Saturday, March 20, 2010

MP PEMBANGKANG BODOH & MUDAH DIKELENTONG?

Timbalan Perdana Menteri meminta pihak berkuasa menyiasat kenyataan Ahli Parlimen Bayan Baru mengenai rancangan 16 September 2008 Datuk Seri Anwar Ibrahim kerana ia dakwaan serius membabitkan nama baik Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata siasatan lanjut itu bagi membolehkan tindakan undang-undang diambil jika terbukti kenyataan Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim itu terbukti berasas.

"Bila perkara itu disebut di Parlimen, pastinya Zahrain mempunyai bukti jelas dan nyata. Bagi kita ia sesuatu yang serius dan tidak boleh dipandang ringan apabila dia mengheret nama baik Raja serta ATM. Kita tidak mahu tergesa-gesa, tetapi terserah kepada pihak pihak berkuasa untuk menilai kenyataan Zahrain dan menyiasat dengan lebih lanjut kenyataan itu dan jika terbukti berasas, maka tindakan mengikut undang-undang mesti diambil," katanya semalam.

Itu kata Timbalan Perdana Menteri. Mungkin ramai lagi yang turut terpegun dan menerima bulat-bulat apa yang diperkatakan oleh Zahrain ini.

Tetapi saya pula melihat daripada sudut lain. Ia berkaitan sama ada Ahli Parlimen kita percaya atau sebaliknya dengan cakap si Zahrain ini.

Persoalannya ialah - bodoh dan dungu sangatkah wakil rakyat pakatan pembangkang hingga boleh diperdaya dan mempercayai apa yang dikelentongkan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim?

Saya tidak termakan dengan kata-kata yang kononnya wakil rakyat PKR diperalatkan dan dibohongi bagi mempercayai bahawa wakil rakyat BN yang akan lompat parti, lebih daripada mencukupi bagi membentuk kerajaan baru.

Ini kerana kalaulah benar wakil rakyat pembangkang termakan dengan umpan Anwar untuk mengambil alih kerajaan Persekutuan melalui perancangan "16 September", ternyata bebal dan bodohlah wakil rakyat berkenaan.

Juga mudahlah untuk mereka ditipu dan dikelentong oleh Anwar sepanjang masa.

Zahrain sendiri menunjukkan beliau tidak mudah dikelentong. Tetapi kenapa Zahrain lambat membuat keputusan untuk menyanggah Anwar. Ini yang menjadi persoalan.

Kalau Zahrain tidak termasuk MP yang ‘bodoh dan dungu’, kenapa tunggu lama untuk mendedahkannya?

Sementara jika wakil rakyat pembangkang sudah tahu kelentong Anwar, kenapa masih berharap kepada beliau?

Kegagalannya dalam perancangan 16 September sepatutnya tidak melayakkan beliau menjadi Ketua Pembangkang?

Apakah wakil rakyat pembangkang ini jenis sama –sama bermimpi di siang hari dengan Anwar? Apakah semua mempercayai cara ‘katak’ itu sesuai untuk membentuk sebuah kerajaan yang akan memerintah Malaysia?

Akan lebih terserlah kebodohan dan dungunya wakil rakyat pakatan pembangkang ialah jika mereka turut mempercayai tiga perkara berikut:

1. Kononnya Yang di-Pertuan Agong sedang menunggu di Istana Negara untuk memberi perkenan kepada pakatan pembangkang untuk membentuk kerajaan, dan

2. Kononnya panglima angkatan tentera juga menyokong perancangan pembangkang itu yang kemudiannya menjadikan Dewan lebih gamat; dan

3. Paling lucu dan bagai menghina Yang di-Pertuan Agong kononnya YB Permatang Pauh direstui sebagai perdana menteri keenam.

Apapun, mungkin kerana terlalu taksub dengan Anwar, wakil rakyat pembangkang – termasuk dari PAS – pun turut percaya projek itu akan Berjaya.

Walaupun ada kesangsian pada pendedahan oleh Mohd Zahrain melalui ucapan sulungnya sebagai wakil rakyat Bebas di Parlimen kelmarin, setidak-tidaknya, orang terasa pedas kerana makan cili jadi bingung dan terpaksa meninggalkan Dewan.

