Wednesday, March 7, 2012

BANYAK PERSOALAN TINDAKAN HILMI LARI KE INDONESIA

Polis semalam mulai mempersoalkan kenapa mesti Hilmi Hazimin Malek, yang dikehendaki bagi membantu siasatan kes penyebaran gambar separuh bogel Eli Wong ke Indonesia.

Cara Hilmi melarikan diri dan kemampuannya tinggal di Indonesia begitu lama menimbulkan pertanyaan berat – Kayakah Helmi? Kalau dibiayai, SIAPA BIAYAI BELIAU? 

Polis kena siasat betul-betul apakah beliau yang lari atau dipaksa lari atau dilarikan.

Polis bertanya: "Kalau dia (Hilmi) tidak bersalah, mengapa dia patut takut dan lari ke luar negara, kalau dia berada di pihak yang benar, maka beliau perlu menjelaskan segala-galanya," kata Timbalan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur ACP Aziz Zakaria.

Kita pun mempunyai soalan yang sama, bukan sahaja kepada Hilmi tetapi kerajaan Eli dan kerajaan Selangor.
Maksudnya di sini:

1. Jika Hilmi yang lari secara sukarela, beliau mesti mempunyai sebab tersendiri. Menyelamatkan ‘nyawa politik’ kekasihnya, Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pelancongan, Hal Ehwal Pengguna dan Alam Sekitar Selangor Elizabeth Wong?

 2. Jika beliau dipaksa lari, siapa paksa beliau. Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim? Datuk Seri Anwar Ibrahim? Gangster tajaan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor?

3. Jika beliau dilarikan pula, apakah ia kumpulan yang mahu menyelamatkan karier politik PKR dan pemimpinya di Selangor?

Kehadiran berterusan Hilmi di Selangor selepas penyebaran gambar bogel Eli akan menyebabkan kesusahan jika kerajaan Selangor atau Exconya disiasat.

Namun, Hilmi tidak bernasib baik atau beliau sengaja membiarkan dirinya ditahan pihak berkuasa Indonesia di Pulau Batam kerana memiliki dokumen perjalanan palsu.

Bagi polis sudah pasti keterangan Hilmi Hazimin akan membantu siasatan terperinci polis berhubung rakaman dan penyebaran gambar Wong.

 "Kita telah merakam kenyataan ibu bapa dia (Hilmi) dan kita percaya kes ini dapat diselesaikan dengan segera," Aziz.

Kita akan tunggu apa keputusan kes ini dan SIAPA BERTANGGUNGJAWAB MENYOROKKAN HILMI DI INDONESIA.

No comments:

Post a Comment