Monday, November 23, 2009

KEMELUT POLITIK KELANTAN SEMAKIN PARAH…

Kenapa saya katakan demikian?

Ini kerana Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat membela dan mahu kekalkan Timbalan Pesuruhjaya II Pas Kelantan, Datuk Husam Musa.

Mengenai Husam, ini pandangan Nik Aziz: “Husam merupakan seorang pemimpin yang pintar, berpandangan jauh dan banyak membantu rakyat di negeri ini bahkan mampu mengubah landskap politik nasional.”

Begitulah tingginya kedudukan Husam pada mata Nik Aziz.

Menteri Besar itu berkata, selama ini beliau tidak menyebut mengenai kebaikan Husam kerana bimbang Exco lain akan berkecil hati. “Saya selama ini tidak sebut kerana takut kecil hati Exco lain sebab mereka ada portfolio masing-masing, tetapi portfolio Husam iaitu Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan negeri banyak memberi manfaat kepada Kelantan. Banyak fikiran dia selamatkan politik Malaysia,” katanya.

Persoalannya apakah Nik Aziz akan bertindak terhadap menantunya?
Selain itu Husam mendesak agar menantu Nik Aziz dikenakan tindakan bersama dengan dua Exco lain.

Apakah tuntutan Husam akan dipatuhi Nik Aziz? Jika patuh atau tidak patuh, politik Kelantan pastinya akan berdepan dengan masalah.

Dengan puji-pujian terhadap Husam, apakah Exco lain tidak kecil hati?

Berikutan itu, Menteri Besar Kelantan itu tidak akan menerima peletakan jawatan Husam sekiranya Exco kanan kerajaan negeri itu benar-benar berhasrat mahu berbuat demikian.

Jadi, Bohongkah Mingguan Malaysia?

Nik Aziz menafikan dakwaan bahawa bekas Naib Presiden Pas itu pernah menyuarakan hasratnya untuk melepaskan jawatan dalam parti atau kerajaan negeri. Menurut Nik Aziz, cerita mengenai hasrat Husam untuk meletakkan jawatan tidak berlaku langsung dan saya pun tidak beri kalau dia hendak letak jawatan kerana Kelantan dapat banyak manfaat daripadanya.

“Husam ini Allah buat bukan untuk Kelantan sahaja tetapi untuk rakyat Malaysia, dia budak yang cerdik, pengalaman banyak dan pemikiran jauh ke depan. Rakyat Kelantan banyak menerima buah fikiran yang baik dari Husam seperti ambil balik tanah Felcra yang banyak, wujudkan sistem kifalah yang memberi banyak manfaat kepada rakyat dan orang kurang upaya (OKU),” katanya pada sidang akhbar di pejabatnya semalam.

Namun, di sebalik pujian dan sanjungan, menurut New Straits Times, hari ini (23 November 2009), Husam juga memberi kata dua kepada Nik Aziz.

Apa katanya? “…he would only stay on if the Kelantan Menteri Besar Incorporated (PMBK) chief executive officer, Ariffahmi Abdul Rahman, and two state executive councillors relinquished their posts.”

Selain ketua pegawai operasi Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMbk), Abdul Ariffahmi Rahman.

Ariffahmi, menantu Nik Aziz itu, siapakah dua Exco yang dianggap oleh Husam sebagai penentang atau yang melakukan konspirasi terhadapnya?

Kata NST lagi: "And since Nik Aziz had asked him to stay on, Husam demanded that Ariffahmi and the two executive council members step down, or he would have to go," the source said without naming the two executive councillors.

Husam semalam menyifatkan laporan muka depan Mingguan Malaysia semalam mengenai khabar angin yang beliau berhasrat meletakkan jawatan dalam parti dan kerajaan sebagai satu 'gurauan' media. Malah Husam berkata, tidak ada apa yang perlu beliau nafikan mengenai laporan tersebut kerana isu itu langsung tidak berbangkit.

"Bagaimana saya nak nafi atau nak sangkal, sedangkan ia tidak wujud. Kalau benda (isu) itu ada bolehlah saya nafi, ini tak ada... jadi tak boleh nak nafilah," katanya kepada mStar Online.

