Sunday, April 24, 2016

WALAUPUN DEMI ISLAM, PAS, UMNO TIDAK AKAN PERNAH BERSATU...


“Itu cadangan daripada orang luar. Memanglah ia perlu dari segi perpaduan umat Islam tetapi atas dasar Islam, dari segi akidah Islam, keadaan itu berlaku apabila ada persamaan dari segi dasar parti."
 - Timbalan Ketua Dewan Ulama PAS Terengganu, Dr Abu Bakar Abdullah

Sebelum ini Setiausaha Agung PAS, Datuk Takiyuddin Hassan berkata parti itu sedia untuk melupakan dan memaafkan kesalahan yang pernah dilakukan UMNO terhadap parti itu sebelum ini. 

Beliau berkata pada 20 Disember lalu, itu antara ciri-ciri yang ada dalam perjuangan PAS.

Namun kini lain pula nadanya selepas pendakwah Islam antarabangsa Dr Zakir Naik mencadangkan sesuatu yang positif dalam perpaduan UMNO-PAS.

Takiyuddin menegaskan PAS sama sekali tidak akan menyertai Barisan Nasional (BN) kerana memegang teguh keputusan yang dibuat oleh Majlis Syura Ulama PAS yang bersidang pada 2 Januari lepas.

Namun, katanya, PAS sentiasa berpegang kepada dasar Islam yang mana salah satunya adalah bekerjasama dan tolong menolong dalam perkara kebaikan dan ketaqwaan.

Ini bermakna PAS sentiasa tegas dan konsisten serta mengambil pendekatan meneruskan agenda kerjasama dengan mana-mana pihak dalam perkara kebaikan dan ketaqwaan demi memperkukuhkan Islam dan perjuangan.

“Menyertai dan bekerjasama dengan badan-badan, persatuan-persatuan atau pertubuhan-pertubuhan yang tidak berlawanan tujuannya dengan PAS bila mana dan selama ianya mustahak dan sesuai serta tidak bercanggah dengan undang-undang negara,” katanya.

Selain kenyataan Takiyuddin yang serlahkan sikap PAS, kenyataan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang semalam tidak membawa apa-apa faedah dan yang bersifat positif dalam kerjasama UMNO-PAS.

Hadi menyifatkan pandangan Dr Zakir sebagai pengamatan secara ilmu dan prihatin terhadap umat, namun walaupun mengatakan wajib dihormati Hadi tetap bermain perkataaan,

“Beliau bukan sahaja memahami perbandingan agama-agama dengan Islam, bahkan beliau memahami perbandingan Islam dengan Ideologi. Oleh kerana itu beliau mencadangkan kerjasama PAS dan UMNO berpandukan al-Quran dan as-Sunnah.

“PAS sudah lama meletakkan al-Quran, as-Sunnah bersama Ijmak Ulamak dan Qias yang nyata menjadi rujukan tertinggi dalam Undang-Undang Tubuh (Perlembagaan) PAS (Fasal 5). Bagi merealisasikannya secara kenyataan PAS mewujudkan Majlis Syura Ulamak yang bukan hanya mengiyakan semua keputusan PAS Pusat, bahkan boleh membatalkannya sekiranya menyanggah hukum tertinggi,” katanya menerusi kenyataan.

Pendakwah terkenal, Dr Zakir Naik berkata, sekiranya parti-parti itu berpakat, ia akan menjadikan Islam itu indah di mata rakyat beragama Islam.

Kerajaan campuran UMNO dan PAS akan memberi banyak kebaikan kepada Malaysia dalam memacu negara ke hadapan serta mengukuhkan Islam, katanya.

Beliau bukannya mencadangkan dua parti politik Islam utama negara itu bergabung, tetapi adalah lebih baik jika kedua-dua parti politik berkenaan membentuk kerajaan campuran.
    
"Saya bukan hendak memberitahu kedua-dua parti (UMNO dan PAS) perlu menjadi sebuah parti, tetapi jika mereka boleh berbuat demikian, Alhamdulillah...(jika tidak), mereka boleh mengekalkan parti dan identiti masing-masing.

"Namun, jika mempunyai kerajaan campuran, ia akan menjadi gabungan untuk orang Islam," katanya pada sidang media selePAS menjadi tetamu dalam rakaman program bual bicara TV Al Hijrah, 'Persepsi', baru-baru ini.

