Sunday, March 16, 2014

MALAYSIA CIPTA REKOD 6 KEMATIAN, 4 KRITIKAL KERANA AMBIL DADAH BERLEBIHAN DI KONSERT?

 

Dalam kesibukan dan ketidaktentuan nasib pesawat Malaysia Airlines (MAS) Penerbangan MH370, enam remaja mati di sebuah konsert.

Bukan di luar negara tetapi pada konsert Future Music Festival Asia (FMFA) yang berlangsung di Bukit jalil malam kelmarin.

Enam yang meninggal dunia itu dipercayai kerana pengambilan dadah berlebihan Yang tidak sedap tu….konsert turut dikaitkan dengan Tahun Melawat Malaysia 2014.

Seharusnya sebarang acara atau penganjuran yang dikaitkan dengan acara kerajaan hendkalah ‘bebas dadah dan alcohol’.

Namun, teryata apa yang berlaku di Bukit Jalil semalam, jauh daripada yang disangkakan.

Mengejutkan!

Tidakkah pihak yang meluluskan penganjuran konsert ini merasa bersalah…jadikannya sebagai pengajaran agar lebih berhati-hati di masa depan?

Lebih malang antara yang meninggal adalah seorang pemuda Melayu dan dua wanita Melayu yang pastinya beragama Islam, seorang Cina dan India. Kesemua rakyat Malaysia ini berusia antara 21 dan 28 tahun.

Polis berkata, empat orang lagi, dua daripada mereka koma dan berada dalam keadaan kritikal di kedua-dua buah hospital.

Yang masih kritikal adalah dua Melayu dan dua Cina.

Warga tempatan berumur 19 hingga 28 tahun itu disahkan meninggal dunia ketika dalam perjalanan ke Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) dan Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM) awal pagi.

Nama-nama mereka ialah Kamal Zekry Kamal Basha, 22, Victor Wong E Hern, 26, Sabreena Kamaruddin, 21, M.Suresh, 28, Syazana Sohaime, 23, dan Nor Faizza Mohd Wazir, 27.

Berikutan kematian tersebut, penganjur membuat laporan polis dan bekerjasama dengan pihak berkuasa. FMFA dalam satu kenyataan media memberitahu, konsert itu tidak diteruskan selepas mengambil kira keselamatan awam.

“Langkah ini juga bertujuan membantu siasatan pihak berkuasa. Maklumat mengenai pemulangan (wang tiket) akan diumumkan dalam masa seminggu.

“Pemilik tiket digesa supaya melayari laman web www.futuremusicfestival.asia untuk mendapatkan maklumat lanjut,” kata kenyataan itu semalam.

Sementara itu, FMFA menafikan laporan seramai lima penonton di Stadium Nasional Bukit Jalil malam kelmarin,  maut.

Kenyataan itu sebaliknya mendakwa cuma seorang penonton disahkan meninggal dunia dalam festival muzik tersebut.

Menurut kenyataan itu, laporan polis telah dibuat dan penganjur akan berkerjasama rapat dengan pihak berkuasa untuk menyiasat punca kejadian.

Future Music Festival Asia yang berlangsung dari 13 Mac hingga 15 Mac 2014 membariskan lebih 70 bintang hebat dalam industri hiburan tempatan dan antarabangsa, antaranya Pharrell Williams dan Yuna. Polis menutup beberapa bahagian Stadium Bukit Jalil untuk menghalang penonton konsert memasuki kawasan festival.

Pharrell, Macklemore & Ryan Lewis dan Rudimental dijadualkan mengadakan persembahan pada hari terakhir semalam.

Penyanyi rap tempatan, Sayla berkata, mereka tidak tahu mengenai jadual persembahan pada hari ini.

"Saya tidak tahu apa yang berlaku. Kami semua hanya melepak di belakang pentas menunggu sebarang arahan. Kami dijadualkan melakukan persembahan tetapi kami masih menunggu.


Bassment Sindiket sepatutnya membuat persembahan dahulu sebelum kami tetapi baru sahaja sebentar, persembahan mereka dihentikan,” katanya.

Pihak penganjur FMFA terpaksa membatalkan hari terakhir festival itu selepas polis menasihatkan mereka berbuat demikian. "Demi kepentingan keselamatan awam, kami mengambil dan menerima nasihat pihak berkuasa untuk tidak meneruskan hari ketiga FMFA 2014. "Ini juga adalah untuk membantu siasatan yang sedang berjalan.


"Kami menghargai kerjasama dan penerimaan baik semua pihak serta akan berkongsi maklumat terkini mengenai perkara ini secepat mungkin," kata pihak penganjur dalam satu kenyataan yang disiarkan di laman Facebook festival itu.

Media termasuk media sosial semalam,  melaporkan seorang mati di tempat kejadian, di Stadium Bukit Jalil, manakala seorang lagi meninggal dunia dalam perjalanan ke hospital.

Tiga yang lain meninggal dunia di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) dan Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM ).

Menurut Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Mohmed Salleh sembilan penonton turut ‘tumbang’ sekitar jam 1.30 pagi gara-gara mengambil dadah ketika menyaksikan konsert berkenaan.

Sepengetahuan saya, kita belum mendengar ada kejadian kematian seramai ini di konsert kerana dadah sama ada di negara Islam atau negara bukan Islam di rantau ini.

Tidakkah kita sudah mencipta rekod dalam bidang ini? Apakah kita wajar bangga atau kesal dengan kejadian ini?

Kita harap kejadian ini menjadi pengajaran dan penganjuran sebarang festival atau konsert (jika dibenarkan) di masa hadapan hendaklah dijamin ‘bebas dadah dan arak’.

No comments:

Post a Comment