Friday, September 9, 2016

DR AHMAD ZAHID - BERANI, JUJUR AKUI KELEMAHAN DALAM PERKHIDMATAN...


Penegasan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang tidak mahu wujud sindrom penafian dalam jabatan atau agensi kerajaan terhadap kelemahan operasi dan perkhidmatan kepada rakyat perlu dijadikan amalan segera.

Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Dalam Negeri mahu  jabatan dan agensi kerajaan perlu berani serta jujur mengakui kelemahan dalam perkhidmatan yang ditawarkan sekiranya benar.

Situasi sebenar di sebalik permasalahan perlu dimaklumkan kepada rakyat. Ini akan membolehkan mereka memahami situasi, selain menyelesaikan segera masalah yang timbul. 

Malah, beliau membidas 'kacang hantu' dalam jabatan-jabatan, termasuk di bawah KDN yang sanggup bertindak membelakangkan integriti.

Akibat perbuatan itu, ia mendatangkan pelbagai persepsi buruk kepada imej dan perkhidmatan di kementerian dan jabatan kerajaan.


Sebagai kementerian yang menawarkan banyak perkhidmatan kepada orang awam, Dr Ahmad Zahid tidak boleh berkompromi untuk menyimpan atau memiliki individu seperti itu di bawah pentadbirannya.

"Bagi mereka yang merasakan sudah tidak boleh bekerjasama dengan KDN, carilah organisasi lain di luar sana yang dia selesa bekerjasama," katanya berucap pada perhimpunan bulanan Kementerian Dalam Negeri (KDN) di Putrajaya semalam.

Setiap individu yang berkhidmat dalam organisasi kerajaan perlu berani mengakui kesilapan jika ada melakukannya. Segala masalahan yang berlaku boleh diatasi.

“Kita harus akui kelemahan kita. Semua individu harus bangkit berkhidmat demi rakyat,” katanya.

Jangan sesekali ada sindrom menafikan kesalahan.

Namun begitu, masyarakat juga perlu adil pada kakitangan sesuatu jabatan.

Memberi contoh rungutan berhubung perkhidmatan Jabatan Imigresen seperti isu pengeluaran pasport dan pelanggan terpaksa beratur panjang di kaunter, beliau berkata keadaan itu sememangnya wujud dan perlu diakui dengan jujur.

"Saya juga mahu rakyat faham bahawa masalah tersebut bukan sepenuhnya disebabkan kelemahan jabatan. Ia juga diakibatkan oleh faktor luaran seperti pembekal dan vendor yang gagal menyediakan item memenuhi spesifikasi serta masa yang ditetapkan Imigresen," katanya.

Mustafar...profesionalismenya perlu diteladani.
Kerana itu beliau memuji sikap profesionalisme yang ditunjukkan oleh Ketua Pengarah Jabatan Imigresen Datuk Seri Mustafar Ali menangani masalah di jabatan itu.

Pada Ogos lalu, Jabatan Imigresen dibanjiri orang awam yang mengalami kelewatan proses permohonan dan memperbaharui pasport sehingga menyebabkan situasi panik.

Mustafar tampil memberi penjelasan bahawa imigresen sedang menjalani proses peralihan kepada pasport versi baharu.

“Saya puji tindakan Ketua Pengarah Imigresen Datuk Seri Mustafar Ali yang serius menangani isu kelewatan ini dengan menjelaskan keadaan sebenar dalam tempoh yang cepat,” tegasnya.

Mustafar yang berkhidmat hampir 30 tahun dalam Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dilantik Ketua Pengarah di Jabatan Imigresen 1 Ogos lalu.

Pertukaran beliau dianggap sebahagian usaha memerangi salah laku dalam imigresen.


Ternyata kedatangan Mustafar ke jabatan itu berjaya membuktikan bahawa sikap profesionalisme tetap wujud dalam perkhidmatan awam dan perlu dijadikan teladan.

2 comments:

 1. DENGAN IBU GOMES DIHONGKONG
  ANDA PASTI DI BANTU KARNA KAMI SUDAH MEMBUKTIKANYA
  Pusat Pesugihan di Tanah Jawa Timur
  Apakah anda mempunyai masalah dibawah ini:
  - Kesulitan Ekonomi
  - Banyak Hutang
  - Rejeki Seret
  - Susah Mencari Pekerjaan
  - Susah jodoh
  - Pasangan Selingkuh
  - Sakit menahun dan di vonis dokter tidak akan bisa sembuh
  - Belum Mempunyai keturunan

  Ki DARMO Siap menjadi perantara hajat dibawah ini: jual beli tuyul
  -Pesugihan Dana Gaib-Pesugihan Tuyul
  - Pesugihan Tanpa tumbal
  - Pesugihan Kakang Kawah Adi Ari-ari
  - Pesugihan Tuyul
  - Pesugihan Buto Ijo
  - Pesugihan Nyi Blorong
  - Pesugihan Kembang Kantil
  - Pasang Susuk kembang Kantil
  - Pelet Mimi lan Mintuno
  - Pengasihan Semar Mesem
  - Pengasihan Jaran goyang
  - Memisahkan Pasangan Selingkuh
  - Pengobatan Kanker, HIV, dll
  - Ritual Memohon Keturunan
  - Backing Usaha
  - Pengisian Benda Pusaka
  - Mengusir Hantu dll
  - Pencalonan Lurah, Camat dll
  - Ritual Enteng Jodoh
  ATAU BERMINAT ANGKA TOGEL DI JAMIN TEMBUS 2D,3D,4D,5D,6D,7D,
  ATAU KTIK ALAMAT BLOG AKI DARMO--http://sayajual-awakbeli.blogspot.com

  Apakah anda sudah malang melintang alias kesana kemari ikhtiar mencari, dukun, paranormal, kyai dll, tetapi belum cocok atau jodoh. Maka tidak ada salahnya anda ikhtiar bersama Kami.dengan HUBUNGGI NOMOR -AKI DARMO 082-310-142-255

  ReplyDelete
 2. Assalamualaikum Wr. Wb.

  WhatsApp Only::::{+33753893351}
  Email:::::::::{aditya.aulia139@gmail.com}
  {iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com}

  Nama saya Aditya Aulia saya mengalami trauma keuangan karena saya ditipu dan ditipu oleh banyak perusahaan pinjaman online dan saya pikir tidak ada yang baik bisa keluar dari transaksi online tapi semua keraguan saya segera dibawa untuk beristirahat saat teman saya mengenalkan saya. untuk Ibu pada awalnya saya pikir itu masih akan menjadi permainan bore yang sama saya harus memaksa diri untuk mengikuti semua proses karena mereka sampai pada kejutan terbesar saya setelah memenuhi semua persyaratan karena permintaan oleh proses saya bisa mendapatkan pinjaman sebesar 350jt di rekening Bank Central Asia (BCA) saya saat saya waspada di telepon saya, saya tidak pernah mempercayainya, agaknya saya bergegas ke Bank untuk memastikan bahwa memang benar ibu kontak sekarang mengalami terobosan pemanasan jantung dalam kehidupan finansial Anda melalui apakah itu BBM INVITE-nya: {D8980E0B} atau apakah kamu ingin mengkonfirmasi dari saya? Anda bisa menghubungi saya melalui surat saya: {aditya.aulia139@gmail.com} dan juga Anda bisa menghubungi perusahaan CREDIT UNION DAYA LESTARI via: {mail:iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com}

  ReplyDelete