Wednesday, February 25, 2009

PEMUDA UMNO CELAKA

Mana maruah dan keberanian Pemuda UMNO?

Mana pemimpin yang menghunus keris dan melaungkan “Hidup Melayu”?

Pengerusi DAP, Karpal Singh sudah melaungkan “Pemuda Umno ini celaka” dan apa pemimpin Pemuda UMNO mahu melakukan terhadapnya?

Menggelarkan dirinya Raja, “Singh is King”, Karpal kini berani merendahkan Pemuda UMNO ke darjat paling jijik pernah dibuat oleh seseorang pemimpin pembangkang.

Dua calon Ketua Pemuda UMNO – Khairy Jamaluddin dan Datuk Mukhriz Mahathir adalah dua anggota Dewan Rakyat di mana Karpal mengeluarkan kata-katanya.

Ketua Pemuda UMNO yang akan melepaskan jawatannya – Datuk Seri Hishamuddin Hussein juga Ahli Parlimen.

Sementara calon Naib Ketua – Datuk Razali Ibrahim juga adalah Ahli Parlimen. Setiausaha Kerja Pemuda UMNO juga anggota Dewan Rakyat.

Walaupun Karpal tarik balik itu setelah dipaksa.

Di mana pemimpin Pemuda ini mahu letak muka? Tidak malu?

Saya mahu lihat apa dibuat oleh Pemuda UMNO. Mungkinkah akan ada perhimpunan seperti pada 1988 di Stadium TPCA?

Hari ini di Dewan Rakyat, Pengerusi DAP Karpal Singh terpaksa menarik balik perkataan “celaka” yang ditujukan kepada Pemuda Umno semasa perbahasan di Dewan Rakyat setelah diarah oleh Timbalan Speaker Datuk Wan Junaidi Tuanku Jaafar.

Ketika membahaskan usul menjunjung kasih bagi titah ucapan Yang di-Pertuan Agong hari ini, wakil rakyat Bukit Gelugor itu pada mulanya menyentuh mengenai 100 laporan polis yang dibuat terhadapnya selepas beliau membuat kenyataan mahu menyaman Sultan Perak Sultan Azlan Shah berhubung krisis politik di Perak.

“Barangkali ini jadi satu rekod dalam dunia,” katanya.

Selain laporan polis terhadapnya itu, Karpal juga menerima ugutan apabila dua butir peluru ditemui dalam satu sampul surat di kediamannya di Pulau Pinang baru-baru ini.

“Dua peluru Tuan Speaker. Dalam Seksyen 57 Akta Keselamatan Dalam Negeri, jika seseorang memiliki satu peluru dan didapati bersalah hukumannya mandatori maut. Saya mahu tahu di mana celaka Pemuda Umno ini mendapat dua peluru ini.”

Kata-kata Karpal itu menyebabkan Dr Mohd Puad Zarkashi (BN-Batu Pahat) dan Datuk Abdul Rahman Dahlan (BN-Kota Belud) segera bangun meminta supaya beliau menarik balik kenyataan itu dan menyatakan Karpal tidak boleh menyatakan sedemikian tanpa bukti.

“Pemuda Umno ini celaka. Jangan ganggu saya,” katanya meneruskan perbahasan sebelum keadaan menjadi riuh rendah, mendorong Wan Junaidi menegur Karpal agar tidak menggunakan perkataan itu lagi.

“Bukit Gelugor boleh teruskan ucapan tapi jangan cakap celaka. Ini sepatutnya tidak dipakai YB,” kata Wan Junaidi.

Karpal sekali lagi berkata beliau tidak mahu diganggu dan mengulangi kenyataan yang sama terhadap Pemuda Umno tetapi kemudiannya menarik balik perkataan itu selepas diarah oleh Wan Junaidi.

“Kalau Speaker tak suka saya boleh tarik balik, tak ada masalah. Sudah tarik balik. Saya beri amaran kepada Pemuda Umno jangan main-main dengan saya. Singh Is King,” kata Karpal mungkin merujuk kepada judul sebuah filem Hindi.

4 comments:

 1. Memang celaka la si Singh parkinson ni... mereka-mereka yang celaka dalam politik tanah air ialah.
  Pengerusi : BABI Barua Anwar Bin Ibrahim @ DSAI
  Naib pengerusi : Karpal sing @ parkinson
  Setiausaha : Lim kit siang@ cemeng
  Naib Su :Guan eng (auw)
  Bendahari : Gobind sing paria
  ketua Kanan Biro : Khalid samad @ belit
  Ketua biro Pas : Zulkifli (kuala selangor)
  Ketua biro lucah : zuraidah (ampang)
  Ketua biro bahlul : Ap Sungai petani
  Ketua biro meracau : nik aziz
  Ketua halalan toyiba : haji hadi
  Ketua muslimah : ap kg gajah
  Ketua erdogan : Kusam masam (husam musa)
  Ketua media senget sebelah : MSO
  Ketua porak peranda @perompak : KJ (menantu PM)

  ReplyDelete
 2. Sebagai seorang peguam tidak sepatutnya mengeluarkan kenyataan celaka dan dan menuduh tanpa bukti.Masalah yang dalam Pemuda Umno ialah tiada pemimpin yang berani dan tidak ada karisma.Tidak berani menyahut cabaran dari pembakang dlm apa-ap debat.Sepatutnya Ketua Pemuda memyahut saja apa-apa cabaran dari pembakang dan berhujah mengikut fakta dan jangan bertindak mengikut emosi.Sayangnya kita tidak nampak pemimpin pemuda yang mempuyai karisma yang bijak berhujah seperti Rahim Thamby chik,Ahmad zahid hamidi dan Anwar ibrahim

  ReplyDelete
 3. KP UMNO sekarang ni pon,,, pon,,,pon ,,, auw!!!

  ReplyDelete
 4. Sudah sampai masanya Pemuda UMNO membuang skirt & suara auuwww...aauuwww

  ReplyDelete