Friday, April 27, 2012

AMBIGA, BERSIH 3.0 UJI KUASA POLIS, AKTA PERHIMPUNAN AMAN...


Gabungan menuntut pilihan raya bersih dan adil, Bersih 3.0 mencabar polis bahawa mereka TIDAK WAJAR DIHALANG UNTUK BERHIMPUN di Dataran Merdeka esok

Persoalannya apakah penyokong BERSIH yang dibenarkan berhimpun di tempat yang dirancang akan sanggup duduk dan tidak berarak ke Dataran Merdeka ?

Walaupun mereka semua tahu peraturan seperti digariskan dalam Akta Perhimpunan Aman yang diluluskan baru-baru ini, tidak ada jaminan bahawa mereka akan berarak ke kawasan yang dilarang itu.

Bersih 3.0 pastinya akan cuba menghampiri Dataran Merdeka dan diharapkan sesuatu yang tidak baik tidak akan berlaku.

Lebih menyerlah kemungkinan-kemungkinan yang akan berlaku boleh dilihat daripada apa yang disebut oleh Pengerusi Bersama Dtuk Ambiga Sreenevasan hari ini bahawa polis tidak ada kuasa untuk menghalang perhimpunan itu esok.

Sebagai peguam, pastinya Ambiga tahu dimana kelemahan atau ‘grey area’ yang mereka boleh langgar dan kerana itu dibimbangi akan ada ‘pertempuran’ esok. Kata Ambiga seperti dilaporkan:

The police have no powers under the newly-enforced Peaceful Assembly Act to bar tomorrow’s rally for free and fair elections at Dataran Merdeka, Bersih said today. Bersih co-chairman Datuk Ambiga Sreenevasan said that Section 14(1) of the Act, which the Najib administration said would allow freedom of assembly in accordance with international norms, stated that police could only impose conditions for any planned assembly. “Police have no power to deny the assembly; they can only impose conditions,” she told reporters here. Section 14(2) of the same Act stated that if no conditions were given, any public assembly may carry on as planned. “In the letter given to us by the police, there were no conditions imposed. The rally is a legal assembly under the Peaceful Assembly Act. The police have breached the provisions of the Assembly Act,”.

Dan jika ada tembakan air menyuraikan perhimpunan atau polis bertindak kasar esok, pastinya akan memberikan kesan buruk kepada kerajaan.

Tekanan kini di pihak polis dan penguatkuasa lain kerana mereka mahu dilihat tidak keras, ‘bertolakansur’ serta bertindak lembut terhadap pembantah berkenaan,

Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Mohmad Salleh sudah memberi amaran bahawa sebarang kumpulan yang menuju ke Dataran untuk mengikuti perhimpunan "duduk bantah" yang dilarang akan menghadapi tindakan polis.

Apakah tindakan polis?

Dihalau kembali ‘duduk batah’ di tempat dibenarkan atau kemungkinan ditahan?

Hakikatnya pemimpin dan anggota Perhimpunan Bersih lebih rela ditahan untuk menunjukkan mereka ‘benar’ dalam tuntutan mereka selain mengatakan Kerajaan bimbang dengan tindakan mereka.

Mahkamah Majistret Kuala Lumpur semalam mengeluarkan perintah bahawa penganjur Bersih 3.0 dan orang ramai tidak boleh memasuki kawasan Dataran Merdeka esok.

Malah, perintah itu juga melarang penganjur Bersih 3.0 dan orang ramai daripada berkumpul di Dataran Merdeka mulai tengah malam ini sehingga 1 Mei.

Perintah itu dikeluarkan oleh Majistret Zaki Asyraf Zubir kira-kira 8.30 malam tadi ekoran permohonan pihak polis. Bersih 3.0 sudah mengatakan mahu meneruskan rancangan mahu berhimpun di Dataran Merdeka dan beberapa lokasi yang telah diputuskan, esok meskipun polis telah memperoleh perintah menghalang mereka daripada berkumpul di kawasan bersejarah itu.

"Kami akan meneruskan sebagaimana telah dirancang. Kami tidak akan melanggar halangan. Kami akan bermula pada jam 2 petang dan bermula dengan Negaraku," kata Bersih 2.0 dalam satu kenyataan dikeluarkan menerusi Twitter.

 Mesej Twitter itu dikeluarkan serentak dengan sidang media yang diadakan hari ini. Satu lagi mesej menyebut, "@bersih2: Perintah mahkamah: Permit #Bersih tidak diluluskan oleh DBKL tetapi #Bersih akan diteruskan."

Yang nyata, perintah mahkamah itu diserahkan kepada Ambiga pada jam 12.08 tengahari ini, melarang beliau, kumpulan dan orang awam daripada Dataran Mereka.

Pada sidang medianya Ambiga berjanji dengan mengatakan  BERSIH AKAN MEMATUHI perintah mahkamah melarang mereka berkumpul di Dataran Merdeka.

"Kita tidak akan langgar perintah itu ... Kita akan berkumpul di tempat-tempat perhimpunan yang tidak disebut dalam perintah itu (melarang kumpulan dan orang awam), dan bergerak sehampir mungkin ke Dataran," katanya.

Apakah maknanyang daripada kenyataan Ambiga itu?

Datuk Bandar Kuala Lumpur Tan Sri Ahmad Fuad Ismail, sudah mengatakan tidak akan ada jalan menuju ke Dataran Merdeka ditutup.

"Walaupun kita menasihati orang ramai untuk tidak berkumpul di Dataran Merdeka kerana ia ditutup, mereka yang merancang untuk mengambil bahagian dalam perhimpunan tersebut perlu mematuhi peraturan," katanya.

Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) mengekalkan keputusan yang tidak untuk membenarkan Bersih 3.0 yang dicadangkan Sabtu ini mengadakan perhimpunan di sana. DBKL juga akan cuba sedaya upaya untuk tidak menutup mana-mana jalan menuju ke Dataran Merdeka esok.

"Kami akan memaklumkan kepada pengguna jalan raya jika ada jalan ditutup, dan akan melakukan yang terbaik untuk memastikan keselamatan orang awam…Nasihat kami ialah tidak berarak di jalan-jalan utama tetapi menggunakan kaki lima."

 Apa yang diharapkan, BERSIH 3.0 juga perlu menasihati orang ramai dan penyokongnya mematuhi arah polis untuk menjamin BERSIH dilihat Bersih dan tidak melanggar peraturan pihak berkuasa.

Jika ada anggota BERSIH 3.0 yang melanggar sebarang peraturan dan jika ada tindakan umpamanyamenahan mereka, kerajaan akan dituduh  mencabuli hak rakyat.

Ujian paling besar ialah apakah Akta yang diluluskan itu sememangnyan tidak memperuntukkan polis untuk menyekat perhimpunan BERSIH 3.0 di Dataran Meredeka kerana ia bukan perhimpunan yang 'dirancang'.

Lagipun polis hanya berkuasa untuk menetapkan syarat dan peraturan tetapi tidak ada kuasa untuk menghalang perhimpunan berkenaan.

Apakah selepas ini Akta berkenaan akan dipinda semula kerana wujud kelemahan-kelemahan?

Dan jika ada pancutan air untuk menyuraikan pembantah serta ada tangkapan, apakah ia petanda bahawa Pilihan Raya Umum ke 13 tidak akan dibuat dalam masa terdekat?

No comments:

Post a Comment