Wednesday, December 31, 2008

UNDI SIAPA BOLEH DAPAT PAHALA?

Semalam ketika berbual-bual sambil menikmati bihun goreng dan kopi-O pada ketika hujan renyai-renyai bersama beberapa rakan dari Kuala Lumpur di Kuala Terengganu - termasuk bekas ‘orang kuat’ Utusan Malaysia dan Kosmo, Haji Hamzah Sidek - antara perkara yang diperkatakan ialah apakah Amanat Haji Hadi masih terpakai.

Amanat Haji Hadi yang menyebabkan perpecahan besar umat Islam – kafir-mengkafir – di beberapa tempat di Kelantan dan Terengganu masih sebati dengan pemikiran dan tindakan orang Islam – sebenarnya semakin dilupakan oleh generasi baru.

Amanat yang merujuk kepada suatu sedutan ceramah umum yang disampaikan oleh Datuk Seri Haji Abdul Hadi Awang di Kampung Benggol, Peradong, Kuala Terengganu pada 7 April 1981 itu dicetak dalam bentuk poster dan ditampal di dinding markas PAS sekitar tahun itu.

Daripada bukti kertas putih mengenai Memali bertarikh 26 Februari 1986, Amanat Hadi telah dicetak dalam empat versi. Pertama dalam tulisan jawi, dicetak oleh bahagian Penerangan PAS Kelantan untuk sebaran pilihan raya kecil Selising, Kelantan pada tahun 1983.

Versi latar belakang hitam dengan tulisan rumi, dicetak oleh PAS Pusat dan dua versi lagi (rumi dan jawi) dicetak oleh Sekretariat Pemuda PAS Pusat. Versi latar belakang hitam dapat dilihat dalam rakaman video polis mengenai peristiwa Memali pada 19 November 1985.

Sedutan ucapan Hadi yang dijadikan Amanat adalah seperti berikut:

Saudara-Saudara Sekelian Percayalah,
Kita menentang UMNO, bukan kerana nama dia UMNO. Kita menentang Barisan Nasional bukan kerana dia lama memerintah kerajaan. Kita menentang dia ialah kerana dia mengekalkan Perlembagaan Penjajah, mengekalkan Undang-Undang Kafir, mengekalkan peraturan jahiliyah. Oleh kerana itulah kita menentang mereka. Oleh kerana itulah kita menghadapi mereka. Oleh itulah kita cuba berlawan dengan mereka.

Perjuangan kita adalah Jihad, ucapan kita adalah jihad, Derma kita adalah jihad. Bergantunglah kita kepada Allah dengan (Menghadapi) puak-puak ini kerana kalau kita mati melawan puak-puak ini, mati kita adalah Syahid. Mati kita adalah Islam. Kita tidak perlu masuk Buddha, Kita tidak perlu masuk Hindu, Kita tidak perlu masuk Kristian, Tapi kita menjadi kafir dengan mengamalkan 'Politik Suku, Agama Suku'.

Namun, apakah ia akan kembali muncul pada pilihan raya kecil Kuala Terengganu ini?
Sejauh ini amanat berkenaan tidaklah menjadi perkara penting dalam ceramah PAS sebaliknya isu-isu semasa dan tempatan menjadi tumpuan, khususnya wang royalti minyak.
Dalam menilai apakah Amanat Haji Hadi akan timbul semula, tiba-tiba timbul perbincangan mengenai 'fatwa' sesiapa mengundi PAS mendapat pahala daripada Allah”.

Persoalannya, jika orang Melayu menolak Barisan Nasional (BN) berdasarkan 'fatwa' itu, bagaimana pula kedudukan orang Melayu di negeri lain yang menyokong DAP dan parti bukan Islam lain?

Perkara ini diperkatakan calon BN yang juga Timbalan Menteri Dalam Negeri, Senator Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh yang meminta Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menjelaskan kedudukan orang Melayu yang menyokong DAP sedangkan ia secara terang-terangan menentang Islam.

Beliau yang juga Ketua UMNO Bahagian Kuala Terengganu berkata, jika Menteri Besar Kelantan itu boleh mengeluarkan 'fatwa' sesiapa mengundi Pas mendapat pahala daripada Allah, maka beliau perlu menjelaskan kedudukan orang Melayu yang menyokong parti bukan Islam.
Wan Farid meminta penjelasan Nik Aziz bagi mengelakkan kekeliruan kerana selagi penjelasan itu tidak dibuat, maka 'fatwa' beliau mengenai dosa dan pahala terbukti semata-mata bertujuan untuk memancing undi.

''Saya fikir kenyataan Menteri Besar Kelantan itu tidak mungkin boleh mempengaruhi pengundi Melayu di sini kerana mereka semua tentunya berniat baik, mengundi BN kerana inginkan kebaikan dan kesejahteraan.

''Apakah mengundi BN mendapat dosa? Beliau harus buat penjelasan berhubung Melayu yang menyokong DAP," katanya selepas menziarahi penghuni Rumah Pangsa Seri Kolam di Kuala Terengganu semalam.

''Yang anehnya fatwa menghukum hanya dikeluarkan kepada Melayu di Kuala Terengganu tetapi di negeri lain tidak," katanya.

Dalam ceramahnya di mana-mana juga, Nik Abdul Aziz konsisten dalam mendakwa mana-mana pengundi yang mengundi PAS akan mendapat pahala daripada Allah.

Wan Ahmad Farid mempersoalkan adakah berdosa jika masyarakat Melayu mengundi BN yang sentiasa melaksanakan pelbagai program untuk kebaikan dan kesejahteraan umat.

''Apakah mereka yang menyokong kerajaan BN yang ternyata banyak melaksanakan pembangunan, sekolah, masjid dan kemudahan lain itu berdosa hukumnya," ujarnya.
Menurutnya, beliau tidak hairan dengan 'fatwa' berkenaan kerana pemimpin PAS sering mengeluarkan fatwa menjelang pilihan raya.

2 comments:

  1. ...tentang perkara ni saya akan jelaskan dalam paskite.blogspot.com...tunggu..panjang dan lebar..

    ReplyDelete
  2. undi PAS dapat pahala..
    undi PR dapat air kencing
    undi DAP dapat kepala babi....

    ReplyDelete