Wednesday, April 24, 2013

DEMI PUTRAJAYA - PAS TERPAKSA BERGAUL MESRA DENGAN CALON SYAITAN, ‘EDAR PIL KUDA’ & MARXIS…


"Jika benar terdapat calon PKR pengedar pil kuda, Pemuda UMNO Terengganu meminta Presiden Pas kemukakan bukti yang sahih berdasarkan kenyataan yang dibuat itu, dan jangan biarkan rakyat tertunggu-tunggu dan tertanya berita itu. Jika dakwaan itu tidak berasas, ini menunjukkan pakatan pembangkang tidak bersatu dan mereka mempunyai masalah dalaman."
  - Ketua Pemuda UMNO TerengganuSaiful Bahri Baharudin

‘Ayah Chik’ sengaja mengundang masalah kepada diri dan partinya – PAS – apabila kenyataannya mengenai calon parti rakan seperjuangan dalam pakatan pembangkang iaitu Parti keadilan Rakyat (PKR) ada yang pengedar pil kuda

Apa akan jadi kalau calon ‘edar pil kuda’ itu menang. Apakah PAS akan menyisihkan mereka kerana tidak layak untuk menjadi ‘rakan seperjuangan’?


Dan sekiranya menerima mereka apakah PAS tidak merasa berdosa? Datuk Seri Abdul Hadi Awang atau ‘Ayah Chik’ kini diasak supaya mendedahkan identiti calon berkenaan yang menggambarkan bahawa parti PKR memang jenis ‘tangkap muat’ dalam meletakkan calonnya.

Persoalannya, apakah Hadi benar-benar kenal atau tahu benar siapa calonnya.

Kita berharap Hadi tidak main ‘tembak-tembak’ kerana dia sudah ‘tembak’ oleh Pemuda UMNO Terengganu, NGO, pemimpin PKR dan Parti Sosialis Malaysia (PSM).

Pemuda Umno Terengganu menggesa Hadi mendedahkan calon PKR yang didakwa terlibat dalam pengedaran pil kuda yang Hadi maksudkan ketika pada ceramah Pas di Marang kelmarin.

Ketua Pemuda Umno Negeri Saiful Bahri Baharudin berkata pemimpin Pas itu perlu mengemukakan bukti yang sahih berhubung dakwaan berkenaan.

PSM pula menuntut Hadi menjelaskan dakwaan dalam satu video di Youtube bahawa parti Islam tersebut tidak boleh bekerjasama dengan parti "Marxis".
 
Setiausaha agung PSM S Arutchelvan berkata kenyataan Hadi itu menggambarkan PSM walau tidak menyebut nama parti tersebut. "Kita mahu tanya, adakah Hadi merujuk kepada kami? Jika benar, tunjukkan bukti (bahawa PSM parti Marxis)," katanya.

 Presiden PSM Nasir Hashim juga menyatakan kekecewaan ke atas kenyataan Hadi itu sambil mengatakan dakwaan tidak berasas itu.


“ Al-Quran menyatakan bahawa fitnah itu lebih zalim daripada membunuh," katanya.

Presiden Pas mendakwa pihaknya mendapat maklumat ada calon tertentu membuat kerja 'haram' dan mempunyai 'fahaman' yang bertentangan dengan pakatan pembangkang.

"Ada calon-calon yang kita khuatir, berdasarkan maklumat, adalah tukang jual pil kuda. Nak jadi calon macam mana? Malah ada calon yang menjulang gambar Lenin, Stalin dan Karl Marx letak di markas. Orang Pas tidak boleh kerja dengan calon macam ini," katanya.

Abdul Hadi dalam ceramahnya di Kampung Tebakang, Alor Limbat, Marang, Terengganu mendakwa, Pas terpaksa meletakkan calon di kawasan yang ditandingi PKR selepas menerima maklumat ada calon sekutu mereka itu menjual pil kuda serta menjulang gambar tokoh berfahaman komunis seperti Joseph Stalin, Vladimir Lenin dan Karl Marx.

Beliau mendedahkan perkara itu ketika membuat penjelasan berhubung punca pertindihan calon Pas dan PKR yang bertanding di kerusi Parlimen Labuan dan enam kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) iaitu DUN Sungai Acheh (Pulau Pinang), DUN Bukit Besi, DUN Seberang Takir, DUN Kota Putera (Terengganu), DUN Kota Damansara (Selangor) dan DUN Panti (Johor).

Saiful Bahri berkata, jika benar terdapat calon PKR yang sebegitu, Pemuda UMNO Terengganu minta Presiden Pas kemukakan bukti yang sahih berdasarkan kenyataan yang dibuat itu, dan jangan biarkan rakyat tertunggu-tunggu dan tertanya berita itu.

"Jika dakwaan itu tidak berasas, ini menunjukkan pakatan pembangkang tidak bersatu dan mereka mempunyai masalah dalaman," katanya.

Beliau menyatakannya selepas membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah Kuala Terengganu berhubung kenyataan Abdul Hadi yang tersebar luas di akhbar semalam.

Selain itu Presiden Pas itu berkata tindakan Pas menurunkan calon bertanding di tiga kawasan yang turut ditandingi PKR adalah bagi menyelamatkan parti itu dan pakatan pembangkang daripada anasir `syaitan’.

