Wednesday, April 22, 2009

TERENGGANU DAPAT PENGERUSI PERHUBUNGAN BARU?

Cakap-cakap di Kuala Lumpur, Putrajaya dan Kuala Terengganu mengatakan Pengerusi Perhubungan UMNO Terengganu akan ditukar.

Siapa calonnya tidak pasti. Datuk Ahmad Said secara jelas mengatakan beliau menyerahkan kedudukannya sebagai Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri kepada Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Persoalannya kalau beliau tidak menjadi pengerusi perhubungan negeri, apakah beliau akan digugurkan sebagai Menteri Besar?

Ini kerana dilaporkan oleh Malaysiakini, 18 daripada ADUN tidak lagi menyokong Datuk Ahmad Said. Ini bermakna hanya sebilangan kecil (lima sahaja) yang menyokong Ahmad Said.

Ini bermakna separuh daripada 10 EXCO tidak menyokong Menteri Besar, walaupun Ahmad yang melantik mereka.

ADUN Permaisuri, Abdul Halim Jusoh mengesahkan 18 ADUN, termasuk enam exco kerajaan negeri menyokong tindakan mendesak Ahmad meletakkan jawatan.

Menurutnya, enam exco terbabit telah mengisytiharkan sokongan mereka baru-baru ini.

Abdul Halim berkata, tindakan untuk menggantikan Ahmad adalah semata-mata untuk menyelamatkan Umno negeri. Bagaimanakah pemimpin UMNO pusat melihat dakwaan ini?

Utusan Malaysia hari ini menyebut Majlis Tertinggi (MT) UMNO akan bersidang Jumaat ini.
Mesyuarat itu adalah yang pertama akan dipengerusikan oleh Presiden baru merangkap Perdana Menteri baru Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak.

“Pastinya mesyuarat MT itu akan menjadi tumpuan ramai. Ramai yang mahu menjangka bahawa mesyuarat itu adalah mesyuarat yang bakal menentukan hala tuju baru parti itu, yang kini dianggotai oleh saf baru. Dan sudah tentu harapan ahli-ahli UMNO dan juga rakyat di negara yang dinaungi oleh parti itu mahu melihat satu perubahan yang baru berlaku dalam parti itu,” kata Utusan.

Juga diramalkan Presiden UMNO akan mengumumkan nama-nama Pengerusi UMNO Negeri yang baru. Paling hangat di persada senarai ialah Terengganu, diikuti Kelantan serta juga Perlis, Melaka, Kedah, dan Pulau Pinang.

Kelantan, Kedah dan Pulau Pinang mempunyai cirri istimewa kerana ia di bawah pembangkang dan kebetulan Pulau Pinang ia dipegang oleh bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Oleh kerana ada masa kira-kira tiga tahun lagi untuk menghadapi pilihan raya umum, UMNO pastinya mahu memperkuatkan gerakan di Kelantan dan Kedah.

Perlis pula berdepan dengan kemelut sama ada Menteri Besar akan diamanahkan dengan tugas berkenaan.

Ada cadangan supaya Timbalan Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassin patut mengambil alih jawatan itu.

Menurut teori dari Kuala Lumpur, mudah menukar Ahmad Said jika beliau tidak menjadi Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri.

Sekiranya pengerusi perhubungan mahu dituklar, tidakkah calonnya semestinya Ketua Bahagian? Daripada a 24 ADUN BN di Terengganu, hanya tiga orang - Idris (Besut), Ahmad (Kemaman) dan Yahya Khatib Mohamad (Marang) - adalah ketua bahagian.

Apakah Yahya yang paling layak memegang jawatan itu? Sejauh mana kekuatan beliau?

Malaysiakini melaporkan, tujuh daripada lapan ketua bahagian Umno di Terengganu menyatakan sokongan mereka terhadap Ahmad Said untuk terus menerajui kerajaan negeri itu.
Hanya ketua bahagian Besut, Datuk Seri Idris Jusoh - salah seorang daripada 18 ADUN di Terengganu yang mendesak Ahmad meletak jawatan - tidak menyokongnya.

Persoalannya, apakah Yahya juga menyokong Ahmad Said?

Dilaporkan, Ketua Wanita, Pemuda dan Puteri Umno bahagian Besut turut menyokong kepimpinan Ahmad.

Perkara ini dinyatakan oleh Setiausaha badan perhubungan umno negeri, Datuk Rosli Mat Hassan ketika dihubungi Malaysiakini semalam.

Katanya, mereka menyatakan sokongan kepada Ahmad dalam perjumpaan anjuran Umno negeri di Kuala Terengganu, Sabtu lalu. Idris tidak hadir perjumpaan itu.

Ahmad Said berkata beliau menyerahkan kedudukannya sebagai Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri kepada Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Beliau berkata, keputusan sama ada mengekalkan kedudukannya sebagai Pengerusi Badan Perhubungan itu atau sebaliknya, terletak di tangan Najib.

Katanya, beliau akan menerima segala keputusan Perdana Menteri.

Najib dijangka mengumumkan rombakan jawatan tertinggi UMNO selepas mesyuarat pertama Majlis Tertinggi UMNO (MT) Jumaat ini termasuk senarai Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri-negeri.

Khabar angin bertiup kencang bahawa jika tidak dipilih Pengerusi UMNO Negeri yang baru, Timbalan Presiden UMNO dijangka mengambil alih pentadbiran UMNO Negeri.

Soal penting apakah Ahmad Said akan turut digugurkan sebagai Menteri Besar jika beliau dilucutkan jawatan Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri?

Jawapannya ya dan tidak.

Beliau mungkin terus menjadi Menteri Besar tetapi tidak lagi ‘berkuasa terhadap UMNO’.
Jika ini berlaku, usaha untuk menjatuhkan beliau tidak berjaya.

Apa jaminan bahawa kumpulan yang menentangnya tidak akan buat kacau sekali lagi?

Muhyiddin mempunyai tugas besar untuk mendisiplinkan ahli dan pemimpin UMNO Terengganu.

Juga tugas besar Muhyiddin ialah menjamin Terengganu tidak jatuh ke tangan PAS.

No comments:

Post a Comment