Thursday, January 14, 2010

WAN AHAMAD MENYOROK DI TERENGGANU?

(WAN AHMAD DALAM PENTADBIRAN & POLITIK TERENGGANU - Bahagian Keempat)

Wan Ahamad Wan Muda – Setiausaha Sulit Kanan kepada Menteri Besar tidak pergi mengikuti kursus tiga bulan di London?

Banyak suara mengatakan demikian dan anehnya ada seseorang yang berpangkat amat tinggi dalam pentadbiran kerajaan negeri turut menyatakan demikian.

Hairan sungguh dengan orang ini yang kebetulan perkhidmatannya tidaklah sehebat mana dan dianggap sering çuba menggagalkan program dan rancangan Menteri Besar.

Dengan menggunakan Wan Ahamad sebagai punca orang ini mencari apa sahaja celah untuk kondem Menteri Besar dengan mengaitkan Wan Ahamad puncanya.

Malah orang ini bukan sekadar memuji bekas Menteri Besar lalu tetapi dalam beberapa perkara tidak mematuhi arahan Menteri Besar.

Malah, dia konconya mengatakan Wan Ahamad sebenarnya bukan pergi belajar ke London tetapi sedang bermain ‘wayang kulit’di Terengganu.

Menurut mereka ini, Wan Ahamad sering berulang alik Kuala Terengganu – London – Kuala Terengganu untuk terus menjadi ‘tangan ghaib’kepada Menteri Besar.

Malah, menurut mereka ini, Wan Ahamad terus berkuasa dan ‘menggangu’urusan Menteri Besar dan menyukarkan banyak pihak.

Sedangkan hakikatnya, jawatan Setiausaha Sulit Kanan (SUSK) adalah juga pegawai kerajaan dan seorang Menteri Besar ‘tidak pandang’pun kepada seorang kakitangan kerajaan seperti beliau.

Jawatan SUSK adalah bertaraf N48 dan jika pun beliau dibayar gaji bertaraf JUSA, itu bukan kerana apa tetapi memang jawatan itu telah lama wujud di situ dan Wan Ahamad dianggap layak.

Tanyalah pandtadbiran sebelum ini kenapa mewujudkan kedudukan sedemikian. Salah Wan Ahamadkah kalau beliau dilantik pada pangkat sedemikian walaupun sarangnya N48.

Selain itu, dalam konteks politik dan pentadbiran, Setiausaha Politik dan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) lebih berkuasa.

Namun, balik-balik Wan Ahamad yang jadi mangsa.

Persoalannya apa?

Mungkin juga Wan Ahamad berjaya menyekat kumpulan ‘penyamun tarbus’daripada mendekati Ahamad Said dengan pelbagai projek kononnya untuk rakyat sesuai dengan dasar kerajaan “Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan’.

Kumpulan ‘penyamun tarbus’ini mahu ‘main langgar’sahaja dalam mendapatkan projek, malah sesetengahnya bijak memanipulasikan keadaan dan membuatkan Datuk Ahmad Said percaya.

Mereka datang dengan matlamat menggunakan ‘Wang Ehsan’ untuk projek-projek tertentu sedangkan banyak projek bertujuan membangunkan rakyat khususnya di kawasan yang masih ketinggalan.

Jadi apa tugas penasihat Menteri Besar seperti Wan Ahamad yang dikenali Menteri Besar sekian lama?

Pokok pangkalnya, Wan Ahamad ada latar pentadbiran dan undang-undang yang mampu memberikan sesuatu yang bersifat alternative kepada Menteri Besar.

Wan Ahamad dibantu oleh beberapa orang lain sama ada dari Pejabat Menteri Besar sendiri atau institusi lain.

Wan Ahamad tidak menyorok dan tidak pulang pun ke Terengganu.

Beliau dijangka pulang akhir Januari ini dan cakap-cakap mengatakan beliau tidak akan duduk di kerusi lamanya.

Itu cakap-cakap ketika ini!

Ke mana Wan Ahamad selepas ini?

Seperti tajuk entri saya sebelum ini bahawa ‘Wan Ahamad bukan pilihan MB’, Wan Ahmad mungkin kembali berkhidmat dengan Perkhidmatan Awam Terengganu (TCS).

Tidak perlu gusar di mana Wan Ahamad akan ditempatkan kerana sehari dua ini, kerajaan Terengganu dijangka akan mengumumkan rombakan pentadbiran yang akan menyaksikan beberapa kejutan.

Namun perlu diingat, sejauh mana pun Wan Ahamad akan ditempatkan, hubungan istimewa beliau dengan Ahamad Said bukan baru.

Dalam hubungan politik dan perniagaan hari ini, ikatan bukan diasaskan kepada ‘know how’ semata-mata tetapi juga KNOW WHO.

Kesimpulannya, walaupun Wan Ahamad mungkin tidak lagi menjadi SUSK, beliau tetap akan terus ‘akrab’dengan Ahmad Said!

Dengan kata lain, ‘penyamun tarbus’ berhati-hatilah.

(Ikuti Bahagian Kelima)

1 comment:

  1. Salam.Penyamun tarbus wujud dimana-mana. Syabas Wan Ahmad . Jaga dan kawal molek Dato MB. Ramai yang akan gembira dan bersorak jika ada sesuatu yang tersalah urus dalam mentadbir bumi bertuah ini.

    ReplyDelete