Wednesday, February 4, 2009

BILAKAH MELAYU NAK SEDAR

Bila kena kepada Melayu isu kecil.

Tetapi kalau kena kepada bukan Melayu walaupun seorang, isu besar – nasional dan dunia.
Dulu PAS lakukan, kini DAP. Yang jadi mangsa adalah Melayu!

Kepada PAS yang menjadi ‘sahabat baik DAP’, perbuatan seperti ini halal sebab tindakan kerajaan Pulau Pinang dilakukan ke atas kanak-kanak Melayu (bukan Islam?)
Lagipun mereka adalag ‘guru’ kepada perbuatan seperti ini.

Anggapan Lim Guan Eng mengenai tindakan Tabika Kemas Kuala Sungai Pinang, Balik Pulau, yang dikunci sehingga menyebabkan muridnya terpaksa belajar bawah pokok, kelmarin, sebagai isu kecil adalah tidak bertanggungjawab.

Ketua Menteri Pulau Pinang itu tidak pun mengambil tanggungjawab atau minta maaf sebaliknya meminta semua pihak supaya tidak terlalu memperbesarkan isu itu kerana ia dianggap selesai.

"Janganlah uar-uar isu ini sangat besar sedangkan ia tidak besar mana pun. Mungkin ada kesilapan sehingga perkara itu boleh berlaku," katanya semalam.

Pelik sungguh. Pada ketika mengatakan mungkin ada kesilapan, Guan Eng bagaikan tidak melihat bagaimana kanak-kanak Melayu ini diperlakukan sedemikian rupa.

Beliau mengulas mengenai tindakan Jawatankuasa Kemajuan Keselamatan Kampung (JKKK) yang mengunci pagar tabika itu, kelmarin.

Berikutan itu, 22 murid tabika terbabit terpaksa belajar bawah pokok.

Difahamkan kejadian kali ketiga itu berlaku sejak JKKK menghantar notis pengosongan bangunan pada awal Januari lalu.

Guan Eng berkata, beliau tidak mengetahui langsung tujuan sebenar JKKK Kuala Sungai Pinang berbuat demikian tetapi dasar kerajaan negeri tidak pernah menghalang murid belajar di situ.

Tidak munasabah beliau tidak tahu kerana isu ini sudah berlarutan sejak Januari lalu. Ternyata Guan Eng lepas tangan bila tidak ada kena mengena dengan sokongan terhadap diri dan partinya DAP.

Semalam, seramai 22 murid Tabika Kemas Kuala Sungai Pinang terpaksa belajar bawah pokok selepas kelas mereka dikunci, kelmarin.

Kanak-kanak yang berusia empat hingga enam tahun duduk beralaskan tikar dan belajar di bawah pokok antara jam 8 pagi hingga 12 tengah hari.

Berikutan itu, enam murid mengadu tidak sihat termasuk demam dipercayai kerana terpaksa belajar di bawah terik matahari.

Kejadian itu dipercayai kali ketiga sejak Jawatankuasa Keselamatan Kemajuan Kampung (JKKK) Kuala Sungai Pinang menghantar notis pengosongan bangunan pada awal Januari lalu.

Apakah JKKK itu mempunyai hak menghantar notis pengosongan bangunan, apatah lagi mengunci pagar bangunan kerana Tabika berkenaan terletak di tanah milik Lembaga Kemajuan Wilayah Pulau Pinang (Perda)?

Kerajaan negeri Pakatan Rakyat wajar didesak memberi penjelasan kerana membenarkan JKKK terbabit sesuka hati mengunci tabika berkenaan, selain membuktikan yang tanah itu dalam bidang kuasa mereka.

Seorang ibu kepada murid Tabika, Azizah Mohd Ismail, 45, berkata anaknya, Noor Hidayat Mustahpha, enam tahun yang sihat sebelum ini, muntah dan mengadu demam selepas belajar di bawah pokok.

Orang Melayu Pulau Pinang sewajarnya insaf dan memperjuangkan kepentingan mereka dan tidak lagi mengelamun akibat dibuai mimpi oleh kerajaan Pakatan Rakyat yang ternyata tidak membela mereka.

Pengajaran ini sangat bermakna untuk Mamu, Mami dan seluruh rakyat Melayu di Pulau Mutiara!

No comments:

Post a Comment