Menurut Hadi, Pas mendapat maklumat ada calon yang melakukan kerja `haram’ dengan bertindak mengedar pil kuda serta mempunyai fahaman bertentangan apabila meletakkan gambar pejuang revolusi komunis Rusia iaitu Karl Marx, Vladimir Lenin dan Joseph Stalin di markas parti mereka.

Saiful Bahri berkata, sekiranya benar apa yang didakwa Presiden Pas itu, ia jelas membuktikan bahawa calon-calon yang dicadangkan oleh PKR mempunyai masalah akhlak kerana terlibat dengan gejala jenayah dan sosial.

“Kes itu membuka mata pengundi terutama orang muda tentang wujudnya ketidaksepakatan dan kepincangan antara Pas dengan PKR berhubung isu calon sehingga menimbulkan isu sedemikian,” katanya.

Katanya, kejadian itu juga menyerlahkan lagi bahawa pakatan pembangkang berada dalam keadaan tidak menentu yang mungkin berpunca dengan masalah dalaman antara kedua-dua parti khususnya dalam aspek mengetengahkan calon yang sesuai di satu-satu kerusi.

Sehubungan itu juga, Pemuda Umno juga bersetuju dengan cabaran Menteri Besar, Datuk Seri Haji Ahmad Said yang dibuat pada sidang media di Besut, supaya Hadi tampil membuat laporan.

Beberapa pertubuhan bukan kerajaan juga meminta pihak polis supaya menyiasat calon-calon PKR yang didakwa terlibat dalam kegiatan jenayah dan menyokong fahaman songsang.

Menurut mereka, pendedahan Presiden Pas itu memberi gambaran wujudnya anasir-anasir yang boleh membahayakan keamanan negara dalam pakatan pembangkang.

Presiden Pertubuhan Sukarelawan Pembangunan Sosial, Pencegahan Jenayah dan Anti Dadah Kuala Lumpur (Pencegah), S. Jeevan berkata, semua calon terbabit perlu disiasat bagi memastikan pembabitan sebenar mereka dengan kegiatan gelap yang didakwa oleh Presiden Pas itu.

Katanya, bagi tujuan itu, Hadi perlu dipanggil pihak polis bagi memberi penjelasan serta bukti terhadap kenyataan yang dibuatnya pada Ahad lalu.

“Walaupun perkara itu didedahkan oleh pihak ketiga (Hadi), ia tetap merupakan maklumat yang berharga mengenai kepincangan dan salah laku beberapa calon pakatan pembangkang.

“Mana-mana calon PKR yang menjual pil kuda dan membawa ideologi komunis perlu diheret ke muka pengadilan dan dihukum jika terbukti mereka bersalah,” katanya ketika dihubungi Kosmo! di sini semalam.

Sementara itu, Presiden Ikatan Rakyat Insan Muslim Malaysia (IRIMM), Amir Amsaa Alla Pitchay pula berkata, selain tindakan daripada pihak polis, PKR sendiri perlu mengambil tindakan terhadap ahli-ahli parti berkenaan.

“Kita tidak mahu individu yang terlibat dengan jenayah dan berfahaman songsang diangkat sebagai calon untuk dipilih sebagai pemimpin di negara ini,” ujarnya.

Mengulas perkara itu, Penolong Ketua Urusetia Ketua Polis Negara (Perhubungan Awam), Asisten Komisioner Ramli Mohamed Yoosuf meminta individu yang membuat dakwaan tersebut iaitu Hadi agar membuat laporan polis supaya siasatan dapat dijalankan. “Jika ada laporan baru kita boleh siasat. Individu yang mendakwa itu kena tampil buat laporan polis.

Jika hanya setakat cakap-cakap, kita tidak boleh buat apa-apa (tindakan),” katanya ketika dihubungi di Kuala Lumpur, semalam.


Semalam Pengerusi PKR Terengganu, Azan Ismail menafikan calon PKR terlibat kesalahan jenayah dan aktiviti tidak bermoral termasuk mengedar dadah.

“Sebenarnya bukan sahaja PKR Terengganu, PKR Pusat pun membuat saringan ketat. Pakatan Rakyat (PR) di peringkat Pusat dalam proses pemilihan calon masing-masing, memang wujud saringan yang amat ketat antaranya dari sudut kelayakan mereka sebagai calon yang akan bertanding.

“Saya menafikan ada antara calon-calon yang kita ketengahkan terlibat ataupun pernah terlibat, atau sedang terlibat dengan segala aktiviti sebagaimana yang dikatakan,” katanya ketika sidang media di Pejabat Perhubungan PKR Terengganu, di Kuala Terengganu, kelmarin.

Kalau demikian, siapa Hadi maksudkan?

Atau Hadi sengaja ‘nak angkat bakul sendiri’ kononnya calon PAS lebih baik daripada calon PKR, DAP atau PSM.

Calon baik pun, kalau sekiranya pakatan menang, Hadi tidak dapat memimpin calon-calon ‘terpilih’ partinya kerana dia bukan Perdana Menteri.

Satu persoalan ialah apa akan jadi jika calon ‘edar pil kuda’ menang, apakah Hadi akan meminta calon ‘terpilihnya’ itu menyisihkan diri daripada mereka kerana mereka adalah calon kotor dan jijik di mata PAS dan Hadi?

No comments:

Post a Comment