Saturday, March 15, 2014

JANGAN TABUR JANJI BARU JIKA YANG LAMA BELUM DIKOTAKAN….

 

Sepanjang tempoh 25 tahun yang lalu, kerusi Dewan Undangan Negeri Kajang hanya dua kali di menangi Barisan Nasional, iaitu 1995 dan 2004.

Selebihnya sama ada dimenangi oleh DAP, PAS dan juga PKR. Kajang adalah sebuah bandar yang membangun dengan kawasan industri, komersial dan perumahan serta turut mempunyai kampung-kampung tradisi dengan penghuninya aktif dalam bidang pertanian.

Berdasarkan statistik Daftar Pemilih Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk PRU13 pada Mei tahun lepas, pengundi Melayu terdiri daripada 48.48 peratus, Cina (40.46 peratus) dan India (10.15 peratus).

Tidak sampai setahun selepas PRU13 pada 5 Mei tahun lepas, pengundi DUN Kajang perlu sekali lagi membuat keputusan siapa yang mereka pilih sebagai wakil kawasan itu ke Dewan Undangan Negeri Selangor.

PKR sehari selepas kerusi itu dikosongkan wakilnya Lee pada 27 Januari, telah mengumumkan akan menurunkan Ketua Umumnya Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang juga ketua pembangkang sebagai calon parti itu untuk PRK 23 Mac ini.

Bagaimanapun, akibatkan disabitkan kesalahan liwat oleh Mahkamah Anwar tidak layak ertanding dan digantikan dengan Presiden PKR, Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Sebanyak 39,278 pemilih berdaftar layak mengundi pada pilihan raya itu, termasuk 1,197 pengundi awal dan 26 pengundi dalam kategori tidak hadir atau berada di luar negara.

DUN Kajang pada PRU 1986 dan 1990 dimenangi calon DAP, iaitu Chan Kok Kit (1986) dengan majoriti 1,651 undi dalam pertandingan lima penjuru, dan bekas Timbalan Pengerusi DAP Dr Tan Seng Giaw (1990) mengalahkan calon BN Khoo Chai Hong dengan majoriti 3,911 undi.

BN menang pada PRU 1995 apabila calonnya Choong Tow Chow daripada MCA mengalahkan calon Pas Dr Safie Ibrahim dengan majoriti 7,705 undi, dan pada PRU 1999 kerusi itu menjadi milik Pas apabila calonnya Dr Shafie Abu Bakar menewaskan Choong dengan majoriti tipis 37 undi.

Pada PRU 2004, BN merampas kembali kerusi itu apabila calonnya Datin Paduka Low Lee Leng daripada MCA menewaskan calon PKR, Kim Sin dengan majoriti 2,773 undi.

Sejak dua PRU lepas, pada 2008 dan 2013, DUN Kajang menjadi milik Parti Keadilan Rakyat (PKR) apabila pada 2008 calonnya Lee Kim Sin mengalahkan penyandang kerusi itu Low Lee daripada MCA dengan majoriti 3,268 undi.

Pada PRU13, Mei lepas, calon PKR Lee Chin Cheh mempertahankan kerusi itu bagi PKR dengan memenanginya majoriti undi 6,824 dalam pertandingan enam penjuru.

Jadi agak aneh apabila Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli terpaksa menimbulkan pelbagai isu seperti menyalahkaan BN dalam mengatasi isu penting yang perlu diatasi di Kajang.


Kenapa sekarang?

Contohnya, Rafizi mendakwa spesifikasi sistem saliran di Kajang yang berusia lebih 20 tahun tidak mampu menahan bencana banjir jika berlaku musim hujan ditimbulkan.

Beliau mengatakan kelemahan perancangan bandar sedia ada yang tidak mengikut perkembangan semasa dari segi pertambahan populasi dan kepesatan pembangunan menggambarkan sistem saliran sedia ada semakin kritikal. "Ini kerana spesifikasi saliran sedia ada dibuat sejak 20-30 tahun lalu, sebelum pertambahan populasi pada kadar yang ada sekarang. Sudah tentu selepas 30 tahun, pembangunan pesat, kapasiti saliran itu menjadi tidak mencukupi," katanya kepada pemberita di Bilik Gerakan Utama PKR, di Batu 12 Cheras, kelmarin

Beliau berkata demikian mengulas lanjut kejadian banjir kilat yang berulang antara 2008, 2011 dan 2012 yang telah menjejaskan pusat bandar Kajang dan beberapa kawasan di sekitar daerah itu.

