Monday, April 23, 2012

'SAYA TIDAK BERI ZAHIDA WANG SEBANYAK RM1.5 JUTA" - SHAFIE AFDAL


Sudah pasti ketika ini Ahli Parlimen Ampang, Zuraidah Kamarudin yang dipanggil ‘Mak Lampir’ oleh rakan-rakan blogger berada dalam keadaan seram sejuk dan ‘nak terkencing pun ada, terberak pun ada’.
Kenapa tidaknya?  

Dia berkemungkinan menghadapi saman di mahkamah bersama ‘pembekal maklumat’ iaitu bekas pemandu Menteri yang kebetulan kemudian menjadi pemandu artis Zahida Rafik.

Hari ini,Datuk Seri Shafie Afdal secara terbuka menafikan dengan sekeras-kerasnya dakwaan bekas pemandunya, Noor Azman Azemi yang mengaitkan beliau dengan pembayaran wang dalam jumlah yang besar kepada seorang artis Zahida Rafik sejak beberapa tahun lalu.

Zuraidah ketika membuat kenyataan akhbar baru-baru ini.
Jawapan pastinya melegakan banyak pihak sama ada di kalangan Menteri, anggota Kabinet dan rakyat yang mahu mengetahui keadaan sebenar.

Sebelum ini Zahida sudah membuat kenyataannya sendiri mengenai perkara ini namun tanpa kenyataan Menteri berkenaan, dibimbangi kenyataan Zahida sahaja akan semakin 'mengeruhkan keadaan'.

Dalam satu kenyataan dikeluarkan petang ini, Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah itu berkata, segala maklumat yang disebutkan dalam laporan polis yang dibuat oleh Noor Azman, yang dibuat bulan lalu, adalah tidak benar sama sekali.

Menurut kenyataan penuh Datuk Seri Shafie:

Kenyataan Zahida pada 20 April 2012
“Saya mengikuti dengan rapat beberapa laporan di dalam media dan blog-blog tempatan yang telah mengaitkan nama saya dengan satu laporan polis oleh seorang yang bernama Noor Azman bin Azemi (No. K/P: 740214146237) No report AMPANG/007017/12 yang bertarikh 13 Mac 2012 yang mendakwa bekerja sebagai pemandu di bawah saya, dan mengaitkan saya dengan pembayaran wang yang sebegitu banyak kepada seorang artis bernama Zahida Binti Mohamed Rafik,” 

“Dengan ini, saya ingin menyatakan bahawa semua yang tertera di dalam laporan polis berkenaan adalah TIDAK BENAR sama sekali dan kenyataan-kenyataan iringan oleh individu yang menyebarluaskan salinan laporan polis berkenaan adalah BERNIAT JAHAT dan BERUNSUR POLITIK semata-mata.

 “Sehubungan dengan itu, saya bersedia mengambil tindakan undang-undang terhadap sesiapa saja yang terus-terusan memfitnah saya dan mengaitkan saya dengan perkara ini."

Naib Presiden Umno itu berkata tindakan segelintir pihak yang menyebarkan laporan polis tersebut sebagai berniat jahat yang bermotifkan kepentingan politik pihak tertentu.

Siapa bertanggungjawab menuduh beliau?

1. Zuraida – yang mendedahkan maklumat itu berdasarkan laporan polis yang telah dibuat oleh pemandu peribadi artis terbabi ekoran tindakan artis tersebut yang membuat laporan polis menuduh beliau melarikan duitnya RM200,000 pada 3 Mac lalu. Di dalam laporan polis yang dibuat pada 13 Mac lepas, pemandu itu mendakwa artis berkenaan telah membuat laporan palsu terhadapnya kononya beliau melarikan wang itu.

Zuraidah meminta menteri berkenaan menjawab persoalan yang beliau bangkitkan itu. "Daripada sumber mana beliau peroleh wang tunai berjuta ringgit, dan sebagai seorang menteri beliau bertanggungjawab kepada rakyat Malaysia dan harus jelaskan dari mana sumber beliau," katanya.

2. Pemandu peribadi artis berkenaan yang kebetulan juga bekas pemandu Menteri berkenaan - Noor Azman Azemi yang dilaporkan Noor Azman pula membuat laporan polis mendakwa bahawa seorang menteri Kabinet menyerahkan wang sejumlah RM1.5 juta kepada Zahida.

Pemandu ini dilkatakan sudah menghilangkan diri.

Shafie sudah menegaskan beliau tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap mana-mana pihak yang berterusan memfitnah dan mengaitkan namanya dengan isu tersebut.

Zahida sebelum ini membuat laporan polis terhadap Noor Azman yang dikatakan telah melarikan sejumlah RM200,000 wang syarikatnya setelah meminta pemandunya itu memasukkan wang tersebut dalam akaun syarikat perniagaan milik keluarganya.

Spekulasi itu terus meruncing apabila beberapa pemimpin parti politik pembangkang membuat sidang akhbar menyebarkan dakwaan tersebut dengan mengaitkan nama Shafie sebagai menteri terbabit yang memberikan wang beberapa kali kepada Zahida dalam jumlah yang besar.

Noor Azman, 38, yang bekerja sebagai pemandu peribadi Zahida sejak tiga tahun lalu mendedahkan skandal itu dalam laporan polis terhadap artis itu, yang menuduhnya melarikan wang RM200,00.

Tuduhan Zahida terhadap Noor Azman itu dilaporkan sebuah akhbar pada 3 Mac lalu.

No comments:

Post a Comment