Tuesday, April 26, 2011

PAS JANGAN PANDAI MELIHAT KE LUAR JENDELA SAHAJA....

Kadang-kadang kesian juga dengan PAS.

Namun pemimpinnya tidak serik-serik. Pepatah Melayu mengibaratkan pemimpin seperti dalam PAS sebagai ‘bodoh sombong’.

Semalam, PAS Sarawak mempersoal dan meragui motif di sebalik hasrat DAP untuk bergabung dengan Parti Kebangsaan Sarawak (SNAP).

Pas melihatnya sebagai membelakangkan semangat pembangkang dalam pakatan pembangkng.

Pesuruhjaya PAS Sarawak, Adam Ahid cuba mengajar DAP dengan mengatakan parti itu seharusnya menumpukan kepada usaha meraih sokongan di kawasan bandar terutama pengundi Cina yang menjadi tumpuan parti itu.

PAS menganggap gabungan DAP-SNAP sebagai 'tidak kena'.

Apa yang tidak kenanya? Parti berasaskan perkauman seperti DAP dan SNAP sesuailah bergabung.

Cuma parti seperti PAS yang ‘buruk kepala’ dan ‘hidung tak mancung, pipi tersorong-sorong’ sahaja yang cuba menenggek dan mengharapkan belasan orang lain.

Sedangkan PAS mempunyai UMNO atau berdiri sendiri untuk meraih sokongan. PAS jangan bersandarkan kepada rekod pilihan raya umum lalu sebagai asas meraih sokongan pada pilihan raya umum akan datang.

Tidak perlu PAS Sarawak mempersoalkan "Mengapa perlunya DAP untuk bergabung dengan SNAP yang kita tahu menumpukan perhatian kepada masyarakat Dayak. DAP patut tahu apa tumpuan mereka, kekuatan mereka di bandar yang mempunyai ramai pengundi Cina.”

Seharusnya pemimpin PAS bijak dan licik seperti Penasihat DAP, Lim Kit Siang dalam soal bergabung ini.

Kit Siang melihat usaha DAP untuk bergabung dengan SNAP adalah usaha bagi menggalakkan pertumbuhan, sokongan dan kekuatan bukan sahaja di Sarawak tetapi juga di seluruh negara.

Lim berkata bahawa kemenangan DAP di 12 kerusi pada pilihan raya Sarawak 16 April lalu bukan atas sokongan kaum Cina sahaja tetapi daripada semua kaum.

Lihatlah bagaimana Kit Siang cuba mengembangkan sayapnya ke Sarawak. Itu baru mengawal Pulau Pinang. Sedangkan PAS yang membentuk kerajaan Kelantan dan Kedah, kalah habis di Sarawak (5-0). Kenapa?

Apakah PAS bersendirian di Sarawak? Apakah perjuangan Islam PAS perjuangan sebenar?
Kenapa orang Islam dan Bumiputera Sarawak tolak PAS?

Adam seperti pemimpin PAS lain hanya melihat pada luaran dan tidak mengkaji apa sebenarnya yang perlu PAS lakukan sekarang.

Adam tidak perlu mengajar DAP atau Parti Keadilan Rakyat yang menurutnya, jika SNAP mahu menyertai Pakatan Rakyat dan bergabung dengan mana-mana parti sekutu di dalamnya, PKR adalah pilihan yang baik.

"Kalau SNAP nak sertai Pakatan Rakyat dengan bergabung, baik mereka bergabung dengan PKR dan bukannya DAP," katanya.
Menurutnya ia selaras dengan asas parti berkenaan yang terdiri daripada masyarakat berbilang kaum.

Walaupun sebelum ini Pengerusi PKR Sarawak, Baru Bian turut menggesa DAP memberi penjelasan terpeinci berhubung cadangan penggabungan berkenaan, namun jika pemimpin PAS tidak juga buka mata dan sedar di mana kedudukan mereka dalam pakatan pembangkang, parti itu akan hanyut dalam pilihan raya umum nanti.

Imej PAS yang banyak kali kalah dalam pilihan raya kecil akhir-akhir ini menggambarkan hanya sebilangan kecil orang Melayu-Islam menyokongnya.

Adalah baik PAS mempersiapkan diri secara bersendiri menghadapi pilihan raya umum akan datang kerana jika ia gagal menempatkan dirinya, PAS akan mengalami kekalahan besar pada pilihan raya umum nanti.

No comments:

Post a Comment