Tambahnya, jika Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail diberi peluang pada PRK DUN Kajang, 23 Mac ini, masalah banjir kilat itu akan diberi perhatian, sesuai dengan peruntukan ADUN untuk menaik taraf sistem saliran yang kritikal. Persoalannya apa dibuat dengan peruntukan ADUN 2008 yang lalu?

Kenapa dipersalahkan BN dan hanya mahu melakukannya dengan peruntukan akan datang?

"Perbelanjaan untuk naik taraf infrastruktur itu tinggi, sebab itu masalah banjir kita tidak spesifik kerana perlu mengikut kemampuan ADUN, “ katanya..


"Saya yakin jika calon kita diberi peluang menjadi ADUN, saya yakin beliau akan mengenal pasti 2-3 kawasan kritikal untuk dinaik taraf kemudahannya," katanya lagi.

Amat jelas Rafizi tidak melihat sejarah siapa ADUN di kawasan berkenaan sejak 25 tahun yang lalu. Seperti saya sebutkan di atas, bagi parti yang mengawal DUN Kajang untuk tempoh 10 tahun, umpamanya DAP dari 1986 hingga 1995, dan antara 2008 hingga 2014 di bawah PKR, sepatutnya mendekati isu ini secara jujur. Antara 1995 hingga 2003, DUN Kajang bertukar tangan iaiu antara MCA, PAS dan MCA, sekali lagi menyebabkan putus kesinambungannya.

Apapun, semua ADUN yang pernah memang di Kajang  sewajarnya turut bertanggungjawab ‘menjawab’ apa yang diperkatakan oleh Rafizi itu.

Berbanding MCA yang menerajui Kajang selama dua penggal, pembangkang selama lima penggal antara DAP, PAS dan PKR, apakah sumbangan mereka?

Calon PKR, Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail kelmarin menyeru kepada pengundi Kajang supaya bersamanya untuk melakukan perubahan pada negara.

Jelasnya sudah tiba masanya untuk BN berehat daripada arena politik tanah air, justeru langkah pengundi Kajang ialah dengan memberi kemenangan kepadanya ini sekaligus memberi 'signal' kepada BN bahawa parti itu sudah tidak diterima lagi.

Beliau menawarkan empat teras utama iaitu mahu memastikan Kajang tidak lagi berhadapan dengan masalah kesesakan lalu lintas yang teruk menerusi Pelan Trafik Bandar Kajang 2018. "... melantik jururunding trafik bebas untuk menilai dan mengkaji penyelesaian kepada kesesakan lalu lintas di bandar Kajang," ujarnya.

Tonggak utama manifesto yang digariskan PKR di PRK N25 Kajang ialah memastikan kadar jenayah dan kawalan keselamatan di kawasan ini dapat dipertingkatkan. "Teras ketiga ialah membangunkan anak muda dan usahawan kecil dengan mewujudkan Pusat Khidmat Kerja bagi menganjurkan program-program khusus untuk latihan pekerjaan dan nasihat kerjaya kepada golongan muda, selain meningkatkan peluang orang muda untuk menceburi perniagaan melalui program latihan keusahawanan percuma dan penyediaan kiosk-kiosk moden untuk peniaga kecil. "Teras terakhir ialah meningkatkan pembangunan dan penyelenggaran bandar iaitu dengan meningkatkan prestasi kutipan sampah dengan mengusahakan tapak pelupusan sampah dan sisa pepejal yang baharu yang mesra alam bagi memendekkan jangka waktu kutipan sampah, selain memperkenalkan kaunter aduan bergerak wakil rakyat di kawasan perumahan pada setiap bulan bagi memudahkan rakyat setempat tampil membuat aduan," jelasnya ketika melancarkan manifesto di Pusat Gerakan Utama PKR, di Bangunan Mat Saman, di Kajang.
 
Kerana itu tidak pelik sekiranya Timbalan Presiden MCA, Datuk Dr Wee Ka Siong mencabar kerajaan negeri yang memasuki penggal kedua supaya menyediakan kemudahan infrastuktur yang sempurna bagi mengatasi masalah kesesakan lalu lintas di Kajang yang semakin kritikal.

