Thursday, April 14, 2011

PAS TABUR FITNAH, SEBAR MAKLUMAT PALSU DI SARAWAK

Jururawat dan petugas Klinik Bergerak 1Malaysia melambaikan tangan sejurus klinik di atas bot untuk keperluan penduduk di tebing Sungai Baram itu dilancarkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di Marudi, Sarawak.


Kelmarin, Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud berkata Barisan Nasional (BN) akan mendapat kemenangan lebih dua pertiga pada pilihan raya negeri Sabtu ini kerana kawasan-kawasan Bumiputera tetap bersama kerajaan.

Sebagai Pengerusi BN Sarawak beliau tahu berlakunya perubahan dalam sokongan daripada pengundi Cina di beberapa kawasan yang dikatakan "hitam". Ini kerana kalangan pengundi Cina, yang berusia 35 tahun ke atas berpendapat masyarakat itu perlu ada wakil dalam kerajaan.

Parti Cinta Malaysia (PCM), yang julung kali bertanding dalam pilihan raya negeri dengan meletakkan 10 calon, sudah mengingatkan rakyat Sarawak akan bahaya yang menanti mereka sekiranya mereka mengundi pakatan pembangkang DAP, Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan PAS.

Naib Presiden PCM yang berpangkalan di Pulau Pinang, Huan Cheng Guan berkata jika pakatan pembangkang mengambil alih Sarawak, mereka akan bawa masuk orang mereka dari Semenanjung ke Sarawak untuk 'cari makan'".


Contoh jelas ialah DAP telah berbuat demikian di Pulau Pinang apabila mereka mengambil alih pentadbiran negeri itu pada pilihan raya umum 2008 dan telah memberi layanan buruk kepada penduduk negeri itu.


Najib bertembung dengan Presiden PAS, Datuk Seri Hadi Awang pada satu lawatan kempen di Sarawak semalam.

Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak pula semalam turut yakin BN boleh mencapai kemenangan dua pertiga kerusi pada pilihan raya Sabtu ini walaupun menghadapi tentangan sengit pembangkang.

Media alternatif sebelum ini mengambarkan BN khuatir tidak boleh memperoleh kemenangan majoriti dua pertiga kerusi.

“Pendirian saya dengan Ketua Menteri Sarawak (Tan Sri Abdul Taib Mahmud) adalah sama," kata Najib.

Dengan kata lain, walaupun pilihan raya ini saingannya lebih sengit daripada pilihan raya yang lalu tetapi berdasarkan pada pengamatan dan tinjauan beliau, dua pertiga itu memang mampu diperolehi oleh BN.

Beliau menasihatkan kepada pengundi-pengundi di Sarawak ialah untuk kekalkan BN sebagai parti pilihan mereka sebab track record dan kemampuan BN serta hala tujunya yang tidak ada siapa pun boleh pertikaikan.

Selain itu amat penting kerjasama antara kerajaan pusat dan kerajaan negeri sebab negeri Sarawak ini besar dan memerlukan sumber yang banyak dan hanya melalui kerjasama yang erat bahawa rasanya masa depan Sarawak akan lebih terjamin lagi.

Kerana itu pengundi jangan terpesong atau termakan dengan pelbagai hasutan yang dilakukan oleh pembangkang. Rakyat Sarawak perlu tetapkan pendirian mereka bahawa pilihan untuk masa depan mereka dan kemakmuran rakyat dan negeri Sarawak adalah dengan BN.

Pada saat-saat akhir pertarungan memenangi Pilihanraya Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak ini, PAS memainkan kerja kotornya dengan mendakwa berikut:

1. Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak begitu bimbang sehingga beliau terpaksa turun sendiri berkempen di Sarawak. Najib dikatakan tergugat kerana BN diaktakan hanya boleh menang 43 kerusi yang mana mereka rasa betul-betul selamat. 17 kerusi pula milik pembangkang manakala 11 lagi jadi pertarungan sebenar;

2. Najib seperti hilang kepercayaan kepada timbalannya sendiri Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk mengemudi jentera pilihan raya BN kerana itu Najib ‘turun ke Sarawak’;

3. Faktor kebencian rakyat terhadap Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud. PAS mendakwa hampir seluruhnya kekayaan negeri ini dibolot secara rakus bukan sahaja oleh dirinya (Taib), tetapi juga oleh suku sakatnya, abang, adik, ipar dan menantu;

4. Amat wajar Najib kalau berani menyatakan siapa pengganti Taib Mahmud dalam masa terdekat ini. Ataukah ini mainan Najib, atau mainan Muhyiddin dengan Taib Mahmud untuk mensabotaj Najib; dan

5. BN kini sedang memperkemas bala tentera, bukan jentera tetapi wang ringgit mereka.

Strategi PAS kononnya untuk melaga-laga, membuat tuduhan tanpa fakta serta ‘perang psikologi kotor’ oleh parti “Islam” ini sangat tidak beretika dan cuba memecahbelahkan Barisan Nasional (BN) khususnya antara pemimpin Semenanjung dan Sarawak.

