Friday, August 13, 2010

RAHIMAH BUKAN ISTERI MUDA SAYA – KHALID

Blog Ruang Bicara Faisal (RBF) dan The Unspinners bohong dan mereka-rekakan cerita kononnya Menteri Besar Selangor mempunyai isteri muda?

Beberapa blog lain turut memetik entri ini dan kisah ini sudah menjadi perkara sulit yang diketahui umum (known secret).
Melalui Malaysiakini, Tan Sri Khalid Ibrahim hari ini menjelaskan beliau hanya mempunyai seorang isteri sahaja, iaitu Salbiah Tunut.

Khalid dikatakan ketawa besar apabila diajukan soalan sama ada beliau melantik isteri keduanya pegawai kanan di Perbadanan Menteri Besar Selangor, seperti dakwaan yang tersebar di internet.

“Tidak (benar). Mereka (penulis blog) bercakap tentang pembantu peribadi saya. Dia sudah bekerja dengan saya semasa di PNB (Permodalan Nasional Berhad) sejak tahun 1980 lagi,” jelas bapa kepada empat orang anak itu.

Pada entri Isnin 2 Ogos 2010 (dah banyak kali pun sebelum ini) The Unspinners dengan tajuk “Kronisma Khalid ... letak Rahimah, bini muda kerja di opis MB “ mengatakan pihaknya pada hari itu, RBF mendapat gambar dan butiran Rahimah yang lebih jelas.

Nampaknya isu Khalid menggaji isteri sendiri dalam pejabat Menteri Besar bakal meletup ini. Mana boleh dalam kerajaan atau swasta, isteri dan suami berada satu department?

Penulis berminat dengan cerita ini kerana pernah beberapa kali berjumpa Rahimah ketika di Kumpulan Guthrie dulu. Ketika itu penulis adalah penulis skrip program BISNES MALAYSIA TV1 dan sering ke pejabat yang menjadi bos di Kumpulan Guthrie itu untuk membuat temubual dengan untuk program tersebut.

Selain itu suami kepada Rahimah (ketika itu) adalah kenalan baik yang pernah bertugas bersama di Harian Watan dan beliau ialah Pengurus Pemasaran akhbar berkenaan. Penulis ketika itu adalah Ketua Pengarang akhbar berkenaan.

Oleh kerana lama sudah tidak bertemu Rahimah dan suaminya, apabila timbul berita ini, penulis turut ingin tahu perkembangan sebenar.

RBF telah menulis dan dedahkan detail Rahimah berikut:

Banyak keputusan yang dilakukan oleh Khalid tidak disenangi oleh orang-orang PAS dan PKR.

Antaranya ialah:

Melantik rakan-rakan korporat dia dalam jawatan-jawatan penting di Selangor termasuk dalam GLC milik Kerajaan Selangor.

Meminta PKNS membayar dan menghantar lembu korban ke kawasan parlimennya di Bandar Tun Razak.

Menggunakan wang kerajaan negeri untuk penyelenggaraan kenderaan peribadinya (lexus).

Itu antaranya, saya difahamkan banyak lagi yang ada. Ini pula kisah yang baru sampai ke pengetahuan saya.

Difahamkan wanita dalam gambar di bawah ini adalah isteri muda Khalid Ibrahim yang dilantik oleh Khalid untuk bekerja dengannya.
Nama : Rahimah Bt Kamarudin

K/P : 5x12x0 - 04 - 5x60

Jawatan : Pegawai Koordinasi Kepada MB Selangor

Gaji : RM 5000.00 Elaun : RM 2000.00
Gaji dibayar oleh MBI

Alamat : Shah Alam dan Taman Cahaya Ampang (alamat penuh saya tidak boleh siarkan)

Untuk pengetahuan pembaca semua, jawatan Pegawai Koordinasi Kepada MB Selangor tidak wujud semasa zaman pemerintahan BN dahulu.

Difahamkan jawatan tersebut diwujudkan oleh Khalid semata-mata untuk meletak Rahimah di situ. Dan beliau mengarahkan MBI supaya membayar gaji Rahimah.

Inilah tandanya kerajaan pimpinan Khalid Mengkronikan Ekonomi Selangor. Slogan Merakyatkan Ekonomi Selangor hanya pembohongan semata-mata. Buktinya ada di sini.

Jika benar seperti yang didakwa bahawa Rahimah adalah isteri muda Khalid, maknanya Khalid telah melakukan kesalahan moral yang serius. Ini kerana belum pernah lagi dalam pentadbiran negara atau negeri kita mendengar seseorang pemimpin melantik isteri mudanya bekerja satu pejabatnya dengannya. Jika dalam sesebuah syarikat sendirian berhad ianya perkara biasa.

Berita yang sampai kepada saya juga mengatakan kakitangan-kakitangan di pejabat MB Selangor dan pejabat-pejabat exco amat tidak senang dengan Rahimah. Dia cuba mengawal segalanya dan mereka-mereka semua perlu merujuk kepada Rahimah terlebih dahulu. Pendek kata, Rahimah berkuasa dalam segala hal.


Khalid menjelaskan, beliau membawa masuk pekerja lamanya ke pejabat menteri besar bagi mengatasi kemungkinan berlakunya kebocoran maklumat pentadbiran.

Tambahan lagi, katanya, pembantunya itu sudah berkahwin, mempunyai dua anak dan turut mengenali isterinya Salbiah.

“Mereka (yang menuduh ini) bodoh. Apa boleh buat, banyak orang bodoh di negara ini. Isteri saya kenal dia. Dia sudah bekerja dengan saya selama 30 tahun, bukan kelmarin atau hari ini,” kata Khalid.

Mereka juga mendakwa jawatan tersebut tidak wujud semasa pemerintahan BN dahulu.

Bagaimanapun, jawab Khalid: “Ini jawatan lama.”

No comments:

Post a Comment