Tuesday, June 16, 2009

STADIUM SULTAN MIZAN- MENCARI FAKTA SEBENAR

Selepas reda dengan pelbagai komen dan respon daripada pelbagai pihak – Kerajaan Negeri, Kementerian Kerja Raya, kontraktor, mereka yang disabitkan serta blogger yang mengemukakan pelbagai pandangan, mulanya saya merasakan tiada apa lagi mahu ditulis.

Malah, adalah lebih baik menunggu sahaja laporan sebuah badan penyiasat khas ditubuhkan bagi menyiasat punca kejadian runtuhan separuh daripada bumbung Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin.
Bagaimanapun, apabila membaca beberapa blog, ada satu kenyataan menarik daripada sebuah blog yang penulisnya orang Terengganu, membuat saya berusaha menyelidiki beberapa fakta tambahan.

Ini kerana cara beliau menulis sedikit melampau. Kalaupun mahu spin janganlah pula babitkan nama-nama besar seperti Datuk Seri Idris Jusoh, bekas Menteri Besar Terengganu.

Saya benar-benar tidak faham dan pelik sungguh penulis ini, apabila melalui blognya mengatakan: “Yang tidak baik, rasuah, tidak amanah, tidak bertanggungjawab, tidak jujur, tidak bersih, ‘bolah’, ‘dok jurus’, kerja untuk kepentingan diri, nak buncitkan perut sendiri dan yang makan duit haram tu orang-orang kem Deris Jusoh sahaja.”

Melampau sungguh kata-kata ini. Siapa yang kata perkara-perkara tidak baik seperti ini hanya dikalangan orang-orang Idris sahaja?

Seharusnya kalaupun marah kerana sebab-sebab tersendiri, jangan kaitkan nama sedemikian rupa kerana kejahatan dan “yang tidak baik, rasuah, tidak amanah, tidak bertanggungjawab, tidak jujur, tidak bersih, ‘bolah’, ‘dok jurus’, kerja untuk kepentingan diri, nak buncitkan perut sendiri dan yang makan duit haram” ada di mana-mana mungkin juga pada penulis berkenaan.

Yang pasti sejak tidak ada lagi ‘duit masyuk, tidak lagi dapat ke luar negara dan terpaksa kembali bertugas di tempat asalnya (kerana bos dan turun pangkat), ramai yang merasa terhimpat dan meroyan tidak tentu pasal.

Atau juga mungkin penulis ini sudah mula berpaling tadah dan mengiakan apa yang ditulisnya dan semua perkara buruk itu ada kaitan dengan ‘orang-orang kem Deris Jusoh sahaja”?
Tak faham, tak faham.

Apapun, isu bumbung stadium runtuh ini dijangka akan menjadi salah satu perkara menarik jika ada pihak, khususnya pembangkang mengemukakannya di Dewan Rakyat yang bermula semalam.

Pengerusi DAP Terengganu, En. Ng Chai Hing berkata DAP akan membawa isu Tragedi Bumbung Stadium Sultan Mizan yang runtuh pada 2hb Jun lalu ke sidang Parlimen selepas pihaknya membuat laporan di balai polis pada 3hb Jun lalu mengenai kejadian bumbung stadium runtuh.

Beliau berkata ada sesuatu yang tidak kena dalam tagedi bumbung runtuh itu kerana Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin itu, baru berusia setahun.

Apapun, bagaikan saya katakan tadi, nampak gayanya saya akan perturunkan beberapa fakta yang tujuan saya ialah mengajak pembaca dan penjengkuk memikir, menilai dan menyelidik sendiri mengenai kedudukan sebenar pembinaan Stadium Sultan Mizan selain pandangan beberapa pakar mengenai stadium berkenaan.

Bahagian Pertama – Latar Belakang

Ada blogger yang menganggap berita tiga pemimpin UMNO akan didakwa berhubung suapan bernilai RM3 juta bagi projek Jalan Lingkaran Tengah 2 (MRR2) sebagai sesuatu yang menggembirakan kerana mereka bukan daripada puak Idris Jusoh.

Maksudnya, padan dengan muka dua pemimpin berkenaan dan dakwaan di atas penyelewengan projek MRR2, terhadap Bendahari UMNO Terengganu, Datuk Roslan Awang Chik dan Ketua UMNO Bahagian Dungun yang juga bekas Ahli Parlimen Dungun, Datuk Rosli Md Hassan adalah ‘balasan’ kerana mengaitkan ‘puak Idris’ dengan kejadian bumbung Stadium Sultan Mizan yang runtuh.

Bagi saya, siapa orangnya tidak lagi penting tetapi dua kes ini menjadi kepentingan awam dan membabitkan rakyat sebagai pengguna.

Dalam kes MRR2, jambatan sering menghadapi masalah dan dalam kes Stadium Sultan Mizan, ada beberapa perkara termasuk kontrak, kos dan kegunaan stadium boleh diperkatakan panjang lebar.

Bercakap mengenai kontrak, elok kalau kita tinjau dahulu apakah sebenarnya yang dibina. Ia adalah “pembinaan Stadium Utama di Kompleks Sukan terletak berhampiran Lapangan Terbang Sultan Mahmud di Gong Badak, Kuala Terengganu.”

Komponen utama di Stadium ini ialah:

1. Berkapasiti 40,000 orang dan direka bentuk untuk diperbesarkan kepada 56,000 orang pada masa hadapan;
2. Mempunyai gelanggang boling sebanyak 48 lane;
3. Gelanggang skuash;
4. Bilik-bilik pameran;
5. Kiosk/Gerai;
6. Ruang pejabat MSNT;
7. Kemudahan lift sebanyak 6 Nos; dan,
8. Scoreboard elektronik.

Siapakah kontraktor utama bagi pembinaan ini?

Ia adalah Bina Struktur-Emarcom-Genggam Mercu.Nama penuh kontraktor berkenaan ialah Bina Struktur Sdn Bhd (285512-H), Emarcon Sdn Bhd (411178-U) dan Genggam Mercu Sdn Bhd (354201-H). Alamat ialah di: Lot PT1495 & 1496, Tingkat Atas, Taman Kuala Ibai Landmark, Kg Tok Adis, Kuala Ibai, 20400 Kuala Terengganu. Kelas A (Bumiputera).

Dalam konteks perkembangan kerja pula, pembinaan itu menetapkan bahawa Tarikh Milik Tapak – 27 Mac 2005; Tarikh siap kerja – 22 September 2007; Tempoh masa kerja ialah 30 bulan.

Tarikh lanjutan masa dibenarkan ialah No.1 – 31 Januari 2008, No.2 – 30 April 2008 dan No.3 – 30 November 2008.

Selepas mengetahui latar belakang kontraktor dan tempoh kerja, kita beralih pula kepada kos pembinaan stadium berkenaan.

Jangan lupa ikuti Bahagian Kedua – Kos & Kontrak

No comments:

Post a Comment