Pada pilihan raya negeri Sarawak kali ini, semua kerusi ditandingi pembangkang. Ini termasuklah PKR 47 kerusi, DAP 15 dan PAS 5, manakala SNAP bertanding di 27 kerusi.

PAS yang bertanding hanya lima kerusi pada pilihanraya negeri seolah-oleh ‘pihak yang paling bijak’ meramal dan menjadi ketua di pihak pembangkang dengan mengatakan sekurang-kurangnya 17 kerusi didakwa sudah dalam genggaman Pakatan Pembangkang.

Sementara 11 kerusi lagi boleh jatuh bila-bila masa kepada Pakatan.

Ini bermakna pembangkang mungkin akan dapat 28 kerusi.

Ahli Jawatan Kuasa PAS Pusat, Dr Dzulkefly Ahmad pada sidang media PAS di Pejabat Badan Perhubungan PAS, di Matang Jaya semalam mengatakan daripada 71 kerusi yang dipertandingkan, BN setakat ini didakwa hanya selesa di 43 kerusi.

Dr Dzulkefli yang juga bekas Pengarah Pusat Penyelidikan PAS Pusat (PPP) berkata, kebangkitan rakyat pada pilihan raya Sarawak kali ini dapat dilihat dengan jelas apabila penyertaan Pakatan Rakyat dalam pilihan raya ini disambut bagai menatang minyak yang penuh.

Malaysiakini setakat ini meramalkan kerusi selamat untuk BN hanya 28 sahaja manakala 19 sudah dimenangi pembangkang manakala 24 kerusi lagi sedang menjadi rebutan.

Walau apa juga ramalannya, Najib hari ini tetap yakin bahawa negeri Sarawak Bumi Kenyalang akan kekal di tangan BN pada pilihan raya negeri 16 April ini.

Rakyat Sarawak akan memihak kepada BN kerana di bawah kerajaan BN, Sarawak akan terus berubah dan menjadi lebih makmur lagi.

“Kita mahu Barisan Nasional terus memerintah supaya pembaharuan dan transformasi kita dapat diteruskan.”

Katanya sejak Program Transformasi Kerajaan (GTP) dan Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) dilancarkan, negeri Sarawak telah mendapat peruntukan RM5.7 bilion untuk pembinaan prasana luar bandar dalam tempoh tiga tahun ini.

"Ini merupakan peruntukan terbesar dalam sejarah yang diberikan kerajaan persekutuan kepada negeri Sarawak. Pelaksanaan projek juga telah berjalan begitu lancar sekali. Transformasi yang kita lakukan adalah untuk mengubah taraf hidup.

"Untuk menanggung beban dan tanggungjawab mengubah landskap di Sarawak memerlukan kerjasama di antara kerajaan pusat dan kerajaan negeri,” katanya semasa merasmikan serentak hotel Seri Malaysia Lawas dan majlis pecah tanah hospital baru Lawas hari ini.

Soal penting kini rakyat Sarawak perlu memikirkan bahawa BN perlu kuasa dan persefahaman erat Putrajaya-Kuching agar transformasi jangan tergencat, jangan tersekat tetapi diteruskan lebih rancak lagi pada masa hadapan.

Kerana itu Najib menonjolkan dirinya sebagai yang mengamalkan gagasan 1Malaysia dan turun padang untuk melihat keadaan tempat dan masalah rakyat serta untuk merasakan denyut nadi rakyat.

"Di tempat-tempat yang sukar, jika saya perlu turun, saya akan turun. Kalau saya turun pun bukan kerana politik semata-mata tetapi membolehkan saya dapat melihat keadaan tempat dan masalah rakyat dan untuk merasakan denyut nadi rakyat,” katanya.

Apakah pemimpin pembangkang melakukan seperti Najib di luar musim pilihan raya?

Rakyat Sarawak, tepuklah dada tanya selera!

1 comment:

  1. PAS ni tak sedar2 diri lagikah?
    Anwar dan PKR dah nak hancur.
    Kumpulan Erdogan dlm PAS akan kehilangan sokongan pitih dari PKR. Puak Nik Aziz dan Husam akan hilang kuasa pada pilihan PAS yg akan datang ini.
    Lu fikirlah sendiri ............

    ReplyDelete