Friday, January 27, 2012

WARTAWAN PROPEMBANGKANG SEMUANYA MASUK SYURGA?

Saya sedih membaca ulasan dan komen di portal berita Malaysiakini mengenai perginya salah seorang sahabat media, Sukardi Abdul Ghany iaitu Pengarang Berita TV3 yang juga bekas penolong editor perkhidmatan berita ekonomi menghadap Ilahi pukul 3.30 pagi kelmarin di Hospital Kuala Lumpur.

Beliau meninggal dunia akibat komplikasi buah pinggang bukan kerana sumpahan atau kerana doa penyokong pembangkang.

Namun apa yang dapat dibaca di Malaysiakini, hampir 100 peratus ulasan di Malaysakini itu tidak menggambarkan ciri dan peribadi orang Melayu dan Islam di negara ini apabila ulasan-ulasan dibuat mengenai pulangnya Sukardi.

Saya perturunkan satu ulasan oleh Wan Adib Wan Roslan: “Mmg x berbaloi cari rezeki dari sumber yg HARAM! Hadis nabi saw, 'tiap darah daging yg mendapat rezeki dari sumber yg haram, maka api neraka adalah lebih layak baginya'. Kematian arwah adalah satu pengajaran pd warga berita tv3. Adakah anda mau anda dpt rezeki & glamor didunia ini, sedangkan azab kubur & azab diakhirat menanti anda?? Warga berita tv termasuk pembaca berita, pengarang berita, editor berita & siapa2 sj yg ada kaitan dgn berita ini. Jika berita yg disampaikan adalah fitnah/x betul, maka anda semua berkongsi DOSA yg sama!! Dosa itu membesar dgn sebesar2nya dgn 'target' berita itu adalah rakyat malaysia yg berjumlah 27 juta org. Dan sudah tentu DOSA ini akan berlipatkali ganda lagi bagi pihak penaja berita tersebut!!!"

Seterusnya beliau mengulas: “Nasihat saya pd anda semua, sila tinggalkan jabatan berita tv3 dgn SEGERA sekiranya anda masih mau kje dgn tv3. Kje dgn jabatan lain. Klau tak dpt nak elak, sila tinggalkan tv3 terus, carilah kje lain dilain tempat. Sumber rezeki dimana2 & rezeki adalah kurniaan Allah. Adalah wajib utk mendapatkan rezeki dari sumber yg halal. Dan adalah HARAM utk dptkan rezeki dari sumber yg haram (hasil dari berita2 fitnah). Bukan setakat itu, bahkan tambahan darinya dpt laknat dari rakyat Malaysia pencinta kebenaran (hasil dari pemberitaan fitnah)!! Anda boleh kembali kje dijabatan berita tv sekiranya setelah PRU13 kerajaan bertukar tgn pd Pakatan. Krn masa itu, x ada lagi campur tgn eksekutif dlm pemberitaan tv, insyaallah..."

Banyak lagi ulasan lain tetapi mempunyai ciri dan mirip seperti ini.

Persoalannya, apakah ini yang diajar oleh pemimpin PAS dan pembangkang dalam mengulas kematian seseorang tidak kiralah dia Islam atau agama lain.

Kedua, apakah yang bekerja dengan media kerajaan atau yang prokerajaan itu akan dilaknat dan akan masuk neraka dan yang bekerja dengan media propembangkang, waima yang kafir harbi akan masuk syurga?

Ada sebahagian rakyat Malaysia kini sudah jauh sesat dan perlu diperbetulkan oleh imam-imam dan tok guru-tok guru PAS. Kalau tidak tanggunglah dosa pengikut mereka yang mencerca, menghukum dan menganggap syurga itu hanya untuk pengikut PAS dan pembangkang sahaja.

Jiwa dan pemikiran orang muda kini banyak yang rosak dan menganggap bekerja dengan media prokerajaan itu sebagai mendapat duit haram dan pengampu semata-mata.

Yang bekerja dengan Harakahdaily, Malaysiakini atau media propembangkang lain termasuk Siasah itu apakah akan terus masuk syurga dan bukan pengampu?

Cuba sesekali menulis menentang pemimpin tertentu mereka dan lihat apa jadinya.

Perkara yang berlaku terhadap Datuk Dr Hasan Ali dengan Harakahdaily membuktikan ramai juga mereka dalam organisasi itu pengampu, khususnya kepada Abdul Hadi, Nik Abdul Aziz Nik Mat serta Mustapa Ali. Apakah mereka ini pengampu yang jalannya terus menuju ke syurga dan tidak akan mati?

Kita sebagai orang Melayu yang beradab dan bersopan dan sebagai orang Islam yang mempercayai Qada dan Qadar serta mati, janganlah gairah menghukum orang Islam lain sedemikian rupa.

Kalaupun wujud perbezaan pendapat dan ideologi, tidak sewajarnya mendoakan sesuatu terhadap orang yang mati seperti Sukardi sedemikian rupa.

Marahlah, bantailah dan katalah apa sahaja tetapi jangan menghina dan menghukum sedemikian rupa kerana kepada pengulas, termasuk Wan Adib Wan Roslan sesungguhnya MAUT juga adalah lebih dekat kepada kamu dan bakal datang kepada kamu bila-bila masa.

Insaflah sblom terlambat!!! dan seperti yang ditulis oleh penjenguk yang menamakan “Anti-PKR Club”: Rasulullah s.a.w bersabda: "Sesungguhnya Tuhan Yang Maha Suci dan Maha Tinggi berfirman: "Demi kemuliaan dan kebesaranKu! Aku tidak akan mengeluarkan dari dunia (mematikan) seseorang - yang Aku hendak mengampunkan dosanya sehingga Aku sempurnakan balasan tiap-tiap kesalahan yang ditanggungnya, dengan ditimpakan penyakit pada badannya, dan kepicikan pada rezekinya." H.R Anas r.a."

Mudah-mudahan Allah telah Ampunkan dosanya dan ia telah bersih sebagaimana yang telah dijanjikanNya, insyaallah.

Alfatihah Untuk SUKARDI ABDUL GHANY

1 comment:

  1. Wan Adib Wan Roslan ni dia dah dapat lesen dari Allah untuk menentukan seseorang tu baik ke jahat,tapi dia tak sedar yang dia tu lagi jahat menghina orang yang telah pulang kerahmatullah bertaubatlah saudara bayangkanlah kalau kena pada keluarga saudara, guna akal, kerana yang saudara hina tu adalah saudara kamu juga.

    ReplyDelete