Thursday, July 16, 2009

PERTAMBAHAN UNDI UNTUK BN HARAM?

Musyridul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan peningkatan undi UMNO melalui ‘najis rasuah’ dianggap haram di mana kedua-dua pihak iaitu pemberi dan penerima rasuah akan mendapat balasan api neraka di akhirat nanti.

Katanya, Umno telah menjadikan 'najis rasuah' mengugut serta mempengaruhi pengundi demi untuk meraih kemenangan. “Namun misi mereka masih gagal," ujarnya.

Katanya, pemberian rasuah boleh menyekat percambahan pemikiran manusia untuk bertindak secara normal.

Bercakap di pejabatnya semalam, Menteri Besar Kelantan itu berkata, Umno tidak boleh mendabik dada dengan majoriti kecil yang dimenangi calon PAS.

Menurutnya juga Umno cuba menyuburkan budaya rasuah bukan sahaja dalam pilihan raya sebaliknya ketika perhimpunan agung parti itu seperti dilaporkan dalam media massa.

Beliau yang juuga Menteri Besar berkata, berdasar kepada janji yang dijinakkan kepada penduduk di Manek Urai sepatutnya parti itu sudah menang di Manek Urai.

"Umno tambah gagah lagi dengan bantuan segala jentera kerajaan yang datang dari seluruh negara. Kalau diikutkan dengan segala kekuatan itu Umno sudah boleh menang besar," katanya di sini malam tadi.

Pengarah Jabatan Pilihan Raya PAS Kelantan, Haji Abdul Fatah Harun juga berkata, Umno sepatutnya menang di Manek Urai apabila diambil kira dengan segala kekuatan yang ada pada parti itu.

Biar pun Umno kelihatan perkasa dengan segala bantuan itu namun masih tewas sebanyak 65 undi.

Kemenangan Mohd Fauzi Abdullah atau lebih dikenali sebagai Abe Uji cukup bermakna sekali.
Bermakna dari segi ujian kepadanya – pertama untuk menyamai cara Pak Su Wil memenuhi janjinya untuk berkhidmat kepada rakyat di Manek Urai.

Oleh kerana majoritinya masih mahu dan terus memilih pemerintahan Islam setelah memberi kemenangan kepada Fauzi, mereka ini mungkin mereka berserah sahaja kepada nasib dan tidak akan menuntut janji pilihan raya.

Juga dengan kedudukan di mana 80 peratus adalah penduduk miskin, tidak sukar untuk Abang Uji memenuhi permintaan harian mereka.

Namun, cukupkah setakat itu sahaja?

Bagaimana yang menyokong BN? Apakah mereka ini bukan pengundi Manek Urai? Mereka ini yang dicop oleh PAS sebagai yang mementingkan kesenangan di dunia tidak termasuk dalam kumpulan yang juga perlu dibela oleh Fauzi?

Apakah Fauzi boleh lepas tangan?

Bagi Nik Aziz, walaupun 19 tahun PAS mentadbir Kelantan, kawasan Manek Urai yang terletak di bawah jagaan KESEDAR, yang merupakan sebuah agensi kerajaan pusat yang seakan-akan kerajaan negeri boleh lepas tangan.

Katanya secara logik kawasan Manek Urai termasuk dalam kawasan KESEDAR dan adalah menjadi kewajipan kerajaan Pusat yang dipimpin oleh BN melaksanakan projek pembangunan seperti itu.

Beliau juga meminta, kerajaan Pusat melaksanakan projek pembinaan jalan baru dan lebih luas yang menghubungkan Kuala Krai Krai-Gua Musang kerana jalan yang ada sekarang sempit dan mengundang banyak kemalangan.

Juga anehnya, Dewan Pemuda PAS mencabar BN agar menunaikan janjinya untuk membangunkan Manek Urai dengan peruntukan sebanyak RM24 juta termasuklah membina jambatan yang bernilai RM7 juta seperti mana yang diuar-uar kepada pengundi pada pilihan raya kecil lalu.

Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat Nasruddin Hassan berkata, selaku kerajaan yang memerintah negara ini BN sepatutnya boleh melaksanakan pembangunan di DUN itu.

Baru sehari selepas pilihan raya, tiba-tiba mandat untuk membangunkan Manek Urai dilepaskan kepada kerajaan Pusat dan bukan kerajaan negeri yang sepatutnya menjadi peneraju utama.

Jika berasaskan kepada pilihan rakyat Manek Urai yang menolak pembangunan dan memilih Islam, BN tidak perlu berbuat apa-apa.

Kerajaan Pusat tidak perlu ‘gila talak’ di Manek Urai kerana Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin sudah menyatakan dengan jelas “undi BN akan dapat projek” dan faham-fahamlah, kalau tidak undi itu bermakna tidak memerlukan bantuan BN atau kerajaan Pusatlah.

Bukan begitu Tan Sri? Lagipun Tan Sri sudah jelaskan pada 13 Julai lalu, pemimpin PAS tidak berhak meminta kerajaan Pusat meneruskan projek pembangunan yang dijanjikan di dun Manek Urai jika Barisan Nasional (BN) tewas.

Timbalan Perdana Menteri menegaskan, perkara itu adalah hak eksklusif pengundi dan sekiranya mereka berkehendakkan perubahan besar di kawasan yang masih memerlukan banyak perhatian ini, mereka sendiri menentukannya.

''Tak bolehlah, kalau BN kalah ia menunjukkan pengundi tak nak apa yang kita tawarkan. Kerana itu dia tak mengundi kita, apa pula hak pemimpin PAS kata macam itu kerana yang berhak adalah pengundi.

''Kalau mereka tak nak, kita buat tawaran melangit dengan emas sekalipun dia takkan bagi undi juga, dia tak nak, tak naklah,'' tegasnya pada sidang akhbar selepas menghadiri majlis Ramah Mesra Bersama Rakyat di Kampung Laloh.

Jadi kepada Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri Kelantan, Datuk Mustapa Mohamed tidak payahlah mengumumkan itu dan ini. Rujuklah dahulu kepada UMNO Pusat dan kerajaan Persekutuan sama ada perlu atau tidak pembangunan yang dijanjikan itu dilaksanakan di Manek Urai.

No comments:

Post a Comment