Wednesday, November 4, 2009

PERTUKARAN PEGAWAI TINGGI JKR – MELINDUNGI ATAU HUKUMAN?

Jabatan Kerja Raya Terengganu (JKR) banyak diperkatakan selepas beberapa kejadian keruntuhan bumbung stadium, kebocoran pusat akuatik, penutupan stadium tertutup dan masalah atap di Lapangan Terbang Sultan Mahmud.

JKR Terengganu dikatakan terbabit daam pembinaan projek berkenaan, dari kelulusan hinggalah kepada pengawasan.

Malah JKR Terengganu turut dikritik oleh Menteri Besar Terengganu, Datuk Ahmad Said kerana isu-isu berkaitan perkara di atas, khususnya dalam masalah pengawasan kepada projek-projek meda yang dibina ketika Datuk Seri Idris Jusoh menjadi Menteri Besar.

JKR juga dikatakan mahu mengeluarkan laporan siasatan mengenai punca keruntuhan bumbung Stadium Sultan Mizan dan pusat akuatik melalui janji Menteri Kerjaraya, Datuk Shaziman Mansor tetapi sehingga kini belum ada pengumumannya.


Amat menarik apabila www.teganuku.blogspot.com melalui entrinya hari ini memetik sumber mengatakan JKR Terengganu mengalami pertukaran besar-besaran.

Tidak diketahui sama ada pertukaran itu proses biasa atau sebagai ‘hukuman’ kepada pegawai atasan JKR Terengganu akibat kejadian yang disebutkan di atas.

Pertanyaan ialah apakah pertukaran itu sebagai kesan siasatan dalaman atau bimbang menjadi sasaran Suruhanjaya Penyiasatan Rasuah Malaysia (SPRM) seterusnya.

Pelik juga kali ini Ibu Pejabat JKR di Kuala Lumpur membuat pertukaran drastic kerana sebelum ini ada berita mengatakan ada pegawai rendah ‘boleh menolak pertukaran’ kerana campurtangan ‘orang besar’ Terengganu.

Beberapa pegawai rendah itu dikatakan enggan kerana mengecapi ‘kehidupan mewah’ di Terengganu hasil pembabitan dalam projek-projek mega di negeri berkenaan.

Saya mendapat tahu ada pegawai tinggi JKR Terengganu turut ditukarkan ke Ibu Pejabat akibat surat laying daripada kakitangan di jabatan itu sendiri yang berkaitan isu peribadi – tidak ada kena mengena dengan kes siasatan rasuah atau penyelewengan.

Apa pun, dengan JKR negeri kini tidak ‘dimonopoli oleh rakyat Terengganu dan Kelantan’, kita berharap ia akan berfungsi sebaik-baiknya.

Bagaimanapun, pertukaran itu jangan dijadikan ‘usaha melindungi’ atau sekadar hukuman kepada mana-mana kakitangan jika mereka terbabit dengan sebarang penyelewengan sebelum ini.

Hasil siasatan hendaklah diumumkan dan SPRM juga perlu tampil mengumumkan siasatannya terhadap beberapa individu yang dikaitkan dengan projek mega yang menghadapi masalah.
Untuk lebih lanjut, baca entri daripada www.teganuku.blogspot.com yang dipaparkan ini:
Pertukaran besar-besaran kakitangan JKR Terengganu?

Oleh teganuku on Wednesday, November 4, 2009

(Ekslusif)

Hampir 80 peratus kakitangan Jabatan Kerja Raya (JKR) Terengganu ditukarkan ke luar negeri Terengganu sebagai proses penyusunan semula jabatan itu.

Pertukaran itu dikatakan proses pertukaran biasa walaupun ada yang mengaitkannya dengan beberapa kejadian keruntuhan dan kebocoran bangunan utama di negeri berkenaan sepanjang tahun ini.

Pertukaran dikatakan membabitkan kakitangan pengurusan, termasuk peringkat tinggi yang bekerja lebih 10 tahun di negeri berkenaan.

Menurut sumber, pertukaran yang berkuatkuasa sejak bulan lalu turut membabitkan Timbalan Pengarah Negeri yang kini ditempatkan di Ibu Pejabat JKR Kuala Lumpur.

Sumber itu menambah, JKR Terengganu sebelum ini digambarkan sebagai tempat ‘berhimpunannya kakitangan jabatan berkenaan dari Terengganu dan Kelantan’.

Jawatan Pengarah dan Timbalannya di JKR Terengganu kini belum diisi dan proses melakukannya dikatakan sedang dilaksanakan.

JKR Terengganu menjadi perhatian umum apabila dikaitkan dengan projek-projek mega Terengganu yang mengalamai keruntuhan dan kebocoran.

Ini termasuklah keruntuhan bumbung Stadium Sultan Mizan, kebocoran pusat akuatik Majlis Bandaraya KT (MBKT), stadium tertutup yang ditutup beberapa waktu, serta beberapa yang lain.

JKR dikatakan mengawasi beberapa projek besar di Terengganu dan pengurusan tingginya ‘dipersalahkan’ dalam beberapa kes berkenaan.

Bagaimanapun, bagi Pusat Akuatik, difahamkan ia adalah rundingan terus dan Pejabat Kewangan Negeri bertanggungjawab terhadapnya. JKR Terengganu hanya membuat pembayaran untuk projek berkenaan.

No comments:

Post a Comment