Friday, August 5, 2011

JAIS PERTAHAN TINDAKAN, KHALID SAMAD GANYANG DR HASSAN...

"Tindakan JAIS adalah satu tindakan yang tidak beretika dan perlu menerima hukuman yang berat. Inilah hasil didikan penjajah dan pentarbiayahan songsang selama ini...” - Pemimpin PAS

Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) mempertahankan tindakannya melakukan serbuan pada majlis makan malam Gereja Methodist Damansara Utama Rabu lalu pada ketika Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad mahukan tindakan tegas terhadap Exco agama Islam Kerajaan Negeri Datuk Dr Hassan Ali.

JAIS berharap isu serbuan berkenaan tidak dipolemikkan kerana ia dibuat demi menjaga kepentingan umat Islam dan jika perkara ini tidak dikontroversikan, tiada sebarang tangkapan sebaliknya hanya pemeriksaan.

JAIS akan mengeluarkan laporan penuh mengenai serbuan tersebut selepas siasatan terhadap 12 orang Islam yang menghadiri majlis berkenaan selesai.

Pengarah JAIS, Marzuki Hussin berkata, pihaknya akan sediakan laporan nanti selepas siasatan selesai. Siasatan terhadap 12 orang berkenaan akan diteruskan.

Beliau mengulas mengenai gesaan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim agar JAIS mengemukakan laporan penuh kepada kerajaan negeri berhubung serbuan pihak berkuasa agama itu.

Abdul Khalid yang melahirkan kekesalannya berhubung insiden itu menyatakan kerajaan negeri memandang serius mengenai perkara itu dan mengulangi pendirian bahawa kerajaan negeri sentiasa terbuka kepada perbincangan dan dialog mengenai keharmonian dan toleransi di kalangan rakyat pelbagai agama selain menghargai usaha meningkatkan kefahaman di antara satu sama lain.

Kelmarin (Rabu) penguatkuasa JAIS menyerbu Gereja Methodist Damansara Utama selepas mendapat maklumat bahawa terdapat orang Islam turut menghadiri majlis di gereja berkenaan.

Ketika serbuan dilakukan kira-kira jam 9 malam, kelihatan seseorang sedang berucap diselitkan perkataan al-Quran dan terdapat bukti kegiatan cubaan memurtadkan umat Islam. Berpandukan kepada siasatan awal mereka yang terbabit boleh didakwa mengikut Seksyen 10 Enakmen Jenayah Syariah 1995.

Sementara itu menurut blog sungai rapat online mengatakan Khalid Samad terus menjauhkan kepimpinan Pas Selangor daripada kenyataan Dr Hassan yang mempertahankan tindakan JAIS sambil berkata majlis makan malam muhibah Gereja Methodist Damansara Utara bertujuan memurtadkan sekumpulan orang Islam.

Khalid Samad menegaskan pandangan Hasan yang dikeluarkan petang semalam adalah menyeleweng daripada Islam dan bukan pendirian Pas Selangor, sekali gus memperlihatkan perpecahan yang mendalam dalam hubungan kepimpinan parti itu di peringkat negeri itu.

“Apakah penganut Kristian tidak boleh menggunakan kalimah al-Quran dan doa? Ini bukan pendirian Pas. Ia pendirian beliau sebagai Exco yang tidak bertanggungjawab ke atas hal ehwal agama,” katanya.

Sehubungan itu Khalid Samad selaku Timbalan Pesuruhjaya Pas Selangor akan mengesyorkan Datuk Dr. Hassan Ali dikenakan tindakan yang keras di atas perbuatannya itu.

Selain itu beberapa pemimpin Pas Selangor yang pro- Khalid Samad seperti Khairuddin Othman terus 'mencincang lumat' Hassan Ali tanpa usul periksa asalkan Dr Hassan dilihat bersalah dalam isu gereja demi menjaga hati sahabat sebantal mereka DAP.

Beberapa pemimpin PAS bercakap dalam sidang media di pejabat Khalid Samad di Shah Alam hari ini, Islam tidak membenarkan sama sekali umat Islam memasuki gereja walaupun apa pun yang mereka lakukan.

Kata pemimpin PAS berkenaan: "Tindakan JAIS adalah satu tindakan yang tidak beretika dan perlu menerima hukuman yang berat". Inilah hasil didikan penjajah dan pentarbiayahan songsang selama ini....

1 comment:

  1. ngek betul lhalid samad ni.. hari tu dia datang mesir dia ceramah politik lagi pada pelajar2 mesir ni.. makin bangang la budak2 mesir ni..

    ReplyDelete