Wednesday, March 23, 2011

ANWAR - PENAFIAN, LAPORAN POLIS & KONSPIRASI MENJATUHKANNYA...

Menteri Dalam Negeri dan Ketua Polis Negara tidak sewajarnya dituduh melulu. Integriti polis perlu dipertahankan. Apakah Menteri berkenaan dan Ketua Polis Negara sanggup membiarkan integriti dan reputasi mereka diperlekeh sedemikian rupa?


Wartawan dan jurugambar menyerbu Anwar Ibrahim selepas selesai membuatlaporan polis berkenaan kes video seks di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi semalam.

Kelmarin menafikan dan semalam membuat laporan polis!

Itulah tindakan ‘pantas’ Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung rakaman video aksi seks seorang lelaki ‘buncit’.

Namun jika dibaca laporan kenyataan Anwar selepas membuat laporan polis Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi di Kuala Lumpur pagi semalam, ada beberapa perkara yang menarik untuk direnungi bersama.

Pertama, Anwar membuat laporan polis mendakwan dirinya ‘dibabitkan’ dalam video adegan seks dengan pelacur di sebuah hotel;

Kedua, Anwar mendakwa polis turut bersekongkol dalam konspirasi video lucah itu;

Ketiga, Anwar mengatakan video adegan seks adalah serangan mengaibkan, melampau dan bermotifkan politik keatas perwatakan serta reputasi beliau serta keluarga;

Keempat, tindakan Datuk T berkonspirasi untuk menjatuhkan beliau sebagai ketua pembangkang di Dewan Rakyat;

Kelima, ia juga adalah satu percubaan untuk memaksa beliau keluar daripada politik nasional; dan,

Akhir sekali, Presiden PKR, Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail menuding jari kepada Menteri Dalam Negeri dan Ketua Polis Negara sebagai dalang kepada pendedahan berkenaan.


Baca betul-betul dan renungi kenyataan Anwar yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh berusia 64 tahun dan Wan Azizah.

Anwar mendakwa beliau yang ditemani isterinya serta empat pengawal peribadi pada pukul 10.40 pagi, membuat laporan polis itu supaya pihak berkuasa dapat melakukan siasatan bagi membela dirinya.

Turut menemani Anwar dan Azizah ketika membuat laporan ialah Peguam, N. Surendran, Latheefa Koya dan R. Sivarasa.

Menjawab kepada apa yang diperkatakan Anwar, mungkin perkara berikut boleh dibaca dan dilihat semula.

Sebelum itu, apakah Anwar dan Wan Azizah sudah melihat video berkenaan? Kalau beliau melihatnya, jika bukan dirinya, kenapa beliau seperti resah, panik dan meracau?

Malah tanpa merujuk kepada Anwar dan Wan Azizah, Datuk T berkata kelmarin, beliau akan menyerahkan pita video itu kepada pemimpin pembangkang tersebut dan isterinya dalam tempoh seminggu jika pasangan berkenaan tidak melepaskan jawatan sebagai pemimpin politik.

Mana ada nama Anwar dan Wan Azizah disebut?

Selain itu, ada beberapa persoalan lain untuk Anwar dan Wan Azizah:

Pertama, tiada siapa mengatakan dan sahih, Anwar adalah lelaki yang melakukan adegan seks di dalam klip video itu? Mungkin ada beberapa orang bekas kenalan Anwar seperti Datuk Zaid Ibrahim membuat dakwaan seperti itu. Tetapi kan Anwar sendiri kelmarin mengatakan beliau bukan ‘lelaki buncit’ yang dalam video berkenaan.

Kedua, mendakwa polis bersekongkol adalah perbuatan double standard Anwar apabila beliau mahukan siasatan dilakukan. Siapa yang akan menyiasat? Bukankah polis? Anwar jelas klu-klek di sini kerana dia mengharapkan orang yang dituduhnya bersekongkol untuk menyiasat kesnya;

Ketiga, video seks adalah pendedahan sahaja – belum pasti siapa lelaki yang melanggan pelacur dan tidak ada kena mengena dengan perbuatan untuk mengaibkan, melampau dan bermotifkan politik. Jika Anwar tidak melakukannya, kenapa pula mesti perwatakan serta reputasi beliau serta keluarga terjejas?

Keempat, dakwaan dan kata-kata berulang kali oleh Anwar bahawa ada percubaan untuk memaksa beliau keluar daripada politik nasional, bukan dalam kes ini sahaja. Ia pernah disuarakan Anwar sebelum ini. Bermakna bahawa Anwar semakin bimbang beliau akan ‘terpelanting’ daripada politik nasional dan menjadi Perdana Menteri. Jika tiada apa dilakukannya, kenapa takut? Malah beliau akan lebih mendapat sokongan jika benar beliau tidak ‘melanggan pelacur’ seperti dalam video berkenaan;

Kelima, bukan mudah untuk berkonspirasi menjatuhkan beliau sebagai ketua pembangkang di Dewan Rakyat. Dengan tayangan video aksi seks jika tidak kena pada batang tubuhnya, Anwar tidak boleh diapa-apakan, termasuk kedudukannya sebagai Ketua Pembangkang. Kenapa Anwar begitu sekali bimbang?

Dan dakwaan Dr. Wan Azizah bahawa Menteri Dalam Negeri dan Ketua Polis Negara sebagai dalang kepada pendedahan berkenaan amat serius.
Kita mahu melihat apa tindakan Menteri dan Ketua Polis Negara akibat kenyataan Wan Azizah ini.

Pada ketika polis sedang menyiasat laporan yang dibuat oleh Anwar berkenaan klip video aksi seks mengikut Seksyen 292 Akta Kanun Keseksaan kerana kesalahan mengedar bahan lucah, Wan Azizah juga perlu disiasat kerana tuduhan berat itu.

Menteri dan Ketua Polis Negara tidak sewajarnya dituduh melulu dan kenyataan Anwar yang mengatakan pihak tertentu berkonspirasi juga perlu disiasat.

Integriti polis perlu dipertahankan, Membiarkan tuduhan melulu akan merosakkan reputasi polis.

Apakah Menteri berkenaan dan Ketua Polis Negara sanggup membiarkan integriti dan reputasi mereka diperlekeh sedemikian rupa?

2 comments:

  1. memang licik anwar ni... dia punya pasal rakyat gaduh sesama sendiri.. eloknye di humban ke laut jee..

    ReplyDelete
  2. ....PEREMPUAN ITU MENCURI JAM BERJENAMA OMEGA .......MAK AIII...MAHAL GILERRR TU.....

    ReplyDelete