Lebih lanjut Hadi mengulas, perjalanan PAS hingga ke hari ini, mempunyai pengalaman melaksanakan kerjasama dengan semua pihak sama ada kumpulan Islam ataupun bukan Islam serta bersama kerajaan dan pembangkang.

Jadi? Apakah keputusan dan natijahnya?

Tidak ada apa. Akan seperti biasa biarpun Hadi mengakui Dr Zakir seorang pengamat politik yang peka terhadap ummatnya serta tidak memisahkan politik daripada agama dan dakwah, PAS tetap enggan 'melayan UMNO'..

Dalam PAS sendiri, banyak pendapat sudah dibangkitkan kesan saranan pendakwah antarabangsa itu, antaranya, kerjasama UMNO dan PAS boleh jadi kenyataan, jika:

1. UMNO tukar dasar perjuangan parti, dan

2. Buang dasar kebangsaan. Lagipun, UMNO sudah rosak sepenuhnya bermula dari atas

Begitulah 'angkuhnya kata-kata pemimpin PAS. Sebaliknya, PAS yang selama ini berjuang melawan UMNO mencatat sejarah pernah kerjasama dengan lawan mereka.

Jadi cadangan Dr Zakir hanya sia-sia, lagipun:

Ia hanyalah cadangan pihak luar yang tidak memahami keadaan politik setempat.

Timbalan Ketua Dewan Ulama PAS Terengganu, Dr Abu Bakar Abdullah berkata selagi UMNO mengekalkan dasar perjuangan parti dengan apa yang ada ketika ini, PAS tidak akan melayan sebarang usaha ke arah kerjasama politik dengan parti itu.

Perkara itu ditegaskan bahawa perkara sedemikian tidak akan berlaku sama sekali dalam keadaan UMNO masih lagi dengan dasar kebangsaan.

Menurutnya, walaupun cadangan itu turut disyorkan oleh Dr Zakir dalam memastikan kesepaduan umat Islam di negara ini, namun beliau menganggap ia hanyalah cadangan dari pihak luar.

“Itu cadangan daripada orang luar. Memanglah ia perlu dari segi perpaduan umat Islam tetapi atas dasar Islam, dari segi akidah Islam, keadaan itu berlaku apabila ada persamaan dari segi dasar parti. PAS adalah dasar Islam. UMNO kalau buang dasar kepada Islam, barulah boleh dilihat ke arah usaha perpaduan.

“Kalau UMNO tidak ubah dasar, masih kepada kebangsaan, ia tidak akan berlaku,” katanya.

Pengarah Komunikasi PKR Kelantan, Mohd Sukirman Mustafa pula berpendapat cadangan Dr Zakir adalah sesuatu yang amat sukar untuk dilakukan kerana kedua-dua parti mempunyai dasar berbeza.tersebut boleh menjadi kenyataan jika salah satu daripada parti tersebut bersedia mengubah dasar perjuangan mereka.

“Saya juga merasakan beliau (Dr Zakir) mungkin tidak memahami realiti sebenar politik di negara ini. Jika kerjasama PAS dengan UMNO dikatakan mampu membawa kebaikan untuk negara ini, ternyata ia adalah satu pemahaman yang salah,” tegasnya.

Menurutnya, UMNO itu sudah rosak sepenuhnya bermula dari atas,  sukar diperbaiki dan bagaimana pula PAS yang selama ini berjuang melawan UMNO boleh membentuk kerjasama dengan lawan mereka.

Beliau juga berkata, PAS akan berada di landasan yang lebih baik jika tidak sesekali bersama UMNO kerana kita sukar untuk nampak kebaikan sebagaimana kata Dr Zakir.

Katanya, adalah lebih baik Dr Zakir tidak banyak berbicara tentang politik negara ini untuk mengelak lebih banyak tanggapan lain, katanya.

Amat nyata, cadangan dan saranan Dr Zakir bagi PAS, bagaikan 'mencurah air di daun keladi' yang bagi PAS hanya ia sahaja memperjuangkan dasar Islam, UMNO pula berjuang demi kebangsaan.

1 comment:

  1. Sama juga. Kita ada orang pas yang pegang jawatan printing dalam FAM. Apa jadi bolasepak Malaysia?

    ReplyDelete