Malah, Mohd Zahrain telah menyebabkan suasana Persidangan Dewan Rakyat bertukar kecoh.

Pendedahan itu menggambarkan betapa tingginya cita-cita Anwar mahu menjadi Perdana Menteri dan mampu pula menjadikan penyokongnya sama ada dari PKR, DAP atau PAS yakin terhadapnya secara ‘membabi buta’.

Selain itu saya tertarik dengan pendedahan Zahrain mengenai kepincangan dalam perjuangan pakatan pembangkang yang menurutnya, menjadi perjuangan peribadi Anwar. Ini kerana menurut Zahrain, Anwar adalah "raksaksa pelbagai wajah" ekoran pendiriannya yang sentiasa berubah-ubah dalam memperjuangkan orang Melayu dan kepentingan agama Islam.

Mengejutkan kerana raksasa itu selepas kena serang bertalu-talu, Anwar meminta dirinya tidak dikaitkan dengan perkara itu.

Zahrain menjelaskan antara sebab beliau hilang kepercayaan kepada kepimpinan Anwar ialah apabila PKR terlampau memperhambakan diri kepada DAP sedangkan ketua pembangkang itu pernah memberitahunya yang PKR tidak akan tunduk kepada parti itu.

Beliau juga menganggap Anwar sebagai manusia yang memakai pelbagai topeng bagi menunjukkan beliau adalah juara memperjuangkan Islam dan keadilan.

Anwar mampu memperdayakan ahlinya supaya melupai bahawa ketika menjawat jawatan Timbalan Perdana Menteri, beliau pernah menggelar Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Aziz Nik Mat sebagai ulama terompah dan menyokong pemecatan bekas Mufti Selangor, Allahyarham Datuk Ishak Baharom.

“Watak yang sama ini juga menyokong pemecatan Tun Salleh Abas sebagai Ketua Hakim Negara pada 1998 yang membawa kepada keruntuhan sistem kehakiman negara. Alangkah ironisnya roda keadilan berputar apabila beliau kini mendendangkan lagu beliau dizalimi.

“Inilah juga orang yang menghancurkan institusi Raja Melayu dan hari ini kononnya mahu mempertahankan Raja Melayu,” katanya.

Kalau mengikut cakap Zahrain itu, Anwar dalam mencapai cita-citanya untuk mengejar impian ke Putrajaya sanggup melakukan apa saja. Baginya: “Cita-cita ke Putrajaya itu akan menjadi mimpi ngeri kepada Anwar.”

Sudah pasti Anwar menafikan semua pendedahan dibuat Zahrain bahawa beliau merancang gerakan 16 September bagi menjatuhkan kerajaan BN.

Anwar berkata, dakwaan Zahrain bahawa beliau sudah bertemu dengan tentera dan mendapat sokongan ahli Parlimen BN bagi membentuk kerajaan baru menggantikan kerajaan sedia ada adalah tidak berasas.

“Dia (Zahrain) cakap saya jumpa tentera... kenapa beliau tidak beritahu tentera mana. Beliau kata saya suruh ahli Parlimen (pembangkang) tunggu dalam dewan untuk menumbangkan kerajaan BN, cakap seperti itu adalah cakap orang Umno,” katanya.

Jika sudah sama dengan orang UMNO, apa ditunggu lagi oleh Zahrain? Masuk sajalah UMNO!
Sebagai raksasa, Anwar tidak seharusnya boleh panas cuping telinga hingga meninggalkanDewan.

Jadi kalau ahli parlimen BN tumpang sekaki dengan berteriak "pengecut" dan "berani, tunggu", mendesak supaya Anwar tidak keluar Dewan, ia bukan sesuatu yang melampau.

Yang sebenarnya melampau ialah orang yang suka kelentong – termasuklah mengaitkan Yang diPertuan Agong dan ATM bagi memenuhi cita-citanya menjadi Perdana Menteri.

Nasib baiklah ada Yang Berhormat seperti Zahrain yang tidak bodoh dan dungu untuk mempercayai apa yang pernah dikatakan oleh Anwar.

Jika tidak akan berterusanlah Zahrain bermimpi untuk sama-sama dengan Anwar ke Putrajaya!

No comments:

Post a Comment