Friday, December 4, 2009

BUKAN SOKONG NIK AZIZ TAPI TUNTUT ROYALTI MINYAK?

Dilaporkan kira-kira 5,000 warga Kelantan berhimpun di Dataran Ilmu dekat ibu pejabat PAS negeri di Kota Baru pagi tadi.

Ia bertujuan mengisytiharkan sokongan kepada kepimpinan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.
Perhimpunan tersebut dikatakan bermula kira-kira pukul 10.30 pagi sebaik sahaja tamat kuliah mingguan oleh Nik Aziz, Menteri Besar Kelantan.

Kepemimpinan Nik Abdul Aziz akhir-akhir ini menerima pelbagai kritikan susulan beberapa isu, antaranya pelantikan menantunya Abdul Ariffahmi Ab Rahman sebagai ketua pengarah eksekutif (CEO) Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) dan tajaan haji daripada seorang kontraktor.

Anak syarikat kerajaan (GLC) itu juga sedang disiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) berhubung dakwaan berlakunya penyelewengan dan salah guna kuasa.

Belum reda isu itu, Nik Abdul Aziz menimbulkan pula kontroversi baru apabila mendakwa terdapat usaha menjatuhkannya yang didalangi oleh seorang pegawai tentera yang dikenali sebagai "Kolonel Mat."

Kumpulan yang terdiri daripada anggota pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Kelantan itu juga menyokong usaha kerajaan negeri dalam membuat tuntutan royalti minyak.

Turut hadir dalam perhimpunan itu adalah barisan kepimpinan negeri termasuk anggota exco kanan kerajaan negeri Datuk Husam Musa.

Sudah pasti orang yang ke depan mempertahankan Nik Aziz ialah DatukHusam Musa.

Ini difahami sangat kerana ketika ini Nik Aziz bagaikan hilang sokongan kecuali daripada Husam yang mempunyai cita-cita besar dan ‘rashia besar’untuk dilindungi.

Jika untuk memeprtahankan Nik Aziz, tidak perlulah Husam berucap. Orang sudah tahu bahawa beliau kini terpaksa melakukan apa sahaja untuk ‘survival politiknya’’.

Apakah PAS Kelantan tidak mempunyai tokoh lain?

Apakah dengan Husam mempertahankan Nik Aziz, PAS Kelantan akan semakin kuat.
Apabila Husam berucap ia mempunyai banyak makna.

1. Husam mempertahankan dirinya daripada terus diserang dengan berlindung di sebalik usaha mempertahankan kepimpinan Nik Aziz;

2. Dengan Husam berucap ia menonjolkan lagi bahawa Nik Aziz tidak mengharapkan orang lain tetapi pada masa yang sama, Husam adalah musuh kepada anak-anak dan menantunya. Apakah Nik Aziz sengaja membiarkan Husam memusnahkan dirinya sendiri?

3. Dengan Husam mempertahankan Nik Aziz, semakin kuat tanggapan bahawa dengan Nik Aziz terus kekal, PAS Kelantan tidak akan melantik orang lain menjadi Menteri Besar dan Husam akan dapat menutup ‘kemelahan’dan ‘salah laku’yang mungkin dilakukan olehnya yang anak menantu Nik Aziz dan beberapa exco kerajaan negeri tahu mengenainya; dan

4. Dengan berucap mempertahankan Nik Aziz, Husam bagaikan juara dalam segala-gala, termasuk tuntutan royalti yang dilihatnya sebagai ‘lubuk wang’untuk melonjakkan dirinya menjadi Presiden PAS dan proksi Datuk Seri Annuar Ibrahim dalam PAS pada ketika ramai pemimpin PAS lain sudah mula ‘tawar hati’dengan Anwar.

Saya melihat himpunan pagi ini tidak lebih daripada menunjukkan kekuatan bagi tuntutan royalti, bukan sangat mempertahankan Nik Aziz.

Kalau tidak masakan Husam dalam ucapannya semasa perhimpunan itu boleh menegaskan tidak ada salahnya dengan doa Nik Aziz dalam usaha menuntut pembayaran royalti petroleum.
“Tidak membayar royalti itu satu kezaliman jadi dalam Islam kita diharuskan berdoa,” kata Husam.

Dan kalaupun mahu mempertahankan Nik Aziz, Musyridul Am PAS itu sudah cemar imejnya dan sukar untuk dibersihkan lagi.

Bukan orang UMNO dan masyarakat awam sahaa yang mula ‘jijik’dengan tindakan dan sikap Nik Aziz mementing kroni dan amalan mementingkan keluarganya. Orang PAS pun mula mempersoalkan tindak-tanduknya.

Yang sokongnya mungkin hanya Husam dan konco-konconya yang melihat kedudukan tidak stabil Nik Aziz ini lebih mudah untuk mereka ‘menendang keluar’Nik Aziz daripada berkuasa dalam kerajaan dan parti PAS Kelantan.

Anak-anak Nik Aziz menyedari ini dan mungkin kerana inilah menantu Nik Aziz cuba membebaskan pengaruh Husam dengan memecat penyokong kuat Husam di Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) berkenaan.

Persoalannya juga ialah apakah seorang menantu tidak memaklumkan lebih dahulu kepada mentuanya bagi melakukan sesuatu tindakan di dalam perbadanan yang begitu penting?

1 comment:

  1. ..eh..peristiwa di Dataran Ilmu pagi tadi sebiji macam filem Hindustan..hero upah budak-budak nakal kacau gadis idamannya, tiba-tiba hero muncul untuk membela...nampaknya terkena lagi orang tua ni..

    ReplyDelete