Thursday, September 17, 2009

USAHA ANWAR LEMAHKAN PROSIDING JENAYAH GAGAL


Cukuplah. Diharapkan tarikh perbicaraan kes liwat itu akan dapat disebut di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi (Jenayah), Datuk Mohamad Zabidin Mohd. Diah pada 3 November depan.

Kegagalan Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk melucutkan kelayakan keseluruhan pasukan pendakwaan dalam kes liwat terhadapnya diharap akan mempercepatkan proses pendakwaan terhadapnya.

Malah kegagalan Anwar untuk turut sama membabitkan Pendakwa Raya dan kerajaan Malaysia sebagai responden kelapan dan kesembilan diharapkan Penasihat Parti Keadilan itu dibicarakan pada tarikh ditetapkan.

Sudah pasti peguam Anwar akan melakukan sesuatu, sama ada merayu atau melalui cara lain untuk terus menangguhkan perbicaraan terhadapnya.

Anwar sebenarnya cuba menangguh-nangguhkan kesnya dan mahkamah mendapati beliau telah menyalahgunakan proses Mahkamah Tinggi bertujuan melemahkan prosiding jenayah yang dihadapinya.

Hakikatnya, jika benar Anwar mempunyai sebab yang munasabah untuk menggugurkan pasukan pendawaan itu, kenapa permohonan Anwar tidak menyatakan secara khusus sebarang tindakan tertentu yang salah di sisi undang-undang dilakukan oleh tujuh pendakwa raya tersebut sehingga memerlukan mahkamah menggunakan kuasa melucutkan kelayakan mereka?

Apa yang berlaku dalam kes ini ialah, rakyat semakin jemu dengan kes ini dan kesian dengan bekas pembantunya Mohd. Saiful Bukhari Azlan, 24, yang mengharapkan perbicaraan dijalankan bagi menegakkan keadilan selepas setahun kes ini tertangguh.

Kegagalan Anwar bermakna Peguam Cara Negara I, Datuk Idrus Harun; Peguam Cara Negara II, Datuk Mohd. Yusof Zainal Abiden; dan Timbalan-Timbalan Pendakwa Raya, Datuk Nordin Hassan, Mohamad Hanafiah Zakaria, Wong Chiang Kiat, Shamsul Sulaiman serta Noorin Badaruddin, boleh meneruskan tugas mereka tanpa gangguan lagi.

Mereka ini adalah responden pertama hingga ketujuh dalam usaha Anwar melucutkan kelayakan keseluruhan pasukan pendakwaan berkenaan.

Ahli Parlimen Permatang Pauh itu mengemukakan permohonan dengan alasan wujudnya berat sebelah atau wujud bahaya sebenar bagi berat sebelah, konflik kepentingan dan salah laku pendakwaan oleh responden pertama hingga ketujuh.

Anwar mendakwa pasukan pendakwaan itu mendapat arahan daripada Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail, pertuduhan dibuat dengan niat jahat (mala fide) serta ia adalah kesinambungan daripada kes yang dihadapinya pada 1998.

Dakwanya lagi, Abdul Gani bertindak secara berat sebelah dan prejudis dalam pendakwaan kes itu apatah lagi terdapat laporan polis terhadap Peguam Negara itu berhubung konspirasi politik dalam kes tahun 1998 dan insiden ‘mata lebam’.

Anwar, 62, didakwa meliwat bekas pembantunya di Unit 11-5-1, Kondominium Desa Damansara, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara di sini di antara pukul 3.01 petang dan 4.30 petang, 26 Jun tahun lalu.

Hakim Mahkamah Tinggi (Bahagian Rayuan dan Kuasa-Kuasa Khas), Datuk Alizatul Khair Osman Khairuddin semalam mendapati Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu antara lain telah menyalahgunakan proses mahkamah bertujuan melemahkan prosiding jenayah yang dihadapinya.

Justeru beliau memutuskan untuk menolak permohonan Anwar mendapatkan kebenaran semakan kehakiman bagi melucutkan kelayakan seluruh pasukan pendakwaan dalam kes liwat itu.

Dalam penghakimannya, Hakim Alizatul menyatakan permohonan Anwar itu tidak menyatakan secara khusus sebarang tindakan tertentu yang salah di sisi undang-undang dilakukan oleh tujuh pendakwa raya tersebut sehingga memerlukan mahkamah menggunakan kuasa melucutkan kelayakan mereka.

Walhal, katanya, mengikut Perintah 53 Perintah-Perintah Mahkamah Tinggi 1980, seseorang pemohon dibenarkan mengemukakan permohonan semakan kehakiman untuk mencabar sesuatu keputusan atau tindakan oleh pihak berkuasa yang dikatakan salah di sisi undang-undang atau berlakunya penyalahgunaan kuasa.

‘‘Dalam kes ini, pemohon tidak mencabar secara spesifik sebarang tindakan salah oleh pendakwa raya yang membolehkan mahkamah ini menggunakan kuasa penyeliaannya,’’ katanya.

Justeru pada hemat Hakim Alizatul, permohonan tersebut sepatutnya dikemukakan di Mahkamah Tinggi Jenayah dan bukannya di mahkamah beliau.

Beliau turut menegaskan, melalui permohonan itu, Anwar bukan sahaja cuba berusaha melucutkan kelayakan tujuh pendakwa raya terbabit tetapi juga kesemua pendakwa raya dari Jabatan Peguam Negara dan Peguam Cara Negara daripada mengendalikan pendakwaan kes liwatnya.

‘‘Ia adalah sama seperti untuk melemah dan menghentikan prosiding (jenayah) walaupun Sivarasa (peguam Anwar, R. Sivarasa) menyatakan pemohon tidak bermaksud untuk menghentikan keseluruhan pasukan pendakwaan,’’ tegas beliau.

Dalam permohonan yang difailkan pada 11 Ogos lalu, Anwar memohon kebenaran semakan kehakiman untuk mendapatkan perintah perisytiharan agar keseluruhan pasukan pendakwa raya dilucutkan kelayakan mereka daripada mengendalikan pendakwaan atau rayuan kes liwat tersebut.

Anwar diwakili barisan tujuh peguam diketuai oleh Sivarasa manakala responden diwakili tiga Peguam Kanan Persekutuan diketuai oleh See Mee Chun.

Sivakumar ketika ditemui pemberita memberitahu pihaknya akan menasihatkan Anwar berhubung tindakan selanjutnya yang perlu diambil sama ada memfailkan permohonan baru di Mahkamah Tinggi Jenayah atau mengemukakan rayuan terhadap keputusan semalam.

2 comments:

  1. Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin kepada saudara dan keluarga.

    Saya ada menulis tentang Anwar di blog baru saya di: http://alizul2.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. Salam,

    Selamat Hari Raya, maaf jua dipinta.....

    ReplyDelete