Sunday, October 31, 2010

GALAS - PAS SEDIA SOGOK PENGUNDI LUAR UNTUK JAMIN KEMENANGANNYA

Sebelum pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas, PAS sering mengutuk dan mengatakan salah Barisan Nasional (BN) memberikan bayaran kepada pengundi supaya pulang mengundi.

Selain mengatakan salah menyediakan bayaran tambang untuk pengundi luar PAS sering mengatakan mereka yang dibawa pulang ada pengundi hantu dan sebagainya.

Namun, itu tidak akan berlaku lagi kerana PAS sudah menyatakan dengan terang parti itu akan membayar 1,557 pengundi Galas yang berada di luar negeri untuk pulang supaya mengundi pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas pada Khamis ini.

Penasihat Jentera Pilihan Raya Pas Kelantan, Datuk Wan Abdul Rahim Wan Abdullah, berkata parti itu akan membayar sehingga RM250 seorang sekiranya mereka pulang mengundi. PAS nafi bayaran itu satu bentuk rasuah sebaliknya bagi menampung kos perjalanan mereka.

Apakah PAS begitu terdesak sekali untuk menjamin kemenangan bagi membuktikan kepada dua rakananya yang ia tetap kuat?

Apakah PAS merasakan pilihan raya kecil Galas sebagai isyarat kemenangannya di Kelantan atau sebaliknya? Hakikatnya kemenangan BN atau PAS di Galas bukan kemenangan atau kekalahan semuanya.

Tetapi satu perkara yang jelas kepada PAS walaupun untuk parti lain haram melakukan perkara seperti ini tetapi untuk kepentingan sokongan kepada PAS, semuanya halal.

Menurut laporan, pengundi yang berada di Johor akan dibayar RM250 seorang dan Lembah Klang pula RM200 manakala di sekitar Kelantan dibayar mengikut jarak perjalanan.

"Kita berjanji lepas mereka mengundi, kita akan bayar kepada mereka," Abdul Rahim pada sidang media semalam.

Pilihan raya kecil Galas menyaksikan calon Barisan Nasional (BN) Ab Aziz Yusoff, 49, akan ditentang calon PAS Dr Zulkefli Mohamed, 44.

Reaksi kepada kenyataan itu, Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Wan Ahmad Wan Omar berkata, tindakan PAS menawarkan bayaran sehingga RM250 kepada pengundi yang berada di luar kawasan DUN Galas untuk pulang mengundi merupakan perbuatan sogokan dan menyalahi undang-undang di bawah Seksyen 10 Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954.

Katanya, pemberian wang berkenaan boleh disifatkan sebagai pemberian sogokan bagi tujuan membeli undi.

"Pihak parti mungkin boleh memberikan pelbagai alasan bahawa pemberi wang itu adalah sebagai saguhati untuk tujuan menampung kos makan minum ataupun saguhati meninggalkan kerja atau apa sahaja. Tapi Akta Kesalahan Pilihan Raya dengan jelas menyatakan tindakan berkenaan adalah salah di sisi undang-undang," katanya ketika dihubungi mStar Online semalam.

Beliau mengulas mengenai kenyataan PAS yang akan membayar wang sehingga RM250 kepada seramai 1,557 pengundi berdaftar di DUN Galas berada di luar kawasan bagi menampung kos perjalanan pulang mengundi pada pilihan raya kecil yang akan diadakan pada 4 November depan.

PAS menyifatkan pemberian wang berkenaan bukanlah satu bentuk rasuah sebaliknya sebagai insentif bagi menarik minat pengundi untuk pulang menunaikan tanggungjawab mereka.

Bagaimanapun menurut Wan Ahmad, perkara berkenaan terpulang kepada parti lawan untuk mengambil tindakan susulan sekiranya pihak berkenaan mempunyai bukti yang kukuh. "Dalam hal ini terserah kepada parti lawan, kalau mereka mahu ambil tindakan undang-undang...pihak PAS sewajarnya tahu apakah implikasinya.

"Sebarang aduan boleh dikemukakan kepada SPRM (Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia) untuk disiasat," katanya.

Kalau betul perkara ini terjadi kita tidak tahu sama ada BN akan membuat laporan atau tidak.

Mengenai kenderaan, Wan Ahmad berkata sama ada tindakan parti-parti politik menyediakan pengangkutan pada hari pengundian untuk membawa pengundi ke pusat mengundi turut menjadi satu kesalahan, Wan Ahmad berkata: "Perkara berkenaan boleh diterima kerana hanya menyediakan perkhidmatan pengangkutan. Kita pun faham bahawa kadangkala orang kampung tiada pengangkutan, jadi perkhidmatan berkenaan tidak salah kerana mereka hanya bantu untuk hantar pengundi."

Amat jelas bagi PAS, apa juga yang salah atau tidak betul ‘boleh dipraktikkan’ pada musim pilihan raya. Yang penting PAS menang pilihan raya.

1 comment:

 1. Salam Perjuangan,

  Blog Gelombang Rakyat ingin mengucapkan SYABAS kepada Tuan yang berjaya menghasilkan sebuah blog yan begitu mantap dengan artikel2 yang bernas.

  Di harap dapat memberi tunjuk ajar mengenai cara penghasilan artikel yang mantap.

  Saya dan kesemua team blogger Wangsa Maju akan turut sama membantu dalam mendedah dan membongkar strategi kotor pembangkang.

  Saya tlh linkkan blog Tuan di dalam blog pilihan di blog saya..

  Harap Tuan juga dapat linkkan blog saya bagi memperkenalkan kepada pengunjung di blog anda..


  SEKIAN, SALAM KASIH IKHLAS DARI,

  Melayu CinDia
  Blogger Gelombang Rakyat.

  http://gelombang-rakyat.blogspot.com/

  ReplyDelete