Monday, October 25, 2010

BILAKAH BULAN PAS AKAN JATUH KE RIBA?


Semangat Setiakawan? Kesian dengan YB PAS yang perjuangkan parti 'anti Negara Islam' dan rasis. Ada ke pemimpin DAP menaikkan bendera banting PAS? Fikirkan wahai Orang Kelantan!

Nak kerja untuk rakyat bukannya nak jadi pensyarah universiti atau nak jadi doktor.

Yang penting seseorang itu dapat menjalankan tugas dengan cemerlang.

Ada kelulusan perubatan pun tapi kalau dok jadi abdi DAP seperti Dr Hatta Ramli tu buat apa?

Macam mana orang di Kuala Krai boleh undi dia jadi Ahli Parlimen pun kita tak faham. Apakah orang Kuala Krai yang pilih Hatta Ramli berfikiran macam wakil rakyatnya juga yang boleh diperkudakan oleh DAP.

Taukan DAP tu apa? Ia parti yang menentang HUDUD dan NEGARA ISLAM.

Kadang-kadang kesian dengan pemimpin PAS yang ada kelulusan tetapi 'tidak menggunakan otak dan kepakaran Islam yang mereka ada'.

Atas kepentingan inilah mungkin Timbalan pengerusi BN Tan Sri Muhyiddin Yassin yakin Abdul Aziz Yusof yang diletakkan sebagai calon parti itu bagi pilihan raya kecil DUN Galas akan dapat menandingi calon PAS Dr Zulkefli Mohamad walaupun hanya berkelulusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Pagi ini penamaan calon akan dilangsungkan ketika PAS dikatakan mula berbelah bahagi dengan calonnya yang diumumkan lebih awal kerana sebab-sebab peribadi beliau.

Kata Muhyiddin, beliau tidak merasakan perkara itu akan menjadi isu dalam pilihan raya kecil kali ini kerana masyarakat perlu menilai Abdul Aziz secara keseluruhan. Hakikatnya, Abdul Aziz mewakili parti BN yang mempunyai keupayaan sumber yang besar berbanding PAS yang membentuk kerajaan di Kelantan.

Abdul Aziz yang berkhidmat di kawasan itu sejak 1983 bukan muka baru malah hampir setiap ceruk beliau sanggup mencurahkan baktinya ketika berkhidmat dengan Kesedar.

“Beliau dipilih oleh Perdana Menteri selepas berbincang dengan kepemimpinan UMNO bahagian dan Badan Perhubungan Kelantan. Kita berharap pengundi Galas dapat memberi mesej yang kuat, yang rakyat masih mahukan pembangunan untuk kesejahteraan hidup dunia dan akhirat. Hakikatnya, pembangunan duniawi yang dilaksanakan BN adalah sebahagian tuntutan agama.

"Daripada profil DUN Galas yang mempunyai pengundi Melayu, Cina, India dan Orang Asli, ia memberi gambaran DUN Galas sebagai contoh 1Malaysia. Dalam hal ini, hanya kerajaan BN lebih mampu dan berupaya memenuhi kehendak rakyat," katanya pada majlis pengumuman calon BN di Balai Rakyat Bukit Chekati, Gua Musang kelmarin.

“Atas nama beliau sendiri tak mungkin boleh (menang) tapi kerana dia mewakili parti. Maka parti lebih berupaya. Hari ini kita buktikan melalui flat yang dibangunkan itu,” katanya.

Beliau merujuk kepada satu Projek Perumahan Rakyat yang dilancarkannya kelmarin. Projek pembinaan sebanyak 1,500 unit rumah itu dibina dengan peruntukan sebanyak RM180 juta dan disasarkan kepada sebanyak 10,000 rakyat miskin di kawasan itu.

Sebanyak 18 blok rumah pangsa lima tingkat yang diumumkan di Taman Wangi, sebuah kawasan perumahan di dalam kawasan DUN Galas.

Dalam pada itu, Muhyiddin turut menyeru supaya pengundi di situ memilih Abdul Aziz sebagai wakil yang mampu menyuarakan tuntuan mereka. “Kalau ada tuntutan yang beliau perlu sampaikan kepada kerajaan, ini akan diberi layanan dengan saksama,” katanya lagi.

Jelasnya, pendekatan itu merupakan salah satu pendekatan “inklusif” BN bagi memenangi hati masyarakat pelbagai kaum seperti di dalam DUN Galas.

Kerana itu Muhyiddin mengatakan PAS tidak boleh diharap apa-apa pun. “Kalau hendak harapkan PAS, (seperti) menunggu bulan jatuh ke riba. Tapi bukan kita cakap sebab begitu dengan bongkak atau sombong tapi nak cakap dengan realitinya memang kita berupaya,” katanya selepas pengumuman calon berkenaan di Gua Musang semalam.

PAS seakan-akan tiada orang lain untuk diketengahkan lagi apabila memilih meletakkan pengamal perubatan Dr Zulkefli Mohamad, 44, yang juga pemangku yang dipertua parti itu di Gua Musang, sebagai calon untuk bertanding dalam pilihan raya kecil 4 November itu. Lulusan Universiti Malaya itu mempunyai kliniknya di Ciku 3, iaitu kira-kira 50 kilometer dari bandar Gua Musang. Beliau adalah anak bekas Anggota Dewan Undangan Negeri Guchil pada 1974, iaitu Mohamed Awang.

