Saturday, May 23, 2009

PENANTI – MEDAN MENDEDAHKAN PERILAKU PKR/ANWAR?

Pilihan raya kecil di pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri Penanti akan menjadi medan untuk menyerang dan mendedahkan perilaku PKR dan Datuk Seri Anwar Ibrahim?
Belum apa-apa sudah ada cubaan merasuah calon bebas oleh PKR. Itu satu dakwaan, jika tidak benar nafikanlah.

Jangan pula main saman-saman. Ni cerita sedap ni.

Calon bebas Aminah Abdullah berkata beliau akan mendedahkan bukti bahawa Parti Keadilan Rakyat (PKR) cuba menawarkan ganjaran kepadanya supaya menarik diri daripada bertanding pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Penanti, 31 Mei ini.

DUN PENANTI


Jumlah pusat mengundi: 9 buah dengan 32 saluran

Jumlah petugas: 242 orang
Jumlah pemilih berdaftar: 15,384 orang (15,360 pemilih biasa dan 24 pemilih pos)
Pecahan pengundi mengikut kaum: Melayu (72.68%), Cina (24.22%), India (2.39%) dan lain-lain (0.71%)

Aminah, 57, tidak menolak kemungkinan akan membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung perkara itu.

Beliau yang merupakan bekas Ketua Wanita Parti Keadilan Nasional (KeAdilan) Pulau Pinang turut menafikan beliau ditaja oleh Umno untuk bertanding.

“Saya akan bongkar dengan memberi bukti yang PKR ada menawarkan rasuah terhadap saya selepas saya mengumumkan untuk bertanding pada pilihan raya ini,” katanya selepas proses penamaan calon di Pusat Penamaan Calon di Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) hari ini.
Aminah yang akan menggunakan simbol kunci pada pilihan raya kecil ini berkata baginya simbol itu adalah sesuatu yang simbolik kerana ia melambangkan kunci kepada pendedahan kepincangan pakatan pembangkang.

Selain Aminah tiga calon lain ialah calon PKR, Timbalan Pengerusi Perhubungan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Pulau Pinang, Mansor Othman, 56; Nai Khan Ari,41 (simbol Wau) dan Kamarul Ramizu Idris(bekas calon bebas yang bertanding di Bukit Gantang), 42 (Payung).

Semua calon kini boleh berkempen sehingga jam 12 tengah malam, 30 Mei nanti.
Di pihak Barisan Nasional (BN), Pengerusi BN, Datuk Seri Najib Razak sudah menegaskan BN tiada kaitan dengan pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Penanti di Pulau Pinang pada 31 Mei ini.

Selain itu, BN tidak akan menghantar sesiapa berkempen pada pilihan raya berkenaan.

Jelas Penanti adalah ujian sebenar untuk PKR. Sebarang kekurangan – kalah atau menurun undi untuk parti itu – akan memberikan kedudukan sebenar pengaruh PKR di Pulau Pinang.
Lebih penting Dewan Undangan Negeri (DUN) berkenaan adalah dalam Parlimen Permatang Pauh yang diwakili Ketua Pembangkang yang juga Penasihat PKR sendiri.

Pilihan raya kecil itu diadakan berikutan penyandangnya, Mohammad Fairus Khairuddin dari PKR meletakkan jawatan sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Penanti 16 April lalu.
Pada pilihan raya umum Mac 2008, Mohamad Fairus memenangi kerusi tersebut dengan 7,346 undi menewaskan calon BN, Datuk Abdul Jalil Abdul Majid dengan majoriti 2,219 undi.

Daftar Pemilih yang akan digunakan SPR pada pilihan raya ini ialah Daftar Pemilih Induk (DPI) tahun lepas yang dikemas kini sehingga 16 April lalu, yang mengandungi 15,384 pemilih berdaftar yang terdiri daripada 15,360 pemilih biasa dan 24 pemilih pos.

Daripada jumlah itu, 72.68 peratus adalah pengundi Melayu, 24.22 peratus Cina, 2.39 peratus India dan 0.71 peratus lain-lain kaum.

Kehangatan dan kemeriahan pilihan raya kecil kali ini kurang dirasakan memandangkan Barisan Nasional (BN) pada Isnin lepas mengumumkan tidak bertanding bagi merebut kerusi berkenaan.

Proses penamaan calon pilihan raya kecil kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Penanti di Pulau Pinang bermula pukul 9 pagi tadi dalam suasana "tidak semeriah" berbanding lima pilihan raya kecil sebelum ini.

Sesi penamaan calon dibuka tepat pukul 9 pagi dan berlangsung selama sejam dan diikuti sesi bantahan, juga selama sejam.

Hasil pilihan raya kecil ini kelak akan menjelaskan dengan tepat kenapa PKR masih popular atau berkurangan, selain isu-isu yang akan ditimbulkan ialah sekitar perkhidmatan PKR di Penanti dan Permatang Pauh amnya.

Rakyat akan dapat menilai apabila tiada Barisan Nasional (BN) tidak bertanding, isu-isu akan lebih melingkungi PKR dan performancenya sejauh ini.

Tekanan sebenar adalah kepada Anwar yang selama ini begitu ‘bergaya’ memburukkan BN dan UMNO tetapi kali ini beliau ‘dengan penuh gaya perlu mempertahankan PKR’ yang terbukti semakin tertekan.

Dengan kesungguhan Aminah untuk ‘mendedahkan’ apa juga keburukan dan ‘warna sebenar’ PKR. Anwar akan berdepan dengan seribu satu cabaran untuk digalasnya.

Apakah PAS berusaha melindungi dan mempertahankan rakannya kalaupun didedahkan pelbagai kegiatan rasuah dan salah laku dilakukan oleh pemimpin PKR?

Apakah Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa akan sekali lagi ke Permatang Pauh untuk berkempen di Penanti?

Apakah beliau ke sana untuk ‘bertahan’ atau ‘menyerang’?

2 comments:

  1. Patutnya kos pilihanraya ini dibilkan kepada orang yang meletak jawatan tu?

    ReplyDelete
  2. apa plak, siap wat promosi kat dalam blog Parti Pembohong Rakyat (PKR) minta derma sebab gatai nak bertanding selepas si fairuz letak jawatan. dah kering idea nak serang sapa, yang tak bertanding pun dia serang. kemut idea kot.

    anakmuda

    http://ohpolitik.blogspot.com

    ReplyDelete