Sunday, May 22, 2011

ALFATIHAH & DOAKAN YANG SELAMAT CEPAT SEMBUH

Al-Fatihah kepada 16 mangsa dan doakan sembilan yang dapat diselamatkan, termasuk tiga kritikal, selamat dan cepat sembuh.

Jangan nak persalahkan sesiapa!

Kajian dan siasatan segera perlu dilakukan. Elakkan tragedi seperti ini berulang.

Operasi mencari dan menyelamat disambung lagi pukul 8 pagi ini. Mayat empat kanak-kanak mangsa tanah runtuh di Rumah Anak-anak Yatim dan Anak-anak Hidayah Madrasah Al-Taqwa di Batu 14, Hulu Langat, ditemui awal pagi ini.

Mayat tiga daripada mereka yang kesemuanya berumur 9 tahun ditemui pada pukul 4.21 pagi, manakala mayat seorang kanak-kanak diitemui pada pukul 5.05 pagi.

Dengan penemuan empat mayat itu, kesemua mereka yang dilapor tertimbus dalam kejadian itu telah ditemui.

Kejadian pada pukul 2.30 petang semalam itu mengakibatkan 25 orang terdiri daripada penghuni, warden dan kakitangan rumah anak yatim itu tertimbus.

Enam belas orang ditemui mati manakala sembilan yang lain cedera, tiga daripadanya kritikal.

Rumah Anak-anak Yatim dan Anak-anak Hidayah Madrasah Al-Taqwa di Kampung Gahal, Hulu Langat itu tidak berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat atau mana-mana agensi di bawah Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

Menteri berkenaan Datuk Seri Shahrizat Jalil berkata beliau juga tidak pasti sama ada rumah anak yatim itu berdaftar di bawah mana-mana agensi di kementerian lain."Yang terlibat (dalam tragedi ini) ada pelajar, ada anak yatim, ada guru. Kita tidak tahu ia di bawah agensi mana," katanya.

Shahrizat akan mengadakan pertemuan dengan agensi dan kementerian berkaitan dalam masa terdekat untuk mengetahui status rumah anak yatim itu.

Kawasan bukit di lokasi sekitar kejadian tragedi tanah runtuh di rumah anak-anak yatim itu dipercayai mengalami kejadian runtuhan tanah sebelum ini tetapi tidak dilaporkan.

“Sekiranya perkara ini benar maka ia amat mendukacitakan. Kejadian tidak diingini boleh dihindari jika laporan awal dibuat. Biarpun membabitkan tanah persendirian, ia perlu juga merujuk JKR supaya kita dapat menghantar pasukan berkenaan, melihat dan seterusnya memantau kestabilan struktur tanah berkenaan,” kata Menteri Kerjar Raya, Datuk Shaziman Abu Mansor selepas melawat kawasan kejadian, malam tadi.

Kerajaan Negeri Selangor mengumumkan peruntukan segera sejumlah RM50,000 bagi membantu tragedi tanah runtuh. Sebanyak RM20,000 diperuntukan bagi kegunaan pengurusan jenazah sementara sebanyak RM30,000 diperuntukan untuk kegunaan usaha mencari mangsa dan menyelamat yang masih tertimbus.

Sementara Kerajaan Pusat pula akan memberi bantuan RM10,000 kepada keluarga mangsa tragedi tanah runtuh dan diumumkan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

“Malah Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin dan Permaisuri Agong, Tuanku Nur Zahirah serta Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor turut menyampaikan salam takziah kepada keluarga mangsa tragedi yang menyedihkan ini,” kata Muhyiddin.

1 comment:

  1. Salam Perjuangan

    Ya Allah dah lah sekarang hujan renyai2, apalah nasib yg masih tertimbus, mohon share link rakyat malaysia agar dengan sungai rapat online.

    http://pengundisetiasungairapat.blogspot.com/

    ReplyDelete