Berbeza dengan calon BN, beliau adalah muka lama yang terpaksa dikitar semula kerana pernah bertanding di Parlimen Gua Musang sebanyak dua kali, iaitu dalam pilihan raya umum 2004 dan 2008,- kedua-duanya tewas di tangan Tengku Razaleigh.

Kononnya berdasarkan faktor Dr Dzulkefli pernah ‘mengalahkan’ Ketua Umno Gua Musang di DUN Galas pada 2008 dengan kelebihan 317 undi Dr Zulkefli dipilih.

BN memilih Abdul Aziz, 49, iaitu pengurus Pejabat Operasi Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (Kesedar), sebuah agensi pusat bertanggungjawab memacu pembangunan Hulu Kelantan, yang dirintis ketua Umno Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah ketika menjadi menteri kewangan.

Anak kelahiran Kampung Bertam Baru, dekat Paloh, mula mencurahkan bakti kepada masyarakat setempat selepas menyertai Kesedar sejak 1983, biarpun berbekalkan kelulusan Sijil Pelajaran Malaysia.

Ini merupakan kali pertama beliau dipilih bertanding di kawasan DUN, sekaligus menjadikan Abdul Aziz sebagai muka baru yang diberi mandat oleh kepimpinan Umno. Abdul Aziz - Setiausaha Umno bahagian Gua Musang – rela melepaskan jawatannya dalam Kesedar untuk bertanding pada pilihan raya kecil itu.

Yang pasti Abdul Aziz adalah calon 1 Malaysia yang memperjuangkan masyarakat adil dan saksama di negara ini.

2 comments:

 1. Tahniah diatas tulisan saudara. Beginikah cara nye tulisan bekas wartawan dan Peg Khas MB Terengganu. Seorang intelektual.

  Macam mana orang di Kuala Krai boleh undi dia jadi Ahli Parlimen pun kita tak faham. Apakah orang Kuala Krai yang pilih Hatta Ramli berfikiran macam wakil rakyatnya juga yang boleh diperkudakan oleh DAP.

  Taukan DAP tu apa? Ia parti yang menentang HUDUD dan NEGARA ISLAM.

  Beginikah ulasan dan penghayatan saudara. Tahukah saudara, bahawa UMNO juga berkerjasama dgn MCA, MIC dan beberapa lagi parti politik yang tidak dapat menerima Islam sebagai Ad-din dan agama rasmi negara. Malah mereka dalam senyap tidak mengakui "ketuanan" orang Melayu di bumi ini dan mempertikaikan secara halus hak keistimewaan orang melayu. Tp MCA dan MIC serta parti politik dalam BN pandai menyembunyikan nya. Ibarat tarik benang dalam tepun. Hanya UMNO tak sedar diri. Adakah saudara mewakili UMNO mengistyiharkan isu agama dan perkauman sebagai modal menarik undi. Fikir2kan lah.

  Begitu juga dgn PAS, DAP dan PKR. Mereka berkerjasam dalam satu pasukan menentang BN. Tidak salah bagi sesaorang itu tolong menolong di antara satu sama lain demi satu matlamat mereka iaitu kemenangan.

  Tidak semesti nya bergelar DR, tidak boleh berhikmat dgn masyarakat. Lagi tepat dan lagi bagus orang berpelajaran dan berpendidikan menjadi pemimpin dan wakil rakyat dari lepasan sekolah SPM. Hakikat nya peribadi calon itu jujur, ikhlas dan amanah. Kalau berpendidikan tinggi, tapi kaki menyamun, merompak, menipu dan memutarbelitkan undang2 dan fakta, buat apa. Buat menyusahkan rakyat je.

  Kalau yg bergelar DR. dari PAS dikatakan tidak pandai mempergunakan kepandaian keilmuan dan pendidikan yg ada, bagaimana pula dgn DR MAHATHIR dan DR FUAD ZAKHASHY. Kan lebih baik jadi pensyarah atau pakar perubatan saja dari berkecimpung dalam politik.

  Sebagai seorang intelektual dan Peg Khas MB Terengganu, renung2 kan lah topik saudara ini. Bukan tulis demi menjaga periuk nasi. Org lebih suka tulisan dan ulasan kepada yg benar walaupun pahit di terima oleh kita sendiri. Yang benar tetap benar. Yang salah tetap salah.

  ReplyDelete
 2. "...Nak kerja untuk rakyat bukannya nak jadi pensyarah universiti atau nak jadi doktor.

  Yang penting seseorang itu dapat menjalankan tugas dengan cemerlang.

  Ada kelulusan perubatan pun tapi kalau dok jadi abdi DAP seperti Dr Hatta Ramli tu buat apa?

  Macam mana orang di Kuala Krai boleh undi dia jadi Ahli Parlimen pun kita tak faham. Apakah orang Kuala Krai yang pilih Hatta Ramli berfikiran macam wakil rakyatnya juga yang boleh diperkudakan oleh DAP.

  Taukan DAP tu apa? Ia parti yang menentang HUDUD dan NEGARA ISLAM.

  Kadang-kadang kesian dengan pemimpin PAS yang ada kelulusan tetapi 'tidak menggunakan otak dan kepakaran Islam yang mereka ada'....."

  Inilah yang dikatakan ...

  Ada mata tapi tak memerhati dengannya,
  Ada telinga tapi tidak mendengar dengannya,
  Ada hati tapi tak mengambil faham dengannya

  Sum mum buk mum 'um yum fahum la .......

  Mereka memerhati, mendengar dan mengambil faham melalui mata, telinga dan hati DAP.
  Mengaku ilmunya Islam tapi tidak beramal dengannya.

  ReplyDelete