Saturday, December 20, 2008

SIAPA OH SIAPA?

(ISU SABTU)

Berkatalah kenalan lama saya sejak ketika saya bekerja membuat laporan untuk Berita Harian di Bukit Chawi, Kampung Gajah pada 1983, Datuk Tajuddin Abdul Rahman, kini Ahli Parlimen Pasir Salak, bahawa ahli Umno perlu memastikan pemimpin mereka berani berjuang dan tegas dalam mempertahankan hak keistimewaan orang Melayu.

Saya tidak tahulah untuk apa seseorang menjadi pemimpin UMNO, termasuk Tajuddin sendiri, jika mereka takut menegakkan hak Melayu.

Soalnya, kenapa ahli UMNO yang perlu memastikan pemimpin mereka berani - kerana yang memimpin sepatutnya sedar tanggungjawab mereka, bukannya disedarkan.

Kegagalan pemimpin UMNO untuk melindungi dan memperjuangkan kepentingan Melayu adalah perbuatan dayus dan mereka tidak layak menjadi pemimpin.

Jadi, pandangan Tajuddin bahawa ahli UMNO perlu memastikan pemimpin berani berjuang tidak timbul.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak bercakap di Kuala Terengganu 13 Disember lalu dengan jelas mengatakan, walau apa perubahan yang akan dilakukan untuk membela nasib rakyat, apa yang penting adalah ia harus bermula daripada pemimpin yang benar-benar berkebolehan melaksanakannya.

Ini kerana katanya, sifat kepimpinan yang ada pada pemimpin itu akan melahirkan pelbagai lagi idea dan wawasan yang akhirnya akan memberi keuntungan dan kesenangan kepada rakyat jelata.

"Bermula daripada kepimpinan ia akan mencetuskan idea dan akan menghasilkan perancangan yang akan menentukan wawasan yang seterusnya menghasilkan program dan dasar dan pelaksanaan program serta dasar itu akan membawa keuntungan kepada rakyat," kata beliau.

Tajuddin bercakap pada Forum “Hak-hak Melayu di Bawah Artikel 153” anjuran Umno Bahagian Shah Alam, kelmarin, menyatakan kebimbangannya kerana anggota parti peringkat bawahan seperti beliau akan “terlebih cakap” mengenai perkara itu dan akan dianggap sebagai tidak menghormati pemimpin.

Datuk Tajuddin - dalam menegakkan UMNO, buat apa takut dan berkata yang bernar bukan tidak menghormati pemimpin.

Kini salah satu isunya sekarang ialah rasuah. Tajuddin juga perlu bercakap isu ini.
Kenapa Tajuddin tidak menyatakan dengan jelas bahawa ahli dan pemimpin Umno perlu memastikan pemimpin mereka berani berjuang dan tegas dalam mendedah dan menolak serta memerangi rasuah demi mempertahan dan menegakkan hak keistimewaan orang Melayu?

Jelas seperti diingatkan oleh ramai pemimpin kita bahawa jika rasuah berleluasa, UMNO akan lingkup. Bila lingkup tak ada maknanya lagi. Mahu perjuangkan hak keistimewaan Melayu? Ketika itu orang kata “Pooraanh, Pi Daa…”

Ambillah iktibar bagaimana mulut pemimpin yang dulu bising, kadangkala cabul seperti UMNO Selangor, Perak dan Kedah – selepas kalah, masih boleh ‘bercakap sesuka hati’ seperti dulu?

Dulu boleh makin orang, marah orang, arah orang dan hadiahkan penyapu kepada orang, sekarang bila kalah, silap-silap jadi George Bush dibaling kasut pula orang orang kepada kita.

Jadi apabila timbul isu raja persuah yang sering dilindungi. Kita tertanya-tanya siapa dan benarkah ada? Apakah dia pemimpin UMNO yang bercakap bukan main lagi menentang rasuah sebaliknya dia sebenarnya ‘kepala atau raja rasuah’?
Segala-galanya bermula dengan Politica (http://politica-net.blogspot.com) dan kemudian disambut oleh Kuda Kepang pada 16 Disember 2008 dengan tajuk “SIAPAKAH CALON TIMBALAN PRESIDEN UMNO YANG TERLIBAT DENGAN POLITIK WANG?”

Kata Datuk Ruhanie Ahmad, “hari ini (16 Disember) saya terbaca sebuah kisah panas mengenai rasuah politik dalam satu blog yang dipaparkan oleh Penggabung Suara.”

Blog yang dimaksudkan adalah Politica. Blog ini mendakwa, kononnya kini BPR menerima hampir 400 laporan mengenai rasuah yang membabitkan salah seorang calon Timbalan Presiden UMNO.

Kata Politica, BPR memang mahu menyiasat laporan-laporan berkenaan. Bagaimanapun, BPR dikatakan dihalang oleh seorang individu tertentu daripada meneruskan siasatannya.

“Siapakah calon yang terbabit, siapakah individu tertentu yang dikatakan menghalang siasatan, dan adakah dakwaan ini benar?” tanya Ruhanie.

Kelmarin, Pengarah Strategi PKR, Saifuddin Nasution memberitahu Dewan Rakyat bahawa beliau mempunyai bukti lengkap perbuaatan rasuah seorang calon Timbalan Presiden Umno pada pemilihan parti itu Mac ini.

