Sunday, September 13, 2009

POLITIK TERENGGANU – APA KATA PENJENGUK BLOG INI

Sejak saya menulis isu baru di Terengganu bermula dengan entri ‘Politik Ugut Mengugut Pula di Terengganu’ hinggalah ke “Ahmad Said mahu di humban ke Pusat’, banyak komen yang dilontarkan.

Saya petik beberapa komen untuk tatapan dan penilaian pelayar blog ini. Ia langsung tidak disunting.

hasbullahlatiff said...

saya sudah jauh meninggalkan terengganu sejak 35 tahun lalu kerana bertgas di kota kinabalu dan terus menetap disini. setiap masa mengikuti perkembangan negeri cantik molek tu yang kaya dengan minyak dan kerjatangan batiksutera serta songket. ahli politik terenganu berkecamok, satu pro dan satu kontra. mereka orang melayu beagama islam. apa yang mereka mahu. sekarang dalam tangan UMNO. DULU DALAM PAS TAK BANYAK BUNYI GENDANG YANG DIKETUK ORANG UMNO KECUALI NAK RAMPAS TERENGGANU DENGAN GELOMBANG BIRU LA, GELOMBANG ITU DAN INI..

tetapi sekarang masih juga bergelombang, sampai bila? masih ada hangtuah generasi abad 21 ini. atau jebat derhaka kembali mengganas dengan tembelangnya.

hai ahli politik terengganu, apa nak lagi. perkuatkan UMNO, jangan sampai PR13 nanti, PAS rebut takhta balik. sekarang gigi masih boleh digosok, nanti kalah kan gigi tak bergosok, berkulat dan muka pun tak berseri.

AMANKAN TERENGANU DAN SAYANGKAN TEGANU KITA.(September 10, 2009 3:23 PM)

YANG GAMBI said...

Salam, kawan amat bersetuju dengan komen dari sdr hasbullahlatif, semasa Trengganu dikuasai PAS, UMNO Terengganu begitu bersatu untuk mendapatkan semula kuasa, sepatutnya perpaduan ini terus diperkukuhkan. Kenapa kita orang Melayu masih tidak mahu ingat akan sejarah, kerana jawatan dan kuasa, kerana mengejar kebendeaan, kita sanggup menghancurkan segala apa yang telah kita bina bersama.... (September 10, 2009 6:55 PM)
dinturtle said...

Salam Tuan,

2-3 blog telah saya berikan komen,dan disini juga izinkan saya nukilkan pendapat saya sebagai seorang rakyat Tganu berhubung kemelut politik kerajaan Umno ini.

SAYA TIDAK KISAH SIAPAPUN JADI MB TAPI SAYA DAH MELUAT DENGAN PERANGAI BUDAK2 ADUN2 UMNO !

Adun2 dikelilingi penyokong2 mereka dan selalunya mereka ini berkepentingan. Mungkin penasihat2 ini akan memberikan gambaran seolah2 rakyat menyokong tindakan Geng10. Kepada Adun2 ini, peringatan saya -

1- Sudah2lah YB, satu Malaysia (bukan 1Malaysia) mentertawakan perangai YB. Atas alasan apapun tindakan YB,orang melihatkan ia sebagai berkepentingan sendiri, dan tidak wajar dilakukan seorang wakil rakyat

2- Rakyat memberi jawatan wakil rakyat pada YB, melaluinya YB telah mendapat bermacam2 faedah tapi ia bukannya hak peribadi. Tugas wakil rakyat adalah bekerja untuk rakyat, jadi kerjalah untuk rakyat ! Jika YB sekelian tidak dapat berkerjasama dengan MB, macamana nak berkhidmat untuk rakyat ? Jadi kalau tidak dapat menjadi wakil kepada rakyat - letak je jawatan !

3- Bukan Islam dan budaya bangsa Melayu sendiri mahukan kita taat dan hormat pada pemimpin ? Bukankah itu juga yang pemimpin mahukan dari rakyat ? Apakah YB menunjukkan contoh yang baik ? Atau YB ingin rakyat mencontohi perangai YB ? Kalau budaya menghormati pemimpin dan taat pada Sultan dicanangkan segenap pelusuk negeri Perak,kenapa tidak di Terengganu ? Kenapa mahukan rakyat Perak menghormati keputusan Sultannya tapi YB tidak mahu menghormati keputusan Sultan Terengganu ?

4- Sekiranya benar MB ada masalah penyalahgunaan kuasa atau wang, lapurkan saja pada SPRM. Apapun masalah YB dengan MB, rakyat melihatnya sebagai masalah peribadi. IA BUKAN MASALAH RAKYAT !

5- Datuk Idris'saya redho'Jusuh, biarlah betul2 redho. Ke redho tak ikhlas ? Bukan redho namanya tu..

Saya bukanlah orang Umno apalagi orang MatSaid. Bercakap,berjumpa pun tak pernah. Sikitpun takde kepentingan dengan kerajaan Negeri, baik makan gaji maupun berharap kontrek. Bagi saya takde bezanya Idris'saya redho' Jusuh atau Mat'dokrok'Said jadi MB, sama saja pada saya. Tapi saya sedih melihatkan nasib rakyat Terengganu yang ramai masih miskin walaupun negeri kaya.

