Tuesday, February 9, 2010

ZAMRY /BN MENANG 5-0

Bertenanglah....keputusan kehakiman sudah dibuat.

Biarkanlah pilihan raya akan datang menentukan segala-galanya.

Selepas Mahkamah Persekutuan pagi ini sebulat suara memutuskan bahawa Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir dari BN adalah menteri besar Perak yang sah semua pihak seharusnya menerima keputusan dengan penuh kesyukuran.

Presiden Mahkmah Rayuan, Tan Sri Alauddin Mohd Sheriff, mengetuai panel lima orang hakim yang mendengar kes tersebut.


Yang lainnya ialah Hakim Besar Malaya, Datuk Arifin Zakaria dan Hakim Datuk Zulkefli Ahmad Makinuddin, Datuk Mohd Ghazali Mohd Yusoff dan Datuk Abdull Hamid Embong dari Mahkamah Persekutuan.

Nizar diwakili oleh para peguam yang diketuai oleh peguam kanan Sulaiman Abdullah, manakala peguam kanan Cecil Abraham mewakili Dr Zambry.

Solat hajat sudahpun dibuat dan ketentuan Allah ialah berpihak kepada Dr Zambry dan Barisan Nasional (BN), jadi terima sahajalah keputusan berkenaan.

Pagi ini, seramai 23 penyokong Mohd. Nizar mengadakan solat hajat di dataran perkarangan Istana Kehakiman dan bagi pihak Dr Zamry ia dibuat beberapa hari lalu.

Memanglah perasaan tidak puas hati akan tetap ada tetapi saluran yang sah pun ada. Proses mahkamah sudah digunakan dan selepas ini, gunakanlah pula proses pilihan raya untuk menentukan politik Perak.

Mungkin selepas ini akaan ada lagi solat khusus yang akan dibuat oleh kerajaan Perak dan Dr Zamry khususnya menandakan syukur kerana keputusan mahkamah itu.
Malaysiakini melaporkan, Istana Keadilan di Putrajaya, menjadi tumpuan sejak jam 7 pagi tadi apabila orang ramai beratur untuk mendapatkan pas masuk ke dewan mahkamah. Begitu juga penyokong BN dan Pakatan.
Pada 5 November lalu, Mahkamah Persekutuan telah mendengar rayuan Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin dan hujah para peguamnya selama enam jam, tetapi telah menangguhkan keputusannya.

Sebelum itu, mahkamah telah menolak permohonan Nizar supaya panel penuh 11 orang hakim atau tambahan bilangan panel hakim, untuk mendengar kesnya itu.

BN mengambil alih pentadbiran negeri Perak apabila tiga ADUN Pakatan rakyat keluar parti dan menjadi wakil rakyat bebas yang menyokong BN.

Berikutan itu, Pakatan telah membawa perkara itu ke mahkamah.

Pada 11 Mei, Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Datuk Abdul Aziz Abdul Rahim telah memutuskan bahawa Nizar merupakan menteri besar Perak yang sah.

Zambry kemudiannya membuat rayuan dan panel tiga hakim Mahkamah Rayuan sebulat suara menolak keputusan Mahkamah Tinggi itu, dengan alasan hakim berkenaan telah gagal untuk mengambilkira keseluruhan bukti yang dikemukakan.

No comments:

Post a Comment