Menurut Saifuddin, beliau ada bukti di mana pertemuan tersebut diadakan dan berapa yang bakal diperolehi - RM500 seminggu serta tiket penerbangan dan penginapan hotel percuma.

Siapa sebenarnya yang dimaksudkan oleh Politica dan siapa pula sasaran Saifuddin Nasution?

Laporan Pink Turtle yang memetik blog Penarik Beca dengan tajuk “Kenapa orang Muhyiddin marah pendedahan Saifuddin?” menyebut, Pengarah Strategi PKR, Saifuddin Nasution memberitahu Dewan Rakyat semalam bahawa beliau mempunyai bukti lengkap perbuaatan rasuah seorang calon Timbalan Presiden Umno pada pemilihan parti itu Mac ini.

Menurut Saifuddin, beliau ada bukti di mana pertemuan tersebut diadakan dan berapa yang bakal diperolehi - RM500 seminggu serta tiket penerbangan dan penginapan hotel percuma.

Apa yang menyebabkan saya terkejut beruk ialah perihal orang-orang Tan Sri Muhyiddin Yassin yang mengamuk dengan pendedahan Saifuddin itu. Mereka mendakwa, orang yang dituduh oleh Saifuddin itu ialah Muhyiddin. Rasa tak percaya pulak sebab Muhyiddin selalu membuat kenyataan menentang rasuah. Kalau Muhyiddin tak rasuah, mengapa seorang ketua bahagian yang juga orang kuatnya mengamuk? Penin, penin dengan Umno ni. Ya ayyuhallazina Umno!

http://mutaligat.blogspot.com yang memetik Timbalan Pesuruhjaya PAS 2, Negeri Melaka, Haji Bakrin Sidek pula berkata dakwaan bahawa terdapat agen calon Timbalan Presiden Umno melakukan rasuah dengan menyuap perwakilan untuk dicalonkan pada mesyuarat agung bahagian Umno tertentu merupakan dakwaan yang serius dan mesti disiasat.

“Siasatan mesti dilakukan oleh BPR bukan hanya jawatankuasa siasatan dan tatatertib Umno sahaja kerana ianya adalah bersabit dengan kesalahan rasuah. Jika terdapat bukti yang kukuh individu terbabit dan calon Timbalan Presiden Umno tersebut mesti dihadapkan ke mahkamah.”

“Saya memang tidak pelik dengan dakwaan itu kerana rata-rata pemimpin dan ahli-ahli Umno memang mengakui akan ujudnya gejala jijik rasuah dan politik wang pada pemilihan Umno baru-baru ini. malah sekarang ini gejala ini berterusan sehingga ke hari persidangan agung Umno Mac 2009 nanti” kata Hj Bakrin.

Beliau juga menjelaskan bahawa pemimpin-pemimpin Umno seperti Ahli majlis Tertinggi, Datuk Seri Dr Rais Yatim, Ahli parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah juga mendakwa bahawa gejala rasuah didalam Umno sudah sampai ke tahap kronik.

Hakikatnya pemimpin seperti Tajuddin dan yang lain, bercakaplah pasal rasuah atau salah guna kuasa supaya UMNO tidak dipimpin oleh perasuah dan mereka yang salah guna kuasa untuk kepentingan diri.

Hanya melalui UMNO yang bersih dan dihormati perjuangan untuk menegakkan Melayu dan Bumiputera serta tuntutan akan dihormati dan disokong.

Kedudukan sekarang, persepsi ialah sokong apa UMNO – sebuah parti yang korup dan menyalahgunakan kuasa untuk kepentingan diri.

Hapuskan rasuah dan bersihkan UMNO untuk parti dan pendokongnya – orang Melayu supaya dihormati. Selepas itu apa sahaja perjuangan akan menjadi mudah kerana parti memang memperjuangkan kepentingan Melayu dan rakyat Malaysia amnya.

Dan dengan cara ini Tajuddin sendiri akan dilihat bersih bukan seperti sekarang, yang tidak melakukan rasuah pun terpalit sama, apa lagi kepada yang melakukan rasuah dan penyalahgunaan kuasa.

Maaf Datuk Tajuddin –menjadikan kenyataan Datuk sebagai rujukan untuk perbincangan.

1 comment:

  1. Saya nak respon mengenai puak muhyidin melatah.saya rasa puak muhyidin panas bontot sebab saifudin ni parlimen machang, so mungkin sedara-mara isteri dia dapat maklumat ni,atau saifudin yang upah supaya dapatkan maklumat mngenai politik wang calon tpm kerana UMNO machang memilih muhyidin. Ke yang dapat habuan tu adalah sebagai upah dari saifudin kepada pihak yang menylurkan(balaci saifudin)seperti yang didakwa beliau. bukan dari muhyidin dapat wang, rupa-rupanya saifudin yang bagi duit untuk dapatkan maklumat tentng politik umno.. dalam politik ni betul jadi salah,salah jadi betul,nak kena kawan,kawan kenakan kita,nak kenakan lawan,lawan kenakan kita,,....dan naok kenakan muhyidin,,balik balik saifudin yang terkena...wa ka ka ....

    ReplyDelete