Sunday, June 21, 2009

NAJIB JANGAN HILANG FOKUS

(Sembang Ahad)
Bagi saya, baik lupakan sahaja konsep kerajaan perpaduan.

Jangan menjadi hipokrit – kerajaan perpaduan asal ialah kerjasama UMNO dan PAS tidak membabitkan parti lain sama ada dalam Barisan Nasional (BN) atau pembangkang.

Jika tidak masakan pemimpin MCA seperti Timbalan Presiden MCA, Chua Soi Lek di Pasir Putih, Kelantan kelmarin bernai mengatakan: "Demi kepentingan rakyat, maka MCA juga boleh duduk bincang dengan DAP."

Apa maknanya ini? Bukankah ia juga konsep kerajaan perpaduan tetapi antara Cina dengan Cina.

Oleh itu, Soi Lek percaya UMNO tidak mungkin membentuk satu kerajaan bersama PAS dan membiarkan parti kaum Cina menjadi pembangkang.

Yang jelas, kerana mahu menjaga hati pakatan pembangkang, pemimpin PAS terutamanya Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan sewaktu dengannya - konsep PAS mengenai kerajaan perpaduan asal sudah lari daripada matlamatnya.

Kalau konsep kerajaan perpaduan mahu dirojakkan, baik tidak usah adakan kerajaan perpaduan kerana konsep Barisan Nasional (BN) dan 1Malaysia sudahpun ada dan lengkap.
Ia lebih baik daripada ‘kawin campur’ melalui pakatan pembangkang.

Agak mengejutkan juga semalam apabila PAS tidak berminat sama sekali untuk mengadakan perbincangan dengan Umno termasuk berkaitan dengan idea pembentukan kerajaan perpaduan.
Ini disuarakan senditi oleh Setiausaha Agungnya, Datuk Mustafa Ali.

Yang pasti, kenyataan terbaru ini dikeluarkan tiga hari selepas Mustafa mengumumkan bahawa PAS bersedia untuk mengadakan perbincangan dengan Umno-BN jika ia disertai bersama dua komponen Pakatan Rakyat iaitu DAP dan Parti Keadilan Rakyat.

Sedangkan sebelum ini, apa yang difahamkan ialah perbincangan hanya membabitkan UMNO-PAS yang menjadikan banyak pihak dalam PAS, khususnya Mursyidul Am Pas, Datuk Seri Nik Aziz Nik Mat yang serik dengan kerajaan campuran menentang bulat-bulat.

Malah, sebelum ini Presiden UMNO yang juga Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak begitu yakin terhadap keikhlasan PAS berhubung cadangan kerajaan perpaduan seperti mana yang dicetuskan oleh Presiden parti itu, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, baru-baru ini.

Justeru, Perdana Menteri tetap dengan pendiriannya untuk mengamalkan sikap terbuka dan pada masa sama, bersedia mendengar serta mempertimbangkan apa jua cadangan yang akan dikemukakan oleh Pas.

Pada 16 Jun lalu, Najib berkata, pihaknya tidak pernah menolak segala bentuk kerjasama yang akhirnya boleh memberi kebaikan kepada rakyat dan negara.

Beliau mengucapkan terima kasih kepada Abdul Hadi kerana mengemukakan konsep itu, Najib berkata, beliau bagaimanapun belum mempunyai kefahaman yang jelas mengenainya.

Timbalan Presiden Pas, Nasharudin Mat Isa sebagai reaksi kepada kenyataan itu berkata PAS menerima dengan hati terbuka keyakinan Perdana Menteri mengenai keikhlasan parti itu berhubung cadangan penubuhan kerajaan perpaduan.

Akibatnya, Nasharudddin diminta oleh Nik Aziz supaya tinggalkan PAS dan masuk UMNO selain kata-kata pedih lain.

Persoalannya apa konsep kerajaan perpaduan terbaru?

