruntukan yang diharap dapat diperoleh daripada tranformasi ekonomi negara.

"Untuk melaksana projek tebatan banjir yang keperluannya amat mendesak, kos amat tinggi. Di Chukai RM480 juta, di Kuantan RM700 juta...(ia) memakan belanja berbilion tidak termasuk jalan, jambatan, sekolah dan lain-lain kemudahan yang rosak," katanya.

Menurutnya kerajaan sentiasa mahu melihat rakyat hidup dalam keadaan selamat dan sejahtera, namun katanya adalah tidak adil untuk menyalahkan kerajaan di atas setiap bencana yang berlaku.

Tidak ada negara di dunia ini yang terlepas daripada bencana akibat perubahan iklim dunia sehingga mengakibatkan banjir besar, katanya.


Dalam pada itu, Menteri Besar berkata laporan lengkap untuk membina sistem tebatan banjir di Chukai telah siap dan projek itu akan dilaksanakan selepas pihaknya menerima peruntukan.

Jabatan Pengairan dan Saliran menganggarkan RM480 juta diperlukan untuk membina sistem tebatan banjir itu, katanya.

Selain projek ini, kos membaiki kemudahan asas yang rosak akibat banjir seperti jalan raya, jambatan, sekolah dan keperluan asas lain dijangkan menelan berbilion ringgit.

Sementara semua agensi berkaitan dan pasukan keselamatan perlu melakukan kesiapsiagaan lebih rapi dalam menghadapi gelombang banjir berdasarkan pengalaman banjir sebelum ini.

Kita berdoa agar penerima bantuan banjir tersebut akan bersyukur dan memahami siapa sebenarnya pembela nasib mereka dan siapa pula hanya sekadar menagih undi mereka.

Nota - Sebahagian bahan sudah disiarkan melalui BICARA TERENGGANUKITA, Trg FM, 12 Januari 2014, jam 1.30 tengah hari.

No comments:

Post a Comment