Friday, September 24, 2010

AWAS, MELAYU AKAN KEHILANGAN KUASA

Baca dan ambillah berkesempatan untuk membaca. Ini pandangan yang perlu kita renung dan fikir semasak-masaknya.

Ini bukan kritikan terhadap Datuk Seri Nazri Aziz atau menyokong PERKASA. Ini mengenai nasib bangsa Melayu jika berada di bawah pemerintahan ‘orang lain’.

Nasihat Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad ini untuk orang Melayu. Bukan ditunjukan kepada bangsa lain.

Tidak ada siapa pun yang berani berkata benar mengenai Melayu ketika ini selain Dr Mahathir. Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak terpaksa ‘mengambil hati’ banyak pihak. Bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi mungkin ‘semakin lena dibuai mimpi’ sementara Pergerakan Pemuda UMNO bukan lagi bersuara untuk kepentingan Melayu dan Islam.

Jangan tuduh Dr Mahathir rasis kepada menyuarakan seperti ini. Yang rasis adalah mereka yang mahu mengambil hak orang lain sedangkan hak mereka dipertahankan habis-habisan. Orang Melayu tidak berperangai begitu. Walaupun haknya kini sedang dicabar mereka tidakpun menuntut hak orang lain.

Persoalannya apakah 1Malaysia mempertahankan Hak Melayu?


Baca pandangan Dr Mahathir berikut:

Melayu hilang kuasa
Oleh RAJA SYAHRIR ABU BAKAR (Utusan Malaysia)
syahrir.bakar@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 23 Sept. – Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad mengingatkan orang Melayu bahawa mereka akan kehilangan kuasa dan ‘suara’ jika pakatan pembangkang berjaya mengambil alih pemerintahan negara.

Kata beliau, ia terbukti sewaktu Perak diperintah pakatan pembangkang selePAS pilihan raya umum lalu apabila DAP lebih berkuasa di negeri itu walaupun Menteri Besar daripada PAS.

“Kita lihat (Datuk Seri) Mohammad Nizar Jamaluddin di Perak, walaupun dia Menteri Besar tapi dia ikut arahan DAP sehingga (pakatan pembangkang) jatuh. Orang Cina mendakwa ini adalah usaha BN menjatuhkan kerajaan Cina.

“Jadi mereka panggil kerajaan Cina, tak mungkin kita juga akan dapat Perdana Menteri yang semacam Nizar, namanya Melayu, agama Islam tetapi dia bukan sebenarnya bebas, dia adalah alat pada orang lain dan ini boleh berlaku,” katanya.

Beliau yang juga bekas Presiden UMNO berkata demikian dalam wawancara khas dipetik daripada laman web www.umno-online.com yang disiarkan hari ini.

Dr. Mahathir menambah, walaupun Nizar yang mewakili PAS ketika memerintah Perak seolah-olah memperjuangkan Islam, parti itu sebenarnya menggunakan Islam sebagai alat untuk mendapat sokongan.

Sementara itu menurutnya, jawatan sebagai Perdana Menteri di negara ini bukan ‘dikhaskan’ buat orang Melayu atau beragama Islam sahaja sebaliknya ia tertakluk kepada sokongan rakyat ke atas seseorang pemimpin.

“Tidak ada sekatan dalam undang-undang negara, dalam kita punya Perlembagaan tiada yang menghalang orang Cina atau India jadi Perdana Menteri, apa yang perlu sokongan dari majoriti, kalau majoriti dah setuju, kita tak boleh buat apa-apa.” jelasnya.

Dalam perkembangan lain, beliau turut mengkritik hala tuju parti pembangkang lain seperti Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP kerana dilihat tidak ikhlas memperjuangkan kemahuan rakyat selain hanya mahu meramPAS tampuk pemerintahan daripada BN.

Sebagai contoh, katanya, PKR wujud bukan kerana mahu menuntut keadilan buat rakyat di negara ini tetapi sebagai platform merealisasikan cita-cita seorang pemimpinnya yang berhasrat menjadi Perdana Menteri.

“Trend itu tidak lagi menjadi tumpuan, tetapi kepada apa saya dapat, apa kau dapat, lebih kepada peribadi. Itulah terbentuknya keadilan, keadilan itu nama sahaja. Tubuh PKR seolah-olah negara ini tidak ada keadilan,” jelasnya.

5 comments:

 1. En... Parti orang melayu pun tak mau memperjuangkan hak sendiri.. macam mana ni?

  ReplyDelete
 2. Saya sanjung D.M, tetapi jika di kata Melayu hilang kuasa jika PR memerintah saya tak setuju. apa kah di bawah pemerintahan Mahadir dulu Melayu tidak hilang kuasa? didalam Negara Malaysia tak ada seorang pun boleh mengatakan sedemekian, kerana ia melibatkan Perkauman, D.M harus di tahan di dalam tahanan ISA. cuba keluarkan kenyataan yang boleh menyatukan Bangsa.

  ReplyDelete
 3. salam,
  saya menyokong apa yg dikatakn oleh Tun Dr Mahathir.sekiranya melayu hilang kuasa politik secara perlahan2 ekonomi melayu juga akan merosot.jika sedara dalam bidang perniagaan buktinya sangat luas.ini kerana ekonomi melayu tanpa politik akan terkontang-kanting,mejoritinya begitu.sebagai contoh

  sistem perbankkan,makanan asas(ladang ayam,import daging lembu,ikan,kambing),tepung,bawang,ubi kentang,import kereta,perkhidmatan logistik dinegara kita dikuasai oleh bangsa lain.

  bayangkan project kerajaan yg bernilai billion2 ringgit dibolot oleh bangsa lain.

  kenyataan Tun Mahathir adalah untuk kesedaran bangsa melayu yg sedang lupa.ia bukan berbentuk hasutan ataupun untuk membenci bangsa lain.

  ReplyDelete
 4. Ayam dan Telur........
  Ramai Pemimpin Melayu sekarang ini pun meluat kita tengok, selalu bercakap berkokok macam Ayam tapi bertindak macam tak ada Telur!
  Jadi macamana nak harapkan mereka mengekalkan Kuasa Melayu yang ada?

  ReplyDelete
 5. saya setuju kata kata ingatan Tun Dr Mahathir kuasa Melayu akan hilang, pemimpin Melayu khusus nya UMNO beristifar lah jangan gila harta....sampai lupa kuasa yang di kendong berciciran.. ingat lah bangsa ku PRU 13 menetukan kuasa kita... dalam kita berkongsi kuasa jangan lupa membina bangsa...blog sebegini seharusnya Pemimpin Menteri ruang masa membaca agar dapat input hati rakyat...

  ReplyDelete