Apakah ia UMNO + BN + PAS+ pakatan pembangkang? Kalau begini, sampai kiamat pun sukar untuk dibentuk kerana sebab-sebab yang rakyat sendiri sudah tahu.

Malah, semalam Nik Aziz mendakwa konsep pakatan pembangkang jauh lebih baik daripada kerajaan pimpinan UMNO dan dan kerana itu PAS tidak perlu mengadakan sebarang kerjasama dengan mana-mana pihak lain.

Menteri Besar Kelantan itu berkata, pendiriannya tetap menolak konsep kerajaan perpaduan dengan Umno-Barisan Nasional (BN) yang hangat diperkatakan kalangan pemimpin tertinggi kedua-dua parti itu kebelakangan ini.

"Kerajaan pakatan jauh lebih baik daripada kerajaan perpaduan... nak buka lembaran baru kerana apa, yang lama tutup kenapa. Ya... tetap (menentang kerajaan perpaduan)... kami dah kenal Umno," katanya di Alor Setar.

Jelas dan nyata kini PAS semakin menjauhkan dirinya dari UMNO.

Tidak diketahui sejauh mana UMNO masih mahu mendekati PAS. Yang pasti, PAS lebih selesa dengan sekutunya DAP dan PKR.

Benar juga kata bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa cadangan rundingan kerajaan perpaduan antara UMNO dan PAS bukan keputusan yang bijak kerana ia boleh memberi pelbagai kesan buruk kepada Barisan Nasional (BN).

Bekas Perdana Menteri itu berkata, beliau sendiri tidak pasti sama ada ahli UMNO bersetuju dengan cadangan kerajaan perpaduan.

Hendaknya Najib memberikan arahan supaya jangan membuat kenyataan-kenyataan mengelirukan ahli UMNO dan rakyat seluruhnya.

Selain itu saya (siapalah saya) ingin mengingatkan Najib, teruskan dengan agenda 1Malaysia itu kerana ia perjuangan yang berpandangan jauh dan mula diterima rakyat. Rakyat Didahulukan, Pencapaian diUtamakan cukup memberangsangkan daripada pakatan pembangkang yang bercelaru.

BN sudah mempunyai rekod pencapaiannya tetapi kerajaan perpaduan pembangkang berkecamuk di mana sahaja – Selangor, Kedah, Pulau Pinang dan sebelum ini di Perak.

Di Kelantan tanda-tanda menunjukkan ia juga akan berkecamuk sesama sendiri kerana ada puak yang tidak mahu Melayu dan Melayu bersatu selain membenci orang Islam sesama Islam berbaik-baik.

Bagi mereka asal jangan UMNO, yang lain tidak apa kerana UMNO itu kafir dan diharamkan masuk syurga.

Apakah UMNO atau BN yang begitu murni perjuangannya mahu mendekati orang yang bersikap seperti ini?

Adalah baik Najib meneruskan agenda BN dengan memperkukuhkan UMNO dan jika ada yang sudi dari PAS untuk berbaik-baik, terimalah mereka dengan apa cara sekali pun tetapi lupakan kerajaan perpaduan jika ia akan mendatang lebih banyak masalah daripada penyelesaian.

Fikirkanlah Datuk Seri Mohd Najib Razak!

1 comment:

  1. Perkuatkan umno..jangan asyik dengan kerajaan sahaja..ahli umno bukan semuanya kakitangan..opss..penjawat awam yang bersama dengan umno..pengkhianat kerajaan ini perlu dikenal pasti dan cara terbaik ialah kembali kepada jentera parti setelah Pak lah mengabaikannya..sokongan ahli hanya akan kembali apabila mereka diberi ruang dan tanggungjawab..sekiranya lambat sedar maka tunggulah PRU 13 yang mungkin tidak dapat menyelamatkan umno lagi..Sedarlah bahawa selama ini ahli-ahli parti terbiar seperti anak ayam kehilangan Ibu..

    ReplyDelete