Friday, February 20, 2009

MEROYAN ATAU KOMIDI?

Dah macam-macam gila di Perak sekarang. Gila dimaksudkan ialah gila bertindak, gila kuasa dan gila meroyan mahu berkuasa kembali.

Ia berkaitan kes penggantungan Menteri Besar dan nggota Dewan Undangan Negeri oleh speaker DUN Perak daripada menghadiri persidangan.

Pensyarah undang-undang Profesor Dr Aziz Bari menyatakan bahawa Speaker DUN Perak, V Sivakumar selaku speaker mempunyai kuasa untuk berbuat keputusan tersebut.

Ini bermakna sungguhpun Menteri Besar, Datuk Dr Zambry Abdul Kadir tidak berpuas hati dengan penggantungan dan melarang beliau dan enam Exco daripada menghadiri sesi DUN, namun tindakan itu dibuat mengikut peruntukan kuasa yang ada.

Selain Dr Zambry yang digantung 18 bulan, ahli Exco turut digantung selama 12 bulan. Mereka ialah Hamidah Osman (Sungai Rapat), Datuk Ramly Zahari (Manong), Dr Mah Hang Soon (Chenderiang), Datuk Saarani Mohamad (Kota Tampan), Mohd Zahir Abdul Khalid (Kamunting) and Zainol Fadzi Paharudin (Sungai Manik)

"Speaker ialah ketua Dewan...pada asasnya. Kuasa speaker adalah sama di semua negara Komanwel,"," katanya " katanya dalam sebuah laman web.

Abdul Aziz berpendapat di peringkat persekutuan, Speaker Dewan Rakyat sebelum ini pernah beberapa kali membuat keputusan yang dianggap 'tidak munasabah, menolak usul, menggantung Ahli Parlimen dan sebagainya'.

"Kali ini giliran BN pula merasa," katanya.

Timbalan Speaker Dewan Rakyat, Datuk Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata Sivakumar silap apabila mengumumkan keputusan jawatankuasa itu menggantung Menteri Besar dan enam exco kerajaan negeri.

Beliau berkata Sivakumar sepatutnya merahsiakan perkara itu sehingga DUN bersidang.
Beliau juga berkata jumlah keahlian jawatankuasa itu adalah tidak tepat.

"Ia lima berbanding satu selepas 8 Mac. Tetapi pada 2009, ia berbeza. Sekurang-kurangnya ia sepatutnya empat berbanding dua, bagi menggambarkan jumlah wakil daripada parti yang menguasai DUN sekarang," katanya.

Yang menarik Pengerusi DAP, Karpal Singh pula berkata Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak perlu mendapat kelulusan DUN terlebih dahulu sebelum menggantung Menteri Besar Datuk Dr Zambry Abdul Kadir dan enam anggota exco kerajaan negeri daripada menghadiri persidangan DUN.

Beliau berkata Speaker V. Sivakumar sepatutnya memanggil persidangan DUN bagi membolehkan keputusan menggantung itu dibahas dan kemudian dibuat undian.

"Mengikut perlembagaan negeri Perak, apabila DUN tidak bersidang, Speaker boleh merujuk sebarang aduan kepada jawatankuasa hak dan kebebasan yang diketuainya.

"Sekiranya beliau mendapati ada kes prima facie, sebarang dapatan dan keputusan mesti dirujuk kepada DUN. Ini pada pandangan saya, bermakna Speaker perlu merujuk perkara ini kepada DUN untuk dibahas dan diluluskan," katanya.

Anggota Parlimen Bukit Gelugor itu berkata, kes ini adalah seperti ketika beliau digantung daripada menghadiri persidangan Dewan Rakyat pada 2004, setelah dituduh cuba menyeleweng fakta kepada Dewan, apabila berkata Anggota Parlimen mesti mengangkat tangan kanan ketika mengangkat sumpah jawatan.

"Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Dewan Rakyat kemudiannya membuat keputusan menggantung saya selama enam bulan. Ini dilakukan selepas perkara itu dikemukakan kepada Dewan Rakyat, dibahas dan dibuat keputusan," katanya.

Sementara dalam laporam New Straits Times kelmarin, seorang profesoir undang-undang dan peguam terkenal memberikan pandangan berikut:

“KUALA LUMPUR: Datuk Dr Zambry Abdul Kadir is still the menteri besar of Perak and he and his executive council can carry out their duties as normal as the legality of their suspension from the state assembly is suspect.

Law professor Dr Shad Faruqi Saleem said Perak legislative assembly Speaker V. Sivakumar has no power to suspend the menteri besar and his six executive councillors.

He said the assembly had to sit and approve the suspension of any member.

"The assembly acts on the recommendation of the Privileges Committee," he said when commenting on the 18-month suspension of Zambry (Pangkor).
Shad said he doubted the speaker could suspend the seven for such a long period.

He said based on British parliamentary procedure, the speaker could only suspend members of the house for the day on grounds of misbehaviour and general indiscipline.

Lawyer Datuk Muhammad Shafee Abdullah agreed that the position of Zambry and his exco was not affected by the suspension.

"The legislative assembly will only convene in April and they could continue with their job," he said.

Shafee described the speaker's action as disrespect to the sultan as it was a "back door (way) of disobeying the royal command".

He said it was arguably sub judice because there was a pending court action which was substantially on the same issue.

Shafee said the summons against the menteri besar and the executive councillors was not in accordance with the basic tenets of natural justice and rule of fairness.

He said the summons was vague and it appeared that there was no offence committed as their appointments had the blessing and consent of the sultan.”

Bekas Setiausaha Dewan Rakyat, Datuk Abdullah Abdul Wahab berkata, sebarang keputusan yang dibuat oleh Jawatankuasa Hak dan Kebebasan, yang merupakan sebahagian daripada proses dewan, perlu mendapat persetujuan anggota dewan.

"Jawatankuasa Hak dan Kebebasan yang ditubuhkan oleh Speaker Dewan Undangan Negeri hanya boleh membuat syor kepada persidangan dewan, dan adalah hak anggota dewan untuk menerima atau menolak syor yang dibuat itu," katanya di sini hari ini.

Beliau berkata, jika anggota dewan menerima syor tersebut, 'barulah hukuman dijatuhkan mengikut peraturan yang ditetapkan' yang disokong oleh anggota dewan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz, pula menyifatkan tindakan Sivakumar, melarang Menteri Besar, Datuk Dr Zambry Abdul Kadir, dan anggota Exconya daripada menghadiri sesi Dewan sebagai satu komidi.

Beliau berkata, perlakuan Speaker itu juga mempersendakan Dewan berkenaan.

"Speaker bertindak sendiri menjadi hakim dan juri sedangkan beliau tidak langsung mempunyai bidang kuasa itu. "Ini benar-benar kelakar dan satu persendaan dalam seluruh episod," kata Nazri pada sidang akhbar di Bangunan Parlimen semalam.

No comments:

Post a Comment