Mingguan Malaysia semalam dalam laporan muka depannya menyebut, Husam mahu melepaskan semua jawatannya dalam parti dan kerajaan negeri tetapi keputusannya tidak dipersetujui oleh Mursyidul Am PAS,yang juga Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat. Menurut laporan itu lagi, Nik Aziz sebaliknya dikatakan memberi cuti selama lima hari kepada Husam untuk berehat dan menenangkan fikiran.

Apakah Mingguan Malaysia akan berdepan dengan saman Husam? Apabila ditanya sama ada beliau akan mengambil tindakan undang-undang terhadap pihak akhbar berkenaan kerana menyiarkan laporan seumpama itu, Ahli Jawatankuasa PAS Pusat itu berkata: "Tengoklah nanti macam mana, hari ini hari Ahad, saya nak berehat... keluar makan-makan dulu."

Sumber akhbar berkenaan juga menyebut dalam tempoh cuti tersebut, Husam akan menjalani pembedahan tulang belakang yang ditangguhkan sejak dua bulan lalu. Mengulas mengenai perkara itu, Husam berkata: "Cuti? Cuti apa pula? Saya tak tahu apa-apa pun, nampaknya sumber akhbar berkenaan lebih tahu daripada saya. Mengapa pula nak bedah tulang belakang saya? Bukannya ada bengkok... Alhamdulillah saya sihat saja."

Jelas Timbalan Pesuruhjaya II PAS Kelantan itu lagi, sehingga kini beliau tidak dimaklumkan mengenai arahan cuti oleh Nik Abdul Aziz seperti yang dilaporkan itu.

"Saya tak tahu, hari ini kalau tak silap Tok Guru (Nik Abdul Aziz) ada majlis, kamu pergi tanya beliau sendiri... kalau tak dapat, pergi tanya pihak akhbar berkenaan. Buat masa ini saya tak bercuti, saya akan bertugas macam biasa, saya sihat," katanya.

Isu mengenai hasrat Husam untuk meletakkan jawatan itu dikaitkan dengan pergolakan yang berlaku di PMBK yang menyaksikan pemecatan pegawai perhubungan korporatnya, Syed Azidi yang lebih dikenali sebagai bloger kickdefella selepas berlaku dakwaan dan tuduh menuduh berhubung penyalahgunaan kuasa menantu Nik Aziz yang juga Arifffahmi.

Dakwaan itu telah mendorong Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) membuka kertas siasatan ke atas PMBK. Dan Husam dikatakan tidak berpuashati dengan pemecatan Syed Azidi.

2 comments:

 1. Salam.

  Kenapa akhbar arus perdana lebih suka mendapatkan maklumat dari sumber yang tak bernama? Tanpa tahu kebenarannya lalu disiarkan. Lebih baik tanya sendiri tuan punya badan. Akibat media yang suka putar belit macam ni lah ramai pemimpin Pakatan yang berdiam diri termasuk Tok Guru sendiri.

  Ulasan dibuat dari akhbar2 yang sudah diketahui sedia maklum tidak adilnya. Mingguan Malaysia, Utusan Malaysia, NST, TV3 dan lebih2 lagi RTM. Jika berita2 palsu ini muncul dalam ruangan blog ataupun web persendirian, demi ALLAH saya tak terkilan. Ini keluar dalam akhbar yang dijadikan rujukan pakcik2 dikedai kopi, sekolah2, universiti termasuk bahan bacaan ketika berada di bilik termenung.

  Terima kasih dan maaf

  ReplyDelete
 2. Tuan,
  Apapun Nik Aziz sekarang jelas sedang menerima dan seterusnya menanggung musibah ciptaannya sendiri. Allah sedang menunjukkan betapa seorang yang memakai topeng ulamak untuk kepentingan politik sedang ditelanjangkan keperibadian sebenarnya. Betapa hinanya seorang yang bergelar Tok Guru dan mengetuai sebuah negeri sebagai MB mengaku menerima rasuah secara terang dan terbuka . Seterusnya mengamalkan pula kronisme .
  Apa yang selama ini dicemuh dan dinista terhadap UMNO kini Tok Guru sendiri yang buat . Apa dah jadi ni Tok Guru ?
  Balasan penghinaan terhadap Tok Guru Pas ini atas dunia lagi Allah dah tunjuk .Dari satu episod ke satu episod yang lain. Kita akan terus ditunjukkan Allah dari masa ke semasa bagaimana seorang yang bertopengkan agama seperti Nik Aziz ini menerima balasan dari Allah.

  ReplyDelete