Beliau memandang serius terhadap sikap 'lepas tangan' kerajaan negeri yang gagal menambah baik lalu lintas sedia ada hingga boleh melumpuhkan bandar Kajang pada waktu puncak.

"Pakatan Rakyat harus insaf bahawa masalah kesesakan lalu lintas adalah satu masalah sangat serius. Kenapa kerajaan boleh gunakan dana rakyat untuk bina jejambat i-City tetapi di sini (Kajang) mereka tidak beri apa-apa sedangkan isu rakyat perlu diutamakan?," katanya kepada pemberita di Bilik Gerakan Pusat Daerah Mengundi, di Sungai Chua, di Kajang, kelmarin.

Biarpun MCA tewas pada PRU13 lalu, namun Kerajaan Persekutuan masih menjalankan tanggungjawab mereka dengan membawa masuk projek Projek Laluan 1 Transit Massa (MRT) Sungai Buloh-Kajang yang dijadualkan siap menjelang 2018. Jangan pula projek MRT k itu diputarbelit oleh pembangkang sebagai projek mereka sedangkan ia atas belas ihsan kerajaan negeri," katanya.

Pemimpin pembangkang memang kaki puterbelit kerana mereka boleh menuduh kerajaan BN tidak menunaikan janji pilihan raya, sebaliknya mereka sendiri melakukannya termasuk mengenakan caj cukai pintu dan lesen perniagaan yang tinggi. "Dulu kata tidak akan naik cukai pintu, saya hairan mereka gunakan DBKL sebagai contoh untuk belasah BN. Kenapa mereka membisu soal kenaikan lesen, dari 46 hingga 500 peratus pada masa ini. Mereka tidak memikirkan soal hidup orang susah dengan menaikkan kadar lesen sewenang-wenangnya?" katanya lagi.

Melihat kepada sumbangan pembangkang sejauh ini kepada penduduk di Kajang dan dengan tawaran-tawaran terbaru itu, pengundi di kawasan berkenaan seharusnya tidak terpedaya dengan janji manifesto baharu pakatan pembangkang itu.

Ini kerana pada ketika janji yang dibuat semasa Pilihan Raya Umum ke-13 yang lalu, belum mampu ditunaikan, mereka mempersembahkan pula janji baru.

Seperti ditegaskan Naib Presiden Umno Datuk Seri Mohd Shafie Apdal kelmarin bahawa janji baharu itu sekadar 'umpan' bagi memperdaya pengundi untuk memilih Dr Wan Azizah yang dipertaruhkan bagi menggantikan suaminya pada pilihan raya kecil, 23 Mac ini.


Sebaliknya, pengundi perlu mencuba pula apa yang dapat dilakukan oleh calon BN Datuk Paduka Chew Mei Fun yang berdisiplin, mempunyai komitmen tinggi dan boleh memberi tumpuan sepenuhnya untuk membela pengundi Kajang.

"Chew boleh menjadi jambatan antara rakyat dan Putrajaya...Chew tak perlu fikir mengenai Permatang Pauh, PKR atau nasib suaminyaa, sebaliknya dia boleh memberi tumpuan kepada rakyat di sini," katanya.

Pada ketika pembangkang meminta pengundi ‘merehatkan’ BN, pengundi juga boleh memastikan pembangkang menerima pengajaran berguna sekiranya melakukan tindakan atau agenda mengosongkan kerusi dimenangi merea pada sesuatu pilihan raya.

Pembangkang wajar ditolak jika menjadikan pilihan raya hanya untuk keuntungan politik sebaliknya tidak menunaikan janji mereka, apa lagi jika terus meneruskan menuding jari kepada kerajaan yang sudah terbukti ‘mendahulukan rakyat’ dalam semua perkara.

1 comment:

  1. Apa juga yang mahi dijanjikan , janji lah cuma kepada BN jangan lah menjanjikan untuk mendaulatkan bahasa mandarin , universiti sepenuhnya bahasa mandarin keran , melayu juga telah muak dengan permainan politik yang melibatkan kedaulatan melaytu dan perlembagaan berasaskan 'kontrak sosial'

    ReplyDelete