Dan saya sedih melihatkan rakyat Terengganu diajar menjadi peminta sedekah, merayu wang ihsan tiapkali menyambut Raya dan tika buka sekolah. Sepertinya pemimpin ketandusan idea untuk menaikkan taraf hidup rakyat ataupun sememangnya pemimpin mahu rakyat terus menjadi peminta sedekah dengan menjadikan wang ihsan sebagai pembeli undi ?

Apapun,tindakan YB2 sekelian tidak sedikitpun membantu rakyat apatah lagi negeri Terengganu. Dan sebagai pengundi BN, kalau saya tahu beginilah perangai YB2 sekelian, minta maaf la, baik saya undi Pas !

Demi bangsa Melayu, Agama Islam dan Negeri Terengganu - SUDAH SUDAH LAH ! (September 9, 2009 10:22 AM)


mack said...
BERITA HARIAN MILIK UMNO KALAU SALAH LAPOR ATAU ADA AGENDA MAKA SUDAH TENTU ITU AGENDA UMNO BUKAN AGENDA PR. KALAU DAH KALUT BUBARKAN SAHAJA DUN DAN BUAT PILIHANRAYA APALAH NAK SUSAH2 RAKYAT YANG PENING TENGOK PERANGAI ADUN2 10 KE ATAU LEBIH KE SAMA SAHAJA MEREKA TIDAK MEWAKILI RAKYAT HANYA MEWAKILI KEPENTINGAN PERIBADI SAHAJA. BILA NAK SELESAIKAN MASAALAH RAKYAT DENGAN GULA TAK ADA KAT GANU PENGANGGURAN TINGGI. BILA NAK SELESAI. FIKIRKANLAH WAHAI UMNO BN (September 9, 2009 3:30 PM)

Faizal Zakaria's Blog said...

Maaf saya cakap..

Melihat daripada apa yang berlaku, pihak media dan ahli2 plitik di terengganu hanya 'syok sendiri' dan sengaja sensasikan sesuatu isu di terengganu. ( Tanya generasi muda terengganu - Mereka takkan dedahkan perkara sebenar ).

Jawatan MB bukan isu utama dalam kekalutan di terengganu..

Ya.. Betul seperti yang dikatakan oleh dinturtle.. Kebanyakkan rakyat terutama generasi muda tak kisah pun siapa MB malah ada yang langsung tidak kisah.

Mereka 'gayang' mcm mana sekali pun adalah sukar untuk mereka mengubah persepsi generasi muda di terengganu..

Bak kata mereka..Dengar saja boleh.. Masuk telinga kanan keluar telinga kiri.
Guru kencing berdiri, anak murid kencing berlari..

Semalam Adalah Sejarah. Hari Ini Adalah Hadiah.
Esok Adalah Misteri.... Jangan permudahkan >>> Blog 1 Malaysia <<< (September 10, 2009 7:01 AM)

Alizul said...

Semua ini menjurus kepada soal kepimpinan - kebolehan atau ketidakbolehan pemimpin UMNO menyelesaikan masalah ini. Jelas para pemimpin UMNO tidak peka dan tidak pro-aktif terhadapnya. Sepatutnya mereka mengambil tindakan tegas dan pantas pada awal-awal lagi (nip things in the bud) apabila timbul tanda-tanda pertelagahan yang tidak mudah diselesaikan. Sebaliknya, apa yang kita lihat pemimpin UNMO seolah-olah mengambil sikap sambil lewa dan ini telah membenarkan keadaan menjadi parah. Saya setuju dengan andakmaon tentang pilihan-pilihan yang masih ada. Antara tindakan tegas yang boleh diambil oleh pemimpin UMNO adalah:

1. MB sekarang mesti diganti dengan orang yang berkecuali dan boleh diterima oleh semua pihak. Jelas beliau bukanlah penyelesaian tetapi sebahagian dari masalah. Mengekalkan beliau pasti akan memburukkan keadaan.

2. Untuk tujuan (1) di atas, pemimpin UMNO dan pihak-pihak yang berkaitan perlu berjumpa dengan Sultan Terengganu untuk berbincang. Sultan lah yang memperkenan MB, jadi beliau perlu dilibatkan bersama.

3. Tindakan yang lebih baik dan terhormat ialah MB sendiri mengundur diri untuk memberi peluang kepada pemimpin UNMO menyelesaikan masalah ini. MB perlu membuang sikap ego dan mementingkan dirinya demi untuk menyelamatkan parti. Beliau patut sedar beliau menjadi MB atas ehsan parti, oleh itu parti mendahului mana-mana individu.

4. Pemimpin UMNO mestilah berani mengambil tindakan-tindakan atas ADUN-ADUN yang bertanggungjawab ke atas berlarutannya masalah ini. Mereka telah menjadi barah dalam parti UMNO keseluruhanya, bukan setakat UMNO Terengganu saja. Para pemimpin janganlah teragak-agak untuk mengambil tindakan kerana takutkan para ADUN terlibat akan melompat ke PR atau takutkan hilang sokongan. Ini soal kestabilan politik Terangganu dan juga imej dan kredibiliti pemimpin parti. Lagi lama dibiarkan, lagi beranilah para ADUN ini membuat karenah sesuka hati mereka. Sekian untuk renungan.(September 6, 2009 1:45 AM)


No comments:

Post a Comment