Sunday, January 30, 2011

EPISOD KELUAR PKR TIDAK AKAN BERAKHIR

Apa sebenarnya sedang melanda Parti Keadilan Rakyat (PKR) ketika ia menjadi peneraju untuk menawan Putrajaya?

Apakah malapetaka yang sedang melanda parti itu sedangkan ia berpaksikan ‘Keadilan’. Keadilan apa dan untuk siapa sebenarnya?

Perkembangan terbaru membabitkan anggota Parlimen Padang Serai N. Gobalakrishnan yang mengisytiharkan keluar PKR dan melepaskan jawatan sebagai Ketua Cabang PKR Padang Serai pada Sabtu lalu bukan mengejutkan tetapi membawa banyak makna mengenai kedudukan parti berkenaan.

Gobala yang kini menjadi Anggota Parlimen Bebas berkuat kuasa serta merta berbuat demikian kerana bosan dengan Penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali yang menurut Gobala, kini telah mengawal 100 peratus pentadbiran PKR. Beliau juga sempat membidas Anwar yang dakwanya bukan sahaja memperkudakan kaum Melayu dan Cina sahaja dalam mencapaikan cita-citanya tetapi kaum India juga tidak terkecuali. Beliau yakin hasrat Anwar untuk menakluk Putrajaya akan tersasar sekaligus gagal kerana bagaimana mahu mentadbir negara dengan masalah dalaman parti pun semakin teruk.

Katanya: "Kerana itulah saya membuat keputusan keluar parti yang saya juga menjadi salah seorang pengasas ketika penubuhannya. Nampaknya parti ini sudah nak runtuh, jadi biarlah saya keluar sebelum “rumah” ini runtuh,". Gobala berkata tindakannya keluar parti adalah tindakan bersendirian dan terpulanglah kepada penyokong-penyokongnya sama ada mahu ikut bersamanya atau kekal sebagai anggota PKR."

Banyak ramalan mengatakan, episod keluar PKR oleh pemimpin parti itu tidak terhenti dengan tindakan Gobala semata-mata.

Sejauh ini sudah empat ahli parlimen telah meninggalkan PKR sejak pilihan raya umum 2008 - Zahrain Mohd Hashim (Bayan Baru), Tan Tee Beng (Nibong Tebal), Mohsin Fadzil Samsuri (Bagan Serai) dan Wee Choo Keong (Wangsa Maju) manakala seorang lagi Zulkifli Nordin (Kulim-Bandar Bahru) dipecat dari parti.

PKR kini mempunyai 23 kerusi di Dewan Rakyat, berbanding 30 yang dimilikinya selepas pilihan raya umum Mac 2008. Selain itu PKR juga gagal mempertahankan kerusi Hulu Selangor berikutan kematian penyandangnya, Datuk Zainal Abidin Ahmad. DAP kini mempunyai 29 kerusi dan PAS pula, 23. Hakikatnya, BN hanya memerlukan tiga lagi wakil rakyat Pakatan Rakyat untuk berpaling tadah untuk mendapatkan majoriti dua pertiga di Parlimen.

Jumlah yang diperlukan adalah 148 kerusi dan ini boleh dicapai menerusi 138 kerusi yang dimenanginya bersama sokongan tujuh ahli Bebas yang mesra BN (termasuk MP Pasir Mas, Datuk Ibrahim Ali) berserta tiga yang lain.

Anggota Parlimen Kulim Bandar Baharu Zulkifli Noordin berkata beliau menjangka beberapa lagi wakil rakyat dan kepimpinan kanan Parti Keadilan Rakyat (PKR) akan keluar daripada parti itu. Beliau berkata tindakan membuktikan bahawa jangkaan beliau sebelum ini adalah tepat.

"Perisytiharan yang dibuat oleh Gobalakrishnan sudah lama teman (saya)jangka, malah teman sudah pun membuat kenyataan sebelum ini bahawa beberapa orang wakil rakyat dan kepimpinan kanan PKR akan mengambil tindakan keluar, cuma masa dan cara sahaja yang berbeza. Teman (saya) tahu ada beberapa orang lagi anggota Parlimen (termasuk Anggota Dewan Undangan Negeri), kepimpinan kanan parti yang akan mengambil langkah yang sama tidak lama lagi. Masing-masing menunggu masa dan ketika yang sesuai untuk bertindak sedemikian," kata Anggota Parlimen Bebas itu dalam blog beliau www.zul4kulim.blogspot.com semalam.

Zulkifli melihat Anwar bukan sahaja menzalimi dirinya sendiri, tetapi beliau juga menzalimi umat, rakyat dan negara.” Beliau bukan sahaja merosakkan diri sendiri, tetapi menjadi makhluk perosak kepada umat, rakyat dan negara," kat Zulkifli. Kerana itu beliau mengulangi mencabar Anwar supaya meletak jawatan dan berundur daripada politik sebelum negara hancur dek kerana nafsu serakahnya yang terlalu ghairah mahu menjadi Perdana Menteri.

Apa yang jelas di sini ialah Anwar semakin dijauhi dan peletakan jawatan Gobala itu membawa isyarat bahawa PKR menuju kehancuran selain Anwar sedang berhadapan dengan krisis kepimpinan dan keyakinan yan g sangat serius.

Amat jelas bahawa jika Gobala yang hampir 12 tahun bersama PKR, kini mulai nampak PKR semakin tersasar jauh daripada asas perjuangannya kerana dikuasai pemimpin seperti Anwar dan Timbalan Presiden, Azmin Ali yang hanya berjuang atas kepentingan diri sendiri, apakah PKR mempunyai masa depan yang memperjuangkan kepentingan rakyat?

Bukan sahaja ahli tetapi pemimpin dalam PKR melihat Azmin membawa pelbagai kerosakan dan perpecahan dalam parti sehingga tidak lagi dilihat boleh membawa perubahan kepada rakyat.

Bak kata Gobala: “Terlalu banyak petunjuk termasuk dalam pemilihan parti baru-baru ini yang menunjukkan betapa PKR dirosakkan oleh Azmin. Berkali-kali saya bawa perkara ini kepada Anwar supaya semua kerosakan ini dibaiki tetapi nampaknya dia tidak boleh buat keputusan. Nampaknya Azmin yang lebih berkuasa. Kalau Anwar sendiri tidak boleh beri keadilan kepada ahli-ahlinya sendiri bagaimana dia mahu memberi keadilan kepada rakyat?”

Amat jelas PKR bukan lagi memperjuangkan keadilan untuk rakyat tetapi parti itu kini menjurus kepada menjaga kepentingan Anwar dan konco-konconya sahaja.

1 comment:

  1. blog tuan telah dipautkan ke http://rumahanjas.blogspot.com. saya cukup bembira membaca bolg tuan yang hebat ini. jika ada ruang tolong linkan diman tuan boleh. terima kasih

    ReplyDelete