Monday, October 4, 2010

KINI 'KERAJAAN 2 BERADIK’ SELEPAS 'KERAJAAN TIGA BERANAK'

Zaharin Mohd Yassin yang juga dikenali sebagai ‘Sang Kelembai’ memang terkenal dengan kelantangan dan keanehannya.

Beliau yang memegang jawatan politik di satu Bahagian UMNO di Kuala Lumpur dan seorang blogger sering menjadi tumpuan kepada pemimpin UMNO, khususnya dari luar Kuala Lumpur.

Yang di Kuala Lumpur dan sekitar Lembah Kelang sudah lama mengenalinya.

Namun suatu hari minggu lalu ketika saya bersama denga teman dari Persatuan Anak Terengganu di Lembah Kelang (PESAT) dan seorang lagi dari Yayasan Diraja Sultan Mizan sedang rancak berbincang di ‘kedai kopi’ kegemaran saya di Seri Pacific, Kuala Lumpur, Zaharin tiba-tiba muncul.

Lama tidak bertemu dengannya. Hampir lapan bulan.

Saya menyapanya dengan bertanyakan bagaimana kerja dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak.

Hakikatnya ramai yang mahu mendekati Perdana Menteri dan berada di kedudukan sepertinya tetapi tidak seperti Zaharian yang ditawarkan oleh Perdana Menteri. Besar nilai jawatan itu!

Ketika saya mendapat tahu Zaharin bekerja dengan Najib melalui blog rakan – Merah Tinta - Dengan tajuk ‘Sang Kelambai Jadi Pegawai Perdana Menteri’ saya terkejut juga bagaimana dalam ramai-ramai blogger elit, Zaharin dipilih oleh Najib.

Lagipun, Najib dan orang UMNO tahu Zaharin belasah Pak Lah (Tun Abdullah Ahmad Badawi) habis-habisan dengan label ‘Kerajaan Tiga Beranak’ dan dengan mengambil Zaharin, apakah Najib tidak gusar jika dikatakan antara orang yang berusaha menjatuhkan Pak Lah.

Menurut MSO: “Bertuah badan, bloger yang menamankan dirinya Sang Kelambai atau Zaharin Mohd Yassin dikatakan akan memulakan tugas baru pada 1 Februari ini. Nampaknya hari ulang tahun Wilayah Persekutuan KL membawa tuah kepada Zaharin. Beliau khabarnya akan dilantik menjadi salah seorang pegawai Perdana Menteri selaku Pegawai Tugas-Tugas Khas.”

“Saya tumpang seronok dan gembira atas perkembangan ini. Molek dan kena sangatlah kalau Najib mengambil Zaharin sebagai salah seorang pegawainya. Zaharin memang mempunyai pengalaman banyak dalam politik. Dia walaupun begitu tetapi bukan tokoh sembarangan. Kenalan politiknya menjangkau jauh, dari parti kesayangannya Umno kepadalah parti-parti pembangkang seperti Pas.

Dia juga diterima dan dimanfaatkan oleh banyak pihak. Dalam masa tertentu Pas menggunakan Zaharin sebagai pemenuh majlis ceramahnya. Hujan dan hentaman Zaharin terhadap Umno boleh tahan juga. Salah satu sebab kenapa Abdullah Badawi panas punggung semasa jadi PM ialah gara-gara serangan terbuka Zaharin terhadap perdana menteri itu. Istilah kerajaan anak beranak yang dilemparkan kepada Abdullah adalah hasil idea Zaharin
.” (Baca Selanjutnya) .

Berbalik kepada perbualan saya, Zaharin mengatakan beliau tidak mampu bekerja lama dengan Najib.

“Aku tidak selesa bekerja begitu. Aku senang seperti biasa, Menjadi orang biasa bukan orang keliling Perdana Menteri,” kata Zaharin.

Lantas dia mula bercerita kepada dua rakan saya – kedua-duanya dari Terengganu – bagaimana peranannya berjaya ‘menjatuhkan’ seorang Ketua Bahagian yang disifatnya sebagai ‘mementingkan kekayaan’ dan kini hanya menjadi Bendahari Bahagian.

Saya berdiam diri tidak berminat dengan topik itu kerana orang yang diperkatakan itu – seorang Datuk juga rakan saya.

Saya cuba menyelongkar fikiran Zaharin kenapa beliau berhenti.

“Saya senang dengan kerja seperti ini. Dapat bertemu seseiapa sahaja. Ini kawan awak ini...waktu dia jadi Ketua Pengarang...gaji saya lebih besar darinya ketika itu,” katanya merujuk kepada tugas yang dijalankan oleh beliau ketika saya menjadi Ketua Pengarang akhbar Harian Watan milik Datuk Tengku Adnan Tengku Mansor (kini Datuk Seri) antara 1996 hingga 1997.

“Berbelas ribu,” katanya. Saya akui kata-kata Zaharin kerana cara hidupnya jika tidak mempunyai pendapatan RM15,000 sebulan, sukar untuk bertahan.

Dan hingga hari ini Zaharin mampu bertahan. Persoalannya siapa yang ‘menjaga kepentingannya’? dan untuk apa? Juga bagaimana Zaharin dapat menikmati kehidupan selesa sedemikianj rupa dan kesekian lama?

Itulah kelebihan dan keanehan Zaharuin.

Banyak lagi isu-isu lain yang Zaharin perkatakan ketika saya menikmati mee kongfu dengan enak sekali sambil dua rakan saya terpegun dengan Zaharin.

Di akhir perbualan apabila saya mengemukakan soalan mengenai hubungannya dengan Najib, Zaharin mengatakan mereka baik.

“Tidak ada masalah. Saya baik dengan Perdana Menteri kerajaan ‘2 Beradik’ ini.” Katanya tegas.

Saya jadi termanggu kerana Zaharin mula memperkenalkan label baru kepada kerajaan pimpinan Najib dengan ‘Kerajaan 2 Beradik’.

Apakah ada langkah dan strategi Zaharin selepas ini?

Apakah ada sebab lain kenapa Zaharin tidak mahu bekerja dengan Najib?

Natijahnya – saya kini menunggu apa perkembangan Zaharin selepas ini.

1 comment:

  1. Kalau dulu zaman Pak Lah, Kelembai kata 3 beranak dan kini zaman Najib, Kelembai kata 2 beradik..nampaknya makin baik keadaan ini..selepas ini Perdana Menteri akan betul betul bekerja dan berkarya dengan kepalanya seorang sahaja..Entah apa pulak gelaran yang Kelembai akan berikan ..Rasanya kalau semua tak betul, di mana betulnya?Kelembai jadi Perdana Menteri bolehkah kita katakan 'kerajaan 4 sahabat'?hehe..sekadar renungan..jebatberkokok.blogspot